https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kinsti-zacali-s-obnovou-a-ozivenim-udoli-plakanek-v-ceskem-raji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kinští začali s obnovou a oživením údolí Plakánek v Českém ráji

8.11.2020 14:00 | PODKOST (ČTK)
Oborský rybník v Údolí Plakánek v Českém ráji
Oborský rybník v Údolí Plakánek v Českém ráji
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
S obnovou a oživením údolí Plakánek v Českém ráji začala společnost Kinský dal Borgo. Revitalizace údolí by měla trvat do poloviny roku 2023 a její hlavní částí je odbahnění rybníků Obora, Bílý a Černý. Cílem projektu v hodnotě téměř 66 milionů korun je podpořit živočichy a rostliny vázané na vodní prostředí v údolí, zadržet vodu v krajině a zlepšit její kvalitu. ČTK to řekl ředitel lesního hospodářství firmy Kinský dal Borgo Jiří Žabka. Téměř 90 procent nákladů revitalizace by měla pokrýt dotace z fondů EU.
 

Rybníky Obora, Bílý a Černý se nacházejí v okolí středověkého hradu Kost. Jsou značně zanesené hlínou, kterou do nich z okolních polí a lesů za desítky let splavily deště. "Do údolní nivy a rybníků se tím dostává hodně živin, což nedělá dobře fauně a flóře a kvalitě vody," řekl Žabka.

Zanášení rybníků v přírodní rezervaci Plakánek se projevuje v úbytku živočichů a rostlin, které jsou vázány na rybniční ekosystém. V lokalitě se vyskytují i zákonem chráněné druhy rostlin, například prstnatec májový. Žádný zásadní zásah týkající se odbahnění rybníků se v minulých desetiletích v lokalitě nedělal.

Stavbaři by měli rybníky zbavit asi 60 000 metrů krychlových sedimentů. Již začali s odbahňováním rybníka Obora, a to takzvanou mokrou cestou plovoucím sacím bagrem. Čerpadlo sedimenty potrubím přenese do dvouhektarové odvodňovací laguny vytvořené na poli nad údolím. Z laguny přebytečná voda odteče do rybníku Černý, vytěžená hlína zůstane na poli. Těžba a odvoz bahna z rybníků Černý a Bílý přijde na řadu postupně v letech 2021 až 2023 a sediment poslouží k terénním úpravám bývalého lomu u nedalekého Dobšína.

Stavbaři také nad rybníkem Obora vybudují sedimentační přehrážku, která by měla zpomalit zanášení vodních biotopů v Plakánku. V údolí vzniknou i dvě tůně o ploše do 300 metrů čtverečních a hloubce do 1,5 metru. Stavbaři také u rybníků opraví hráze a opraví či postaví bezpečnostní přelivy. Počítá se i s pročištěním odvodňovacích příkopů, pročištěním odpadního koryta od rybníka Černý a odvodněním stezky pro pěší u rybníka Obora.

Společnost Kinský dal Borgo se sídlem v Chlumci nad Cidlinou spravuje od roku 2004 majetek rodiny Kinských dal Borgo, který čítá přes 8000 hektarů lesa, asi 470 hektarů zemědělské půdy, 575 hektarů rybníků a 260 hektarů ostatních ploch, zámek Karlova Koruna Chlumci nad Cidlinou, hrad Kost a další nemovitosti. Rodinný majetek Kinští získali po pádu komunistického režimu zpět v restituci v roce 1992.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JC

Joseph Chlor

8.11.2020 14:24
To je jak za feudalismu. Možná ještě horší, tehdy pánové občas svým konkretním poddaným něco málo vrátili (například si mohli zajít na klestí) . Nyní, když proudí dotace od anonymního davu, to ani dost dobře nejde.

Někdy mi to připadá, že čím větší majetky, tím více lze podojit stát. A ještě se to vychvaluje, toto barbarství.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.11.2020 08:25 Reaguje na Joseph Chlor
"Někdy mi to připadá, že čím větší majetky, tím více lze podojit stát. A ještě se to vychvaluje, toto barbarství." - To víte, premiér a s ním i všichni další miliardáři jdou příkladem.
Na druhou stranu, toto (předmět článku) alespoň dává nějaký smysl, narozdíl od lití miliard v dotacích na plochu do chřtánu morálně degenerovaných oligarchů.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist