https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladno-chce-v-zari-spustit-rozsahlou-modernizaci-strediska-ekologicke-vychovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladno plánuje rozsáhlou modernizaci střediska ekologické výchovy. Má vzniknout energeticky plusová stavba

1.4.2024 00:33 | KLADNO (ČTK)
Výrobu a úsporu energie zajistí tepelné čerpadlo a solární ohřev vody. Ilustrační foto
Výrobu a úsporu energie zajistí tepelné čerpadlo a solární ohřev vody. Ilustrační foto
Kladno chce v září spustit rozsáhlou modernizaci Naučného střediska ekologické výchovy Kladno - Čabárna. Vznikne zde budova, která bude vytvářet více energie, než spotřebuje, bude se tedy jednat o takzvanou energeticky plusovou stavbu. Měla by být první tohoto typu ve městě. Objekt poslouží k ekologickému vzdělávání jako ukázka udržitelného způsobu hospodaření s energiemi. Modernizací se také zvýší kapacita střediska pro školy i veřejnost. Na očekávané náklady téměř 26 milionů korun by mělo město dostat podle předpokladů 21 milionů korun evropských dotací, sdělil ČTK mluvčí kladenské radnice Vít Heral.
 

Hlavním cílem investice je podle Herala ukázat dětem a dalším návštěvníkům moderní přístupy a technologie a zvyšovat povědomí o přínosech šetrného provozu. "Nyní se k tomuto projektu dodělává projektová dokumentace, v průběhu dubna chceme vyhlásit veřejnou zakázku, začít s realizací bychom chtěli v září letošního roku a v průběhu roku 2025 ji dokončit," popsal Heral.

Výrobu a úsporu energie zajistí tepelné čerpadlo, solární ohřev vody, zadržována bude dešťová voda a využívána i takzvaná šedá vody pro splachování na záchodech. "Chybět nebude zelená střecha, fotovoltaický systém s baterií, systém vyspělé vzduchotechniky s rekuperací," doplnil Heral.

V okolí nové budovy město plánuje umístit zábavní vzdělávací prvky, jako jsou malá větrná elektrárna či meteorologická stanice. "Všechna zařízení na moderní chytré budově propojí jeden digitalizovaný systém energetického řízení, díky kterému bude možné sledovat efektivitu opatření, případně upravovat jejich nastavení," vysvětlil mluvčí.

Jako obecně prospěšnou společnost středisko založilo město Kladno. Nabízí mimo jiné přírodovědné programy pro mateřské, základní i střední školy, přírodovědné kroužky pro děti, příměstské tábory a organizuje tematické akce pro veřejnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

3.4.2024 09:15
A že by se ta budova měla pořádně zateplit, o tom ani slovo...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist