https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jezero-planovane-po-dotezeni-lomu-csa-na-mostecku-se-nebude-muset-dopoustet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jezero plánované po dotěžení lomu ČSA na Mostecku se nebude muset dopouštět

29.5.2023 10:45 | MOST (ČTK)
Střed hnědouhelného dolu Lom ČSA - oblast, kde probíhá vlastní těžba uhlí. Podkrušnohoří, poblíž města Most, severozápadní Čechy.
Střed hnědouhelného dolu Lom ČSA - oblast, kde probíhá vlastní těžba uhlí. Podkrušnohoří, poblíž města Most, severozápadní Čechy.
V lomu ČSA na Mostecku pokračuje útlum těžby. S koncem dolování uhlí se počítá na přelomu let 2025 a 2026. Zbytková jáma se přemění v jezero s takzvanou vyrovnanou hladinou, nebylo by nutné ho tak dopouštět. ČTK to řekla mluvčí skupiny Sev.en Energy Eva Maříková.
 

Jezero by mohlo podle zveřejněných záměrů mít plochu kolem 670 hektarů (zhruba dvojnásobné oproti nedalekému jezeru Most). Vyrovnaná hladina znamená, že přítok a odpar by byly v rovnováze. "Tato cesta byla odbornými studiemi vyhodnocena jako nejlepší. Vznikne tím navíc skvělá zásobárna vody v regionu," uvedla Maříková.

Jezero bude využito částečně pro rekreaci obdobně, jako je tomu u dalších jezer vzniklých po těžbě hnědého uhlí, tedy Milada u Ústí nad Labem, Medard u Sokolova a Most, ale hlavně bude sloužit energetice. Těžaři plánují, že na část vodní hladiny instalují plovoucí solární panely s výrobnu zeleného vodíku. S dalšími moderními energetickými technologiemi se počítá i v okolí jezera na plochách, které jsou k takové instalaci vhodné. "Naší snahou je na místě lomu ČSA vytvořit pestré území s vysokou přidanou hodnotou i širokými možnostmi využití a vrátit do ní nejen přírodu, ale také člověka. Už nyní v území funguje síť cyklostezek s naučnou stezkou," uvedla Maříková.

Celé území, nad nímž se tyčí zámek Jezeří, má rozlohu 5000 hektarů. Odborníci doporučují zhruba 20 procent z toho ponechat sukcesi, tedy nechat zcela na přírodě, jak si poradí. Kompletní transformaci území plánuje skupina v projektu Greenmine.

Pokud se projekty budou realizovat, vznikne podle Sev.en Energy zhruba 1000 pracovních míst. Necelá tisícovka lidí je aktuálně zaměstnaná na dole ČSA. Záměr počítá i s vytvořením tří lokalit pro bydlení, z nichž jedna by mohla být pod Horním Jiřetínem, kde je hranice limitů těžby uhlí. Ty stanovila vláda v roce 1991 a v roce 2015 je potvrdila.

Rozsáhlé území v lokalitě ČSA se postupně rekultivuje. Část zarůstá samovolně, a právě tyto plochy jsou podle přírodovědců velmi cenné. Vysadily se tu stromy, na vybraných plochách je rekultivace zemědělská s chovem skotu. Menší vodní plochy, jezírka Marcela, Hedvika a Toník, jsou domovem vodního ptactva.

Úpatí Krušných hor by mohlo v budoucnu být také místem pro přečerpávací vodní elektrárnu. V době přebytku elektrické energie si elektrárna načerpá vodu ze spodní nádrže do nádrže horní, čímž si převážnou část využité energie uloží. V době nedostatku energie lze tuto uloženou energii využít vypuštěním vody z horní nádrže do spodní přes vodní turbínu, která vyrobí elektřinu. Horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny projektu Green Mine by mohla být vybudována na Jánském vrchu, spodní nádrží bude Komořanské jezero.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 12:16
Konečně skutečně solidní řešení! Žádné výplody ekomagorů nebo ropáků, část rekreaci, část pro fve, část přírodě. A s přečerpávačkou by to mohli pochopit i ropáčci, což samozřejmě nepochopí, je to ale úplně fuk.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.5.2023 15:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Jama dole je, jak udělat jamu nahoře? Kdyby tam nahoře byla ruda nebo aspoň dobrý šutr...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 18:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Žádná jama. Hráz a roury po povrchu. Dlouhé stráně jsou mohutně předimenzované a komáři taky postavili jen jedny.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

31.5.2023 14:39 Reaguje na Jiří Svoboda
Jáma nahoře???? To je přeci jasné, ustřelí se atomofkou vršek Milešovky, to dá rozum.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.5.2023 15:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, je to výplod "ropácké" firmy :-).
Odpovědět

Radek Čuda

29.5.2023 15:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Tykač už není ropák:-)))?

Jinak pokud jde o tu přečerpávačku na Jánském vrchu, tak to je fakt nápad k nezaplacení ... stačí se podívat na turistickou mapu, zjistit si, kde je třeba taková Národní přírodní rezervace Jezerka, nebo si o tom J vr. něco přečíst ... https://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1nsk%C3%BD_vrch_(Kru%C5%A1n%C3%A9_hory)

Lepší nápad než ho prostě odtěžit snad ani nemůže být.

Vy jste fakt milovník přírody jak vyšitý. Hotový malý Brontosaurus.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 18:21 Reaguje na Radek Čuda
Nikdo nestaví nádrž v rezervaci, určitě by se našlo více vhodných míst, jako kdekoliv jinde. Navíc nádrž - malá přehrada přírodě neškodí, spíš zadržuje vodu v krajině. Proti uhelnům dolům je to přece úplně jiný level.
Odpovědět

Radek Čuda

30.5.2023 11:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, hodlá ji vystřihnout těsně vedle.
Byl jste tam někdy? Navíc v článku je ta lokalita jasně uvedená ... a čistě technicky samozřejmě dává smysl, bo jde o kopec se slušným převýšením v těsné blízkosti té budoucí nádrže ... takže myslím zvládnete se i na turistické mapě podívat, jak se konkrétně tam věci mají.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.5.2023 20:47 Reaguje na Radek Čuda
Energetická politika EU bude vyžadovat oběti. A zánik nějaké menší přírodní rezervace je z tohoto pohledu cenou vskutku zcela zanedbatelnou, budou řádově horší průšvihy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2023 10:55 Reaguje na Viktor Šedivý
To nevidím ani na jakékoliv rušení, prostě se ta nádrž zakomponuje do přírody jako každá jiná. problémy jsou při stavbě, těžká technika atd. ale z dlouhodobého hlediska je to jednoznačný přínos a ta rezervace tam může zůsta v pohodě. Stačí dát roury pod zem.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.5.2023 11:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jednou Hanzl vede roury po povrchu, jednou je cpe pod zem :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2023 20:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Člověče nešťastná, já snad stavím přečerpávačku? Určitě? Nejlevnější je dát je na povrch, pokud to nejde kvůli CHKO, dají je za větší kačáky pod zem. Fakt nedáte ani tak zcela primitivní úvahu? A já na vás s kachňálem....sorry jako....
Odpovědět

Radek Čuda

31.5.2023 11:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Vona se zakomponuje do přírody ... tím že se odtěží celý kopec v těsném sousedství NPR. Tak to jo.

Na vás je krásně vidět, že jste prostě cvok, kterému o nějakou přírodu ve skutečnosti nejde ani omylem.
Odpovědět
LB

Lukas B.

31.5.2023 12:31 Reaguje na Radek Čuda
s přečerpávačkou je trošku problém, že ty spousty kubíků vody váží spousty tun, a stavět takovou těžkou věc na svahu, od jehož paty je to co by kamenem dohodil k hluboké jámě, je nápad z hlediska geologického neobyčejně pitomý.
Odpovědět

Radek Čuda

1.6.2023 12:28 Reaguje na Lukas B.
No vidíte, to by mne jako správnou kancelářskou krysu nenapadlo ... díky za rozšíření obzorů!

Bez ironie!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.6.2023 20:25 Reaguje na Lukas B.
I bez té jámy. Obecně Krušné hory by měly být jako pohoří kry zemské kůry rozlámané svislými zlomy a vytlačené nahoru okolním tlakem zemské kůry. Tudíž potencionálně by ty vrcholky nemusely být pod tlakem horní nádrže přečerpávací elektrány stabilní. Sice třeba centrální Beskydy jsou na tom ještě mnohem hůř, ty se pomalu rozsedávají už vlastní vahou, ale i u těch Krušných hor bude třeba vrch, na kterém by se uvažovala stavět přečerpávačka, pořádně prozkoumat geology.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2023 20:17 Reaguje na Lukas B.
To nebude projektovat geolog, ale statik. A ti to umí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2023 20:14 Reaguje na Radek Čuda
Kdybyste se naučil aspoň číst, to by bylo!!
"Žádná jama. Hráz a roury po povrchu." jsem psal.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.5.2023 19:25
No nevím, bezodtoká nádrž s podložím uhelný důl a výparem, no po nějakých desítkách let se zasolí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 19:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tož budeme mít móře.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.5.2023 20:48 Reaguje na Slavomil Vinkler
Noví Evropané si budou připadat víc jako doma.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.6.2023 20:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Když se zasolí, nasadí se tam sardinky, tresky a tuňáci. A budeme mít svoje loviště zdravých mořských ryb.
(sranda)
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

29.6.2023 12:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kľud, teutoni majú taktiež dve hnedouhoľné panvy s obrovskými jamami. Čo s nimi, tiež z nich robia jazerá.
Vo východnom Nemecku v Lužici vytvorili sústavu jazier- Lausitzer Seenland. Funguje dnes aj ako rekreačné centrum. Ešte nie sú všetky jamy zatopené.
https://www.lausitzerseenland.de/cs.html

Ďalšia sústava Neuseenland je južne od mesta Liepzig. tiež je tam niekoľko veľkých povrchových baní, ktoré budú zatápať.
https://leipziger-neuseenland.org/startseite

Odpovědět
RP

Radim Polášek

31.5.2023 15:59
Vyrovnaná hladina v takovém jezeře bez přepadu je blábol. Pokud jezero bez přítoku a přepadu nebude spojeno s propustnými vrstvami se spodní vodou, které budou udržovat stejnou výšku hladiny (jako že nebudou, protože takové vyrovnávání je poukaz na promáčení půdy, sesuvy a tečení půdy i daleko od jezera) bude tam docházet k velmi silnému kolísání hladiny. Ve vlhkých obdobích s množstvím srážek bude hladina jezera stoupat o metry, v suchém období bude naopak klesat o mnoho metrů. Už jeden horký letní den může vypařit až čtvrtmetrovou vrstvu vody.
Využití takového jezera k rekreaci je dost pochybné, protože kolem vodní hladiny bude široký pás občas zatopené, a občas vyschlé plochy, která bude nejspíš holá, protože rostliny tam budou střídáním zátopy a sucha ničeny. A kterou bude velmi těžké udržovat. Kromě toho se tam může snadno v dlouhodobém horizontu kazit voda, protože se v jezeře budou soustřeďovat živiny spláchnuté z okolí.
Odpovědět
JH

Jan Haberle

3.6.2023 14:28 Reaguje na Radim Polášek
Řekl bych, že s tím čtvrtmetrem (250 mm) vypařené vody za den jste se zmýlil o dva řády.
Odpovědět
MK

Martin Kováč

1.6.2023 09:18
Na semináři UJEP-u k tématu jezer v Severočeské pánvi jsem se ptal, zda existuje model nebo alespoň představa o tom, jak se změní mikroklima v regionu, když vznikne tak velká vodní plocha. Nikdo nevěděl, nikoho to nezajímá. Napustit jámu vodou je nejlevnější a vypadá to dobře na fotkách. Labutě a lodičky. Možná, až vzniknou všechna ta jezera bude od Karlových Varů po Ústí 200 dní v roce mlha s občasným deštěm.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.6.2023 20:31 Reaguje na Martin Kováč
No, kolem Ćeského Středohoří je velmi kvalitní úživná sopečná půda, akorát je tam příliš sucho. A vlastní půda, sopečné popely a tufy je navíc ještě hodně propustná. Takže jezera tam výparem vody mohou vylepšit tamní zemědělství.
Ovšem tamní fotovoltaici mohou být naštvaní.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

29.6.2023 12:34 Reaguje na Radim Polášek
Sopečná pôda - mohla by byť fajn pre víno, keď sa oteplí.

Také Mostecké červené ....
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

29.6.2023 12:32 Reaguje na Martin Kováč
Viete o tom, že pred ťažbou uhlia tam bola mokradná a jazerná oblasť ?
Po milióny rokov.

Možno tam bude o niečo chladnejšie a vlhkejšie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist