https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsti-radni-dnes-souhlasili-s-vytvorenim-chko-soutok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravští radní souhlasí s vytvořením CHKO Soutok

9.11.2023 10:27 (ČTK)
Soutok je územím, které je jednak ekologicky velmi cenné a jsou zde již nyní maloplošná chráněná území, zároveň jde o krajinu, v níž se po staletí hospodaří .
Soutok je územím, které je jednak ekologicky velmi cenné a jsou zde již nyní maloplošná chráněná území, zároveň jde o krajinu, v níž se po staletí hospodaří .
Foto | Jan Miklín / AOPK ČR
Jihomoravští radní odsouhlasili s vyhlášením Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Soutok v nejjižnějším cípu jižní Moravy, uvedla mluvčí kraje Alena Knotková. Je to další krok na cestě k vyhlášení CHKO, která má zajistit celoplošnou ochranu zdejšího území se společenstvy lužních lesů, které jsou ve střední Evropě unikátní. Zároveň tato ochrana stanoví jasná pravidla pro lesní hospodaření i pohyb obyvatel.
 

Soutok je územím, které je jednak ekologicky velmi cenné a jsou zde již nyní maloplošná chráněná území, zároveň jde o krajinu, v níž se po staletí hospodaří a zdejší duby jsou na trhu s dřívím ceněným zbožím. Připravovaná CHKO Soutok má rozlohu 130 kilometrů, přičemž nejde zcela o souvislé území a většina se nachází v katastru Lanžhota. O institucionalizovanou ochranu se snaží odborníci léta, současnému procesu předcházely roky debat ochránců přírody, lesníků, vědců, politiků i místních obyvatel. Na konci listopadu uplyne devadesátidenní lhůta pro podání připomínek, které musí vypořádat ministerstvo životního prostředí a teprve poté může CHKO Soutok vyhlásit vláda. Očekává se, že se tak stane příští rok.

Větší část zájmového území je součástí mokřadu mezinárodního významu podle tzv. Ramsarské úmluvy (Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva). Pro Českou republiku z toho plyne závazek zajistit dostatečnou ochranu tohoto území. Část území Ptačí oblast Soutok-Tvrdonicko patří do soustavy Natura 2000.

"Vyhlášení CHKO Soutok vzhledem k těmto zásadním skutečnostem, které definují význam a potřebnost vyššího stupně ochrany krajiny, je krok správným směrem. Předmětem ochrany bude například říční niva řek Moravy a Dyje, tůně, mokřady, lužní lesy a dřeviny rostoucí mimo les i přírodní části Lednicko-valtického areálu," uvedl hejtmanův náměstek Lukáš Dubec (Piráti).

Na vymezení čtyř zón ochrany přírody v CHKO Soutok se podílela Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která by měla na daném území vykonávat speciální státní správu v ochraně přírody a zajištění odborné péče ve spolupráci s obcemi.

V Česku existuje vedle čtyř národních parků 26 chráněných krajinných oblastí. Na jižní Moravě jsou to Pálava a Moravský kras a okrajově na území kraje zasahuje i CHKO Bílé Karpaty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

9.11.2023 11:33
Možná politicky průchozí, ale chybné. Soutok má být NP, než ho schlamstnou.
Odpovědět
MB

Michal Blažej

11.11.2023 07:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
Prosím vás, nejdřív se tam zajeďte podívat, potom si zjistite něco o historii této oblastí a poté pochopíte, že Soutok s Národním parkem a jeho definicí nemá absolutně nic společného. Nebýt lidí, Soutok tak, jak ho všichni znají a chtějí ,,chránit" neexistuje.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.11.2023 09:11 Reaguje na Michal Blažej
Další část naší cenné krajiny co může zajít na přebytek či špatnou orientaci ochrany přírody.
Odpovědět
OP

Otakar Pražák

11.11.2023 11:15 Reaguje na Jarek Schindler
Taky se toho obávám, ale je tady naděje, že tomu bude jinak. Přestože včera ministr životního prostředí zapíjel, se svými sympatizanty, ve vinném sklípku v Lednici očekávané vítězství, svůj nesouhlas s vyhlášením CHKO mu posílají desítky vlastníků pozemků.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist