https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-severni-casti-kypru-se-blizi-ropna-skvrna-ktera-unikla-ze-syrske-rafinerie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K severní části Kypru se přiblížila ropná skvrna, která unikla ze syrské rafinerie Aktualizováno

1.9.2021 16:29 | NIKÓSIE (ČTK)
Chemikálie unikla minulý týden z popraskané nádrže z rafinerie v syrském Bánijásu. Ilustrační foto
Chemikálie unikla minulý týden z popraskané nádrže z rafinerie v syrském Bánijásu. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA
Skvrna, která se vytvořila u syrského středomořského pobřeží po úniku ropné látky z rafinerie, se dnes dopoledne přiblížila k severní části ostrova Kypr. Později se ale začala od pobřeží vzdalovat, uvedla agentura AFP. Podle Severního Kypru, který uznává pouze Turecko, však hrozí znečištění mořského dna.
 
Ropná skvrna se dnes ráno nacházela asi 28 kilometrů od břehů, pak se ale díky změně směru větru začala od břehů vzdalovat. "Meteorologické podmínky jsou nám nyní nakloněny," uvedl představitel severokyperské vlády Serhan Aktunç.

Chemikálie unikla minulý týden z popraskané nádrže z rafinerie v syrském Bánijásu. Syrská vláda nejprve tvrdila, že jí podařilo dostat pod kontrolu únik paliva z jednoho zásobníků. Skvrna se ale začala rychle šířit podél syrského pobřeží. Syrská státní agentura SANA později informovala, že se skvrna dostala k pobřežnímu městu Džabla vzdálenému 20 kilometrů od rafinerie.

Podle počítačových modelů by mohla pobřeží zasáhnout během příštích 24 hodin, informoval server BBC News. Severní část ostrova je od syrského Bánijásu vzdálená jen asi 160 kilometrů.

Severokyperské úřady uvedly, že se snaží zabránit rozšíření skvrny s pomocí Turecka. Do oblasti by měly v pátek dorazit dvě turecké lodě, které dokáží ropu odsát.

Podle severokyperských úřadů je nyní skvrna asi 28 kilometrů od břehů severní části ostrova a zatím nezpůsobila žádné škody. Ministryně dopravy severokyperské vlády Resmiye Canaltayová ale varovala, že může mít ničivé dopady na mořský ekosystém. "Skvrna změnila tvar, je nyní pevnější. Část se usadila na mořském dně a hrozí vážné poškození," řekla státní televizi BRT.

Podle mnoha odborníků je zásadní, aby se na záchranné akci podílela i vláda Kypru, který je členem Evropské unie. Kyperská vláda v pondělí vydala oficiální varování a dnes uvedla, že je připravena severu pomoci. Kyperské úřady dnes informovaly, že zaznamenaly stopy po ropě zhruba 55 kilometrů od svých východních břehů. "Od orgánů nezákonného režimu jsme zatím neobdrželi žádné zprávy, takže zůstáváme ve střehu," uvedl kyperský ministr životního prostředí Kostas Kadis.

Kypr se rozdělil na dvě části v roce 1974 po pokusu o puč příznivců spojení s Řeckem a následné turecké vojenské invazi. Mezi oběma entitami vznikla nárazníková zóna pod kontrolou OSN.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist