https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovarsky-kraj-prida-rybarum-na-vysadbu-ryb-do-rek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarský kraj přidá rybářům na výsadbu ryb do řek

13.5.2019 00:09 | K. VARY (ČTK)
Karlovarský kraj přidá místní organizaci Českého rybářského svazu 150.000 korun na vysazení takzvaných reofilních druhů ryb. Mezi reofilní ryby patří například parma, ostroretka, podoustev, jelec, hrouzek nebo drsek. Vyhovuje jim vysoký obsah kyslíku ve vodě a písčité nebo kamenité dno bez bahnitých nánosů. / Ilustrační foto
Karlovarský kraj přidá místní organizaci Českého rybářského svazu 150.000 korun na vysazení takzvaných reofilních druhů ryb. Mezi reofilní ryby patří například parma, ostroretka, podoustev, jelec, hrouzek nebo drsek. Vyhovuje jim vysoký obsah kyslíku ve vodě a písčité nebo kamenité dno bez bahnitých nánosů. / Ilustrační foto
Karlovarský kraj přidá místní organizaci Českého rybářského svazu 150.000 korun na vysazení takzvaných reofilních druhů ryb. Původních druhů ryb žijících v divokých a tekoucích vodách totiž v kraji v posledních letech ubývá. Rybáři rybí plůdky vysadí do Ohře i dalších toků napříč krajem, řekl krajský radní Karel Jakobec (ODS).
 

"Situace začíná být poměrně kritická. Voda ubývá, zhoršuje se kvalita a je tam méně kyslíku. Ale i ta, řekl bych až přehnaná, ochrana kormoránů a volavek v posledních letech způsobila, že těchto ryb máme v kraji i v celé republice velký nedostatek," řekl Jakobec.

Mezi reofilní ryby patří například parma, ostroretka, podoustev, jelec, hrouzek nebo drsek. Vyhovuje jim vysoký obsah kyslíku ve vodě a písčité nebo kamenité dno bez bahnitých nánosů.

Na výsadu ryb přispívá Karlovarský kraj od roku 2013, ročně rybáři vysadí do revírů v kraji desítky tisíc mladých ryb. O tom, kdy a které ryby vysadí, rozhodnou místní rybářské organizace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

13.5.2019 00:53
150 000 spláchnutých do .....u.
Odpovědět
re

regis24

13.5.2019 09:44 Reaguje na Josef Mozek
Bezmozku, fakt radši nic nepiš. Už o tobě kolují po netu vtipy, jsi slavný!
Karlovarský kraj zaslouží pochvalu, je potřeba podpořit původní druhy ryb v řekách. Víš co je řeka?
A taky by mohli přispět ochránci - ti co se tak strašně zasadili za plnou ochranu kormoránů, volavek, vyder, atd. Tito predátoři decimují ryby v našich vodách.
Odpovědět
mr

13.5.2019 10:38 Reaguje na regis24
Píšete tu rybářské hovadiny. Mozek se trefil do černého, cit.:"Voda ubývá, zhoršuje se kvalita a je tam méně kyslíku", "Vyhovuje jim vysoký obsah kyslíku ve vodě a písčité nebo kamenité dno bez bahnitých nánosů." Vždyť to máte černé na bílém v článku. Dokud tam nebudou zajištěné základní podmínky k životu a množení, tak JSOU TO VYHOZENÉ PRACHY. To máte to samé, jak ti pitomí myslivci v minulosti vysazovali bažanty na otrávená pole a mysleli si, kolik budou mít na podzim úlovků. Někteří to pochopili brzy, jinde to pár hlupáků prosazovalo ještě v 90. letech, až s tím museli zatočit ostatní členové, jelikož to najednou začalo lézt příliš do peněz i těm myslícím.
Odpovědět
re

regis24

14.5.2019 06:51 Reaguje na
Co to je rybářské hovadiny?
A ještě jednou, ryby se musí vysazovat, nebo to bude rychle mrtvá voda.
Jo a víte, že bažanti se ve velkých počtech vypouští po celé ČR neustále? Asi ne, co.
Odpovědět
mr

14.5.2019 10:58 Reaguje na regis24
A kdo ty ryby vypouštěl v minulosti a mrtvá voda tu rozhodně nebyla? Co vím, tak se pouští leda v bažantnicích - a to těsně před honem a velmi plánovaně. Ono ten jejich chov není zrovna nejlevnější a jednodenní kuřata jsou docela drahá. Dřív to dělalo každé MS a s dneškem je to neporovnatelné. Zkuste hádat, proč to vím.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

14.5.2019 10:59 Reaguje na regis24
Co jsi na tom nepochopil? Kvalita vody se zhoršuje, o tom snad není pochyb. A ti vypouštění, poloochočení bažanti, nejspíš většinou postřílení nas zemi - jaký to má smysl?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist