https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladno-pripravuje-namety-na-podobu-parku-u-planovaneho-globusu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladno připravuje náměty na podobu parku u plánovaného Globusu

4.7.2020 00:20 | KLADNO (ČTK)
Kladno připravuje náměty na podobu parku u plánovaného hypermarketu Globus. Pozemky pro něj získá smlouvou, kterou uzavřelo s developerem bývalé vedení města. To také schválilo změnu územního plánu umožňující stavbu obchodního domu. Letos v dubnu pro Globus začalo územní řízení, které předchází stavebnímu povolení. Město by chtělo park se sportovními prvky vybudovat souběžně se stavbou hypermarketu. Přesný termín zatím není jasný, řekl ČTK primátor Dan Jiránek (ODS).
 

Pozemky, na kterých má Globus vzniknout, mají soukromé vlastníky. Jde o kladenskou lokalitu Růžové pole. Část místních se obává, že po jejich zastavění se zhorší životní prostředí, a to i kvůli vyšší dopravní zátěži.

Město by mělo získat plochu, kudy protéká Lidický potok, a pruh mezi budoucím Globusem a lesoparkem Bažantnice, dohromady asi pět hektarů, na větší části by měl být park. "Máme předdohodnutého člověka, který by pro nás měl udělat projekt na parkovou úpravu," uvedl Jiránek.

Podle něj veřejnost dává přednost přírodní podobě ploch, které budou plynule přecházet do místního lesoparku. Park by měl například sloužit lidem k procházkám, jízdě na kole a dalším sportovním aktivitám, uvažuje se mimo jiné o workoutovém či parkourovém hřišti, po kterých je podle Jiránka mezi obyvateli poptávka.

V oblasti má být i kaskáda poldrů a jezírek, která zadrží stékající dešťovou vodu. Město také jedná s developerem o zelené fasádě, tedy o tom, aby aspoň část obchodního domu pokryly rostliny. Vysazeny by měly být i stromy oddělující hypermarket od sídliště.

Stavba Globusu byla jedním z ústředních témat posledních komunálních voleb v Kladně. Po nich ve vedení města vystřídal Milana Volfa (Volba pro Kladno) Dan Jiránek (ODS).

Změnu územního plánu napadla občanská iniciativa, soud žalobu zamítl, změna byla z pohledu legislativy v pořádku. Projekt po opakované žádosti získal kladný posudek o vlivu stavby na životní prostředí.

Ačkoliv nynější koalice stavbu obchodního domu nepodporuje, smlouva uzavřená za minulého vedení zavazuje město k součinnosti. Město s investorem jednalo i o možné výstavbě v jiné lokalitě, ale neúspěšně. Jedním z důvodů jsou i značné investice, které už developer vložil do přípravy stavby v lokalitě na Růžovém poli.

Celková plocha areálu Globusu má podle podkladů pro územní řízení zabírat přes 92.000 čtverečních metrů, z toho zastavěná plocha obchodního centra činí téměř 17.000 čtverečních metrů. Má tam být přes 700 parkovacích míst.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist