https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlava-mapuje-dopad-prumyslove-zony-na-okoli-i-kvuli-kronospanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlava prověří vliv průmyslové zóny na okolí, i kvůli Kronospanu

22.3.2019 14:18 | JIHLAVA (ČTK)
Kronospan je nadnárodní korporace, která vyrábí velkoplošné materiály na bázi dřeva. Její závody se nachází ve 23 státech světa. Na fotografii závod ve Walesu.
Kronospan je nadnárodní korporace, která vyrábí velkoplošné materiály na bázi dřeva. Její závody se nachází ve 23 státech světa. Na fotografii závod ve Walesu.
Jihlava bude zjišťovat aktuální dopady činnosti firem v průmyslové zóně na životní prostředí. Radnici se nelíbí zejména záměr výrobce dřevotřískových desek Kronospan zpracovávat ve velkém odpadní dřevo. Podle zástupců města by mohlo jít třeba o starý lakovaný nábytek dovážený i ze zahraničí. Stát se takovou skládkou nikdo nechce, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou!). Zároveň zdůraznil, že je nejdřív potřeba znát reálná čísla. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

 

"Než začneme říkat, co se nám líbí a co se nám nelíbí, tak bychom měli mít ta data v ruce, a opravdu nezávislá," řekl Zeman. Uvedl, že do pracovní skupiny radnice přizvala odborníky z jiných měst a institucí. První výstupy od ní náměstek očekává do poloviny roku. Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) podle něj také vyzvala k jednání majitele firmy Kronospan.

Možný vliv záměru firmy Kronospan OSB instalovat zařízení umožňující zpracovávat v jihlavském závodě na desky recyklované dřevo začaly úřady prověřovat vloni. V záměru stálo, že firma plánuje již použitým dřevem nahradit až polovinu dřeva z lesa. Podle údajů v informačním systému EIA bylo řízení v prosinci ukončeno, což firma zdůvodnila změnou záměru.

Uskutečnění záměru by podle Kataríny Ruschkové z jihlavského odboru životního prostředí zřejmě vedlo k zvýšení prašnosti a dopravy se všemi negativními dopady, které to přináší.

Kronospan je největším výrobcem dřevotřískových desek v ČR, podle neziskové organizace Arnika patří mezi významné průmyslové znečišťovatele ovzduší. V únoru ale zástupci společnosti s odvoláním na firmou zadané studie novinářům řekli, že se Kronospan na emisích formaldehydu v Jihlavě a okolí podílí jen 3,5 procenta. Největším znečišťovatelem formaldehydem je podle firmy doprava a druhým největším lokální topeniště.

Podle Zemana musí posudky vzniknout nezávisle. "To, že Kronospan představil výsledky studií, na tom nemůžeme stavět my," řekl.

Firma má podle radnice také zájem o některé pozemky. "Myslím, že bychom měli mnohem více tlačit na firmu Kronospan, aby udělala svůj provoz co nejvíc ekologický a teprve potom s nimi rozšiřovat nějakou spolupráci, třeba ve formě prodeje nebo výměny pozemků," řekl dnes náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS). Podle něj se nedá říkat, že je všechno v pořádku, ani když emise provozu splňují stanovené limity.

Zvýšit dopady průmyslové výroby na ovzduší v Jihlavě by podle Zemana mohla i kůrovcová kalamita. Kvůli ní mizí lesy i v okolí městské části Zborná, které chrání město před emisemi ze sousední dálnice D1.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist