https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravane-nejvice-zadaji-o-dotaci-na-kotel-na-biomasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravané nejvíce žádají o dotaci na kotel na biomasu

7.3.2016 18:05 | BRNO (ČTK)
V Jihomoravském kraji je u dotací na výměnu starého kotle za nový zdroj největší zájem o kotle na biomasu. Žádá o ně třetina lidí z celkových 900, kteří se v lednu a únoru o dotaci přihlásili. Nejvíce žadatelů je z Boskovic, odkud přišlo 130 žádostí, sdělil v tiskové zprávě hejtman Michal Hašek (ČSSD). Jihomoravský kraj v první výzvě rozdělí lidem na ekologičtější zdroje 80 milionů korun, ještě letos by mohl ve druhé výzvě rozdat dalších 50 milionů.
 

Kraj sbíral žádosti od 18. ledna do 12. února, poslední týden už jen do zásobníku. "Přijali jsme přes 900 žádostí. V papírové podobě, kterou i s příslušnými přílohami museli žadatelé doložit do pěti pracovních dnů, přišlo nakonec 791 žádostí," uvedla mluvčí kraje Eliška Windová.

Přes 300 lidí projevilo zájem o kotel na biomasu, 200 o kondenzační kotel na plyn, víc než 100 o kombinovaný kotel na uhlí a biomasu, 100 o tepelné čerpadlo a 63 o kotel na uhlí. Podle Haška žádalo 130 lidí z Boskovic, 80 lidí z Blanska a téměř 80 žádostí bylo z Tišnova.

Další občané se na kraj obrátili ze Znojma, Veselí nad Moravou, Brna, Kyjova, ale i z Ivančic, Hustopečí nebo Hodonína a z dalších měst a obcí. "První žádosti bude Rada Jihomoravského kraje projednávat už na březnových zasedáních. V případě schválení bude s úspěšnými žadateli uzavřena smlouva o poskytnutí dotace. K výměně kotle pak musí dojít do šesti měsíců od uzavření, nejpozději však do 31. října," dodal hejtman. Kraj chtěl vyhlásit druhou výzvu na 50 milionů na konci letošního roku, Hašek ale bude jednat s ministrem životního prostředí o možnosti urychlení výzvy.

Cílem dotací je snížit emise z lokálního vytápění. Žadatelé mohou dostat dotaci mezi 70 až 85 procenty ceny, zbytek musí uhradit sami. Maximální dotace pro jednoho zájemce je však 127.500 korun. Na jihu Moravy je asi 25.000 domácností se starými kotli. V první výzvě ministerstva životního prostředí dostal Jihomoravský kraj 136 milionů, které rozdělí ve dvou etapách. Do konce roku 2018 za ně musí vyměnit minimálně 900 kotlů. Ministerstvo rozdělí všem krajům na kotle ve třech výzvách celkem devět miliard korun. Ve všech třech může Jihomoravský kraj získat až 400 milionů, za které by měl vyměnit zhruba 3000 kotlů.


reklama

 
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist