https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kanadskou-potapecku-prisla-obejmout-zvedava-chobotnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kanadskou potápěčku přišla obejmout zvědavá chobotnice

13.11.2022 10:18 (ČTK)
Potápění v chladných vodách Pacifiku může být dost děsivé pro ty, kdo na něj nejsou zvyklí. Končetiny bez správného vybavení rychle ztrácejí cit a na rozdíl od jiskřivé modré v tropech má voda pochmurný, nazelenalý odstín. Ale i tady na potápěče čekají netušené zážitky, jak může potvrdit kanadská potápěčka, kterou u východního pobřeží ostrova Vancouver přišla obejmout velká chobotnice.
 

Jak informoval zpravodajský server The Guardian, středoškolská učitelka Andrea Humphreysová chtěla skupině přátel ukázat, jaká se pod mořskou hladinou v této oblasti ukrývá nedoceněná krása.

"Lidé říkají, že je to tady pochmurné. Ale když máte světlo, uvidíte každou barvu duhy. Je to neuvěřitelné. Mám za sebou víc než 675 ponorů a myslím, že tohle je jedno z nejlepších potápění na světě," řekla.

Ovšem její skupinka se nechtěla jen kochat krásou podmořského života. Pátrala po jednom záhadami opředeném místním tvorovi - chobotnici velké.

Andrea Humphreysová některou z nich občas zahlédne, jak se schovává ve svém doupěti, ale tentokrát se ihned po ponoření dočkala skupinka vzácného pohledu na chobotnici na volné vodě.

Rychle se přiblížila k jedné z potápěček a zkoumala chapadly její masku a regulátor kyslíku. Humphreysová začala jejich setkání fotit - než chobotnice obrátila pozornost k ní. Její kamera zachytila okamžik, kdy ji chobotnice na několik desítek vteřin objala.

"Chapadly klouzala po mé kameře, po rtech, a pak mě objala. Měla jsem její obří chapadla na obličeji a potápěčské masce. Pokaždé, když jsem od ní ustoupila, se ke mně znovu přiblížila. Bylo to úžasné a inspirující," řekla.

Dalších 40 minut zůstala chobotnice poblíž, zkoumala její potápěčské vybavení a obzvlášť ji zajímala kamera. "Pořád mi měnila nastavení světel na kameře a hrála si s ní," dodala. Po celou dobu setkání měla chobotnice temně rudou barvu, nezměnila ji do šedého odstínu, který u těchto hlavonožců signalizuje strach nebo agresi.

O chobotnicích je dávno známo, že patří mezi nejchytřejší z bezobratlých živočichů. Jsou mistry převleků a dokážou napodobit nejen barvu, ale i texturu prostředí a mořského života kolem nich.

Jejich život ale také provází tragický cyklus. Chobotnice velká se dožívá až pěti let, což je déle než ostatní druhy. Ale samice se tak intenzivně starají o svá vajíčka, až je to stojí život.

Matka pečuje o statisíce nakladených vajíček. Jemně přes ně žene proud vody, aby se na nich neuchytily řasy, a do péče se ponoří natolik, že se přestane krmit. Přežívá z vlastních tukových zásob, dokud neuhyne hlady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.11.2022 04:18
Potkali se u Kolína.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.11.2022 07:51 Reaguje na Karel Zvářal
:-) chobotnice zjistila, že tohle nedá
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.11.2022 10:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Je otázka, jestli všichni "dávají" obsah sdělení... Ta chobotnice se chová podobně jako delfíni, kteří doprovázejí loď či plavajícího člověka, často tonoucímu pomohou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2022 14:34

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.11.2022 10:17
On to o téhle chobotnici psal i starý potápěč Cousteau.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist