https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-cemu-hovnivalum-slouzi-kulicka-hnoje-i-jako-ukryt-pred-horkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K čemu hovniválům slouží kulička hnoje? I jako úkryt před horkem

24.10.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hovnivál vybavený speciálními "botičkami" proti horku.
Hovnivál vybavený speciálními "botičkami" proti horku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Afričtí hovniválové používají svou kuličku hnoje nejen jako zdroj potravy, ale také jako ochranu před horkem. Kuličku, která je často až padesátkrát těžší než samotný brouk, využívají jako útočiště, kam mohou vylézt a uniknout tak z rozpáleného písku. V hmyzí říši jsou tím hovniválové unikátní. Jsou prvním objeveným příkladem hmyzu, který využívá mobilní úkryt před horkem.
 

Hnojníci, jak se broukům také říká, používají kuličku hlavně jako zásobu potravy, kterou si mohou odvalit z dosahu jiných strávníků. Výzkumníci z Jižní Afriky a Švédska shodou náhod přišli ještě na jedno praktické využití kuličky.

Při sledování brouků zjistili, že hovniválové vylézají na vršek koule daleko častěji v horké části dne.

„Hovniválové vylézají na svou kouli hnoje, jakmile se jim začnou přehřívat přední nožičky či hlava,“ říká Marcus Byrne z Wits University. Vědci původně zkoumali „orientační“ tanečky brouků, při kterých se hovnivál na vršku koule rozhoduje, kterým směrem se dále vydá. Výzkumníci si všimli, že brouci na kouli vylézají nejčastěji v odpoledních hodinách, kdy vrcholí denní teplota.

Při dalším zkoumání se ukázalo, že kulička jako útočiště před horkem slouží jen, když brouk válí kuličku přes rozpálenou zem. Pak totiž brouci utíkají na kouli sedmkrát častěji než na chladné zemi.

Své pozorování si vědci potvrdili experimentem, při kterém dali hovniválům na přední nožičky jakési botičky z chladivého silikonu. „Brouci, vybaveni touto ochranou před horkem, pak na vrcholek koule vylézali méně často,“ říká Jochen Smolka z Lund University, který na výzkumu spolupracoval.

Při vysokých denních teplotách si hovniválové na vršku koule často otírají obličej. Roztírají si tím sliny po hlavě a nožičkách, čímž se ještě více ochlazují.

„Evoluce má neskutečnou schopnost najít nová využití pro už existující věci. V tomto případě jde o využití zdroje potravy pro vlastní termoregulaci,“ komentuje novinku z hmyzí říše Smolka.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist