Jurečka: Používání palmového oleje je etický problém
Používání palmového oleje je světovým tématem. Například francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová loni vyzvala spotřebitele k bojkotu čokoládové pomazánky Nutella. "Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu," řekla Royalová v televizní debatě. Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Potravinářské firmy musí značit výrobky s palmovým olejem od roku 2014.
Přečtěte si článek Ekologická odtučňovací kúra: Jak se vyhnout palmovému oleji
Do Česka se loni dovezlo 16.000 tun palmového oleje. Podle ministra se palmový olej objevuje hlavně v margarínech. "Používá se nejenom v potravinářství, ale i v kosmetice a pro výrobu biopaliv," dodala ředitelka ministerského odboru bezpečnosti potravin Jitka Götzová.
Podle ní všichni velcí výrobci v Česku používají palmový olej z produkce, která je certifikovaná. Tedy jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.
Přečtěte si článek Indonésie v plamenech – co se změnilo, aby se ničivé požáry neopakovaly?
Někteří výrobci od palmového oleje přecházejí k jiným rostlinným olejům. Například společnost Alika, která prodává pražené oříšky, uvedla, že chce přejít na řepkový nebo slunečnicový.
reklama



Ostravská zoo chystá Den bez palmového oleje
Evropský parlament schválil opatření, které má zamezit prodeji výrobků způsobujících odlesňování
Aktivisté Greenpeace v Nizozemsku blokují nákladní loď, protestují tak proti odlesňování