Jurečka: Používání palmového oleje je etický problém
Používání palmového oleje je světovým tématem. Například francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová loni vyzvala spotřebitele k bojkotu čokoládové pomazánky Nutella. "Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu," řekla Royalová v televizní debatě. Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Potravinářské firmy musí značit výrobky s palmovým olejem od roku 2014.
Přečtěte si článek Ekologická odtučňovací kúra: Jak se vyhnout palmovému oleji
Do Česka se loni dovezlo 16.000 tun palmového oleje. Podle ministra se palmový olej objevuje hlavně v margarínech. "Používá se nejenom v potravinářství, ale i v kosmetice a pro výrobu biopaliv," dodala ředitelka ministerského odboru bezpečnosti potravin Jitka Götzová.
Podle ní všichni velcí výrobci v Česku používají palmový olej z produkce, která je certifikovaná. Tedy jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.
Přečtěte si článek Indonésie v plamenech – co se změnilo, aby se ničivé požáry neopakovaly?
Někteří výrobci od palmového oleje přecházejí k jiným rostlinným olejům. Například společnost Alika, která prodává pražené oříšky, uvedla, že chce přejít na řepkový nebo slunečnicový.
reklama