https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jizersko-jestedsky-horsky-spolek-dokoncil-obnovu-raseliniste-v-jizerskych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jizersko-ještědský horský spolek dokončil obnovu rašeliniště v Jizerských horách

27.11.2023 01:35 | KOŘENOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Jizersko-ještědský horský spolek dokončil třetí etapu obnovy v ochranném pásmu Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizery. Dobrovolníci v cenné lokalitě Jizerských hor vybudovali přehrázky, které pomáhají zadržet vodu a vrátit rašeliniště do původní podoby. Na projekt přispěly bezmála 920 000 korun Liberecký kraj a Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, uvedl za horský spolek Pavel Schneider.
 

Rašeliniště Jizery o rozloze přes 200 hektarů leží v nadmořské výšce od 803 do 873 metrů nad mořem a tvoří ho rozsáhlý komplex biotopů v mělkém údolí řeky na hranici s Polskem. Jde o největší rašeliniště v Jizerských horách, které podléhá nejvyšší ochraně. Vlastní rezervaci chrání široké ochranné pásmo, které ale bylo v minulosti necitlivě odvodněno systémem kanálů s cílem zajistit další plochy pro intenzivní pěstování lesa. "Zde samozřejmě smrkových monokultur, kvůli příliš drsnému klimatu se ale lesu nikdy nedařilo, kanály však zůstaly," doplnil Schneider.

V oblasti nejde o první záchranné práce. "Lokalitu jsme už v minulosti revitalizovali prostřednictvím instalace kaskád dřevěných hrázek v jednotlivých drenážních příkopech. Tehdy byly přehrádky montovány pod úrovní terénu a k obnově rašeliniště tak sice přispěly postupným zvýšením hladiny podzemní vody, částečně i zarůstáním kanálů, výsledek ale nebyl ideální. Ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR jsme začali pracovat na rozšíření systému o celé série nových hrázek," uvedl Schneider.

Ochránci přírody v rašeliništi vybudovali 97 nových dřevěných hrázek, které jsou umístěny do úrovně terénu nebo i mírně nad ní. "Zachycená voda se tak snáze a ve větším objemu rozprostírá do šíře rašeliniště, které získává ideální podmínky pro svůj další rozvoj," řekl. Hrázky jsou v kaskádě jedna za druhou ve směru odvodňovacího kanálu. "Tímto způsobem se voda místo rychlého odtoku zadržuje, postupně vsakuje a významně zvyšuje hladinu podzemní vody," dodal. Přehrazené kanály osidluje rašeliník a další mechorosty a terén se postupně srovná s okolím.

Rašeliniště Jizery je unikátní i tím, jak se vyrovnalo takřka bez pomoci člověka s imisní a kůrovcovou kalamitou, která zasáhla lesy v Jizerských horách před 30 až 40 lety. Vyskytují se tam i vzácné druhy zvířat a rostlin, třeba tetřívek obecný, sýc rousný nebo jeřáb popelavý. Rezervace je ve správě Lesů ČR, zhruba polovina je bezzásahovým územím. Členové horského spolku museli veškerý potřebný materiál na místo dopravit v rukou a na zádech. "Vlastní práce byla také prováděna ručně s ohledem na výskyt ohrožených rostlin a živočichů," dodal Schneider.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

27.11.2023 13:55
Ta fotka je malo informativni :) Neni ukazano, jak to tam vypadalo pred tim zasahem, neni uvedena presna lokalita - takovyhle teren najdete v Jizerkach ale i v Krkonosich, Krusnych horach a na Sumave leckde - abychom mohli poradne ocenit, co bylo udelano. Kdyz uz se na tu Velkou Jizerskou louku vlastne moc nesmi - akorat po polske strane chodi v posledni a podrobny obrazovy doprovod :) Osobne tam mam nejradeji misto, kde uz rezervace na polske strane skoncila a koryto Jizery se na urovni necelych 820 m n m meni z pisciteho (s raselinnymi okraji) na kamenite, byt zatim jeste s malym spadem
https://photos.app.goo.gl/Ds9ZoJh3uKJw2KJd6
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

27.11.2023 13:58 Reaguje na Miloš Zahradník
vypadlo mi par slov ve vete "akorat na polske strane chodi v poslednich letech velke davy navstevniku"
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

27.11.2023 15:12 Reaguje na Miloš Zahradník
https://www.horskyspolek.cz/aktuality/2023/jizersko-jestedsky-horsky-spolek-dokoncil-iii-etapu-obnovy-raseliniste-v-ochrannem-pasmu-npr-raseliniste-jizery?fbclid=IwAR3d77SJAgbHXz_9zQi7NOPY9x299dKfZIcM5CIorsU3d2-nrBMIRiaaozg
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

27.11.2023 15:51 Reaguje na Dalibor Motl
Dik za prippomenuti odkazu. Kdy v minulosti byly vlastne udelany ty odvodnovaci kanaly? Jeste pred valkou - nebo pozdeji?
Odpovědět
rl

rýpal lesní

30.11.2023 14:33
Chvályhodný počin, velké díky a jsem rád za pozitivní změny i starost lidí, kterým není jedno jak příroda prosperuje a něco pro to také dělají. Zdravím, a přeji vše nej. <rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist