https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-da-penize-na-vymenu-kotlu-vic-nez-9000-lidem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj dá peníze na výměnu kotlů víc než 9000 lidem

19.7.2020 00:06 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
V prvním a druhém kole dotací dostalo peníze na výměnu kotlů 5465 lidí. Zatímco v prvním kole byl největší zájem o kombinované kotle na uhlí s biomasou a o tepelná čerpadla, v dalších dvou kolech již vedla tepelná čerpadla.
V prvním a druhém kole dotací dostalo peníze na výměnu kotlů 5465 lidí. Zatímco v prvním kole byl největší zájem o kombinované kotle na uhlí s biomasou a o tepelná čerpadla, v dalších dvou kolech již vedla tepelná čerpadla.
Licence | Volné dílo (public domain)
Jihočeský kraj rozdělí z dotací na výměnu neekologických starých kotlů, jimiž vytápějí domácnosti, 1,01 miliardy korun. Kraj tak vyhoví více než 9000 lidem. Dosud kraj proplatil za všechna tři kola 639,6 milionu téměř 5500 lidem, zbývá ještě rozdělit 377,4 milionu z třetího kola. V posledních dvou kolech je největší zájem o tepelná čerpadla. ČTK to řekla Hana Brožková z kanceláře hejtmanky.
 

Ve třetím kole žádostí jich zatím kraj proplatil téměř čtyři sta za 44,3 milionu. Od ministerstva životního prostředí (MŽP) má kraj na třetí kolo 421,7 milionu. Jihočeští radní schválili, že dotace z třetího kola vyplatí 3693 žádostí. Dalších 575 žádostí za 64,5 milionu korun předloží úředníci radním na konci července, aby je schválili do takzvaného zásobníku žádostí. "Lze předpokládat, že počet proplacených žádostí ve třetím kole určitě přesáhne 3700," uvedla Brožková.

V prvním a druhém kole dotací dostalo peníze na výměnu kotlů 5465 lidí. Zatímco v prvním kole byl největší zájem o kombinované kotle na uhlí s biomasou a o tepelná čerpadla, v dalších dvou kolech již vedla tepelná čerpadla. "Ve všech třech kolech kotlíkových dotací přišlo největší množství žádostí z okresů Tábor a České Budějovice," uvedla Brožková.

V Jihočeském kraji byly loni 23. září, první den možného podání žádostí, problémy s jejich příjmem, kolaboval počítačový systém. Mladá fronta DNES uvedla, že rozdělování ovlivnila skupina lidí. Státní fond životního prostředí (SFŽP) dění zkontroloval a třetí výzvu nezrušil. Podle fondu nebyla diskriminována určitá skupina žadatelů, kraj ale zvolil nedostatečné zabezpečení a podcenil zájem o dotace.

Lokální topeniště jsou největším znečišťovatelem ovzduší v Česku. ČR získala v evropském Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 přes devět miliard korun a do roku 2020 chce MŽP vyměnit až 100.000 kotlů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist