https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihovychodem-afriky-se-prohnal-cyklon-idai.jde-ojedno-z-nejrozsahlejsich-nestesti-na-jizni-polokouli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihovýchodem Afriky se prohnal cyklon Idai. Jde o jedno z nejrozsáhlejších neštěstí na jižní polokouli

3.4.2019 15:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na následky cyklónu zemřelo více než 700 lidí a stovky tisíc lidí přišly o svůj domov.
Na následky cyklónu zemřelo více než 700 lidí a stovky tisíc lidí přišly o svůj domov.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pablo Garrigos / Lékaři bez hranic
14. března zasáhl Mosambik devastující cyklon Idai. Následovaly deště, záplavy a sesuvy půdy, a to i v sousedním Malawi a Zimbabwe. Voda zaplavila plochu o velikosti téměř 2500 km2. V provincii Sofala se vytvořilo jezero přes 50 km široké a v některých místech až 6 metrů hluboké. Katastrofa na jihovýchodě Afriky se dotkla celkově téměř 2 milionů lidí a jde o jedno z nejrozsáhlejších neštěstí, které zasáhly jižní polokouli.
 

Na následky cyklónu zemřelo více než 700 lidí a stovky tisíc lidí přišly o svůj domov. Mnoho z nich musí používat zdravotně závadnou vodu, což vede k nárůstu chorob. Cholerou se nakazilo už přes 1000 lidí. Na místě pomáhají humanitární organizace včetně Lékařů bez hranic. Ti na pomoc obětem katastrofy vyhlásili sbírku.

„Cyklon za sebou zanechal pás devastace. Tisíce domů jsou zničeny, lidé jsou kvůli tomu zranitelní a vystaveni přírodním živlům. Zásobovací cesty byly přerušeny, důsledkem je nedostatek jídla, čisté vody a zdravotní péče,“ popisuje situaci Gert Verdonck, krizový koordinátor Lékařů bez hranic.

Poničená byla i zdravotnická střediska a přes jejich obrovskou potřebu nejsou plně funkční. Výrazně poškozený je i městský vodovodní systém, mnoho lidí proto pije kontaminovanou vodu ze studní anebo přímo stojatou vodu podél silnic. Znečištěnou vodou se šíří nemoci jako je cholera nebo břišní tyfus.

V pobřežním městě Beira, které bylo katastrofou z 90 % zničeno, začalo ve středu 3. dubna očkování proti choleře. Tou se podle zpráv mosambického ministerstva zdravotnictví nakazilo už u více než 1000 lidí, což je enormní nárůst oproti 139 případům před necelým týdnem. Každý den přibývá zhruba 200 nových případů.

V Beiře se místní obyvatelé snaží pracovat na obnově města – uklízejí ulice a vyvrácené stromy, snaží se opravit zničené domy. Do oblasti směřuje humanitární pomoc. Lékaři bez hranic posílají například sety na zajištění čisté vody, zdravotnický materiál, stany pro stavbu polní nemocnice nebo vybavení pro zajištění chladového řetězce nutného pro udržení vakcín ve správné teplotě.

„Věřím, že si lidé v Čechách, na Moravě i ve Slezsku pamatují, jaké škody dokážou rozsáhlé záplavy napáchat. A v případě jihovýchodu Afriky postihly záplavy státy, které mají výrazně horší dopravní infrastrukturu nebo dostupnost zdravotnické péče než tomu bylo v Česku. Je nutné reagovat okamžitě, proto jsme už na místě a zároveň vyhlašujeme krizovou sbírku,“ uvedl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Na krizovou sbírku na pomoc lidem zasaženým cyklonem Idai můžete přispět pomocí online formuláře nebo na účet sbírky Lékařů bez hranic ČR: 222 666 / 2700.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist