https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klaus-vetoval-zakon-o-ochrane-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klaus vetoval zákon o ochraně ovzduší

23.6.2011 14:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zákon předložila skupina koaličních poslanců, včetně tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila
Zákon předložila skupina koaličních poslanců, včetně tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Prezident Václav Klaus dnes vetoval novelu zákona o ochraně ovzduší. Nelíbí se mu, že norma neprošla standardní legislativní procedurou. Podle prezidentova odůvodnění zavádí zákon „sporné regulační mechanismy“ a vytváří prostor pro korupci. Zákon sněmovně již dříve vrátil Senát.
 

Novelu zákona o ochraně ovzduší předložila do sněmovny skupina koaličních poslanců - Pavel Drobil, Pavol Lukša a Kristýna Kočí. Hlavním důvodem vzniku byla reakce na problémy se smogem v Moravskoslezském kraji. Ty má vyřešit regulace průmyslu a dopravy, jako největších znečisťovatelů.

Zákon chce snížit vysoké koncentrace jemných prachových částic pocházejících především z průmyslu a dopravy. Proto umožňuje stanovit tzv. emisní stropy v nejvíce zatížených místech pro skupiny průmyslových podniků. Zákon má také umožnit v případě smogové situace osvobodit od plateb vybrané úseky zpoplatněných komunikací. Cílem tohoto opatření je zejména odvedení dopravy do okrajových částí měst. Novela také zavádí tzv. nízkoemisní zóny, do kterých nebudou smět vozidla, jež vypouštějí příliš mnoho emisí. A to nejen v období smogové situace, ale natrvalo.

Podle prezidenta je zdravé a čisté ovzduší je nepochybně jedním ze základních faktorů, určujících kvalitu života lidí. To však neznamená, že má být pod záminkou snahy o čistotu ovzduší přijímán nekvalitní zákon. „Vím dobře, že kritizovat zákony s tímto tématem je velmi nevděčné, neboť kritik riskuje nařčení, že mu na zdravém ovzduší nezáleží, ale přesto to musím udělat,“ říká v odůvodnění Václav Klaus. Podle něj novela čistšímu ovzduší v dlouhodobě poškozených průmyslových nejen že nepomůže, ale jako nepřímý efekt zhorší prostředí právní a podnikatelské.

Zákon podle prezidenta zvyšuje míru regulace podnikání tím, že umožňuje vládě nařídit omezení výroby firmy bez ohledu na to, zda konkrétní firma emisní limity plní či nikoli. Zákon také dává obcím právo udělovat výjimky povolující vjezd do nízkoemisních zón a výjimky z územních emisních stropů. Oba typy výjimek vytvářejí prostor pro korupci a voluntarismus, říká prezident.

Navíc zákon umožňuje v různých lokalitách stanovit pro podnikání zcela rozdílné podmínky. A to by mohlo podle prezidenta vést k arbitrážním soudům. Poslaneckou novelu vrátil sněmovně i Senát. Senátoři se shodli, že předložená novela zákona obsahuje závažné legislativní nedostatky a také odmítli tvrzení předkladatelů, že zákon nevyvolá dopady na státní rozpočet a na veřejné rozpočty krajů a obcí. „Vzhledem k tomu, že vláda připravuje komplexní novelu zákona o ochraně ovzduší, stává se tato poslanecká iniciativa do značné míry nadbytečná,“ shrnuje důvody zamítnutí Senátem Senátorka Marta Bayerová.

"Prezidentovo veto škodí zdraví. Kvůli ideologickým frázím budou statisíce lidí úplně zbytečně dál dýchat škodliviny. Nejde pouze o výfukové plyny. Zákon obsahuje také důležité klauzule, které by umožnily řešit katastrofální zimní smog na Ostravsku," řekl ČTK ke Klausovu rozhodnutí programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Také podle sociálních demokratů by měl zákon pomoct řešit situaci Moravskoslezského kraje co nejrychleji. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že poslanci této opoziční strany budou hlasovat proti prezidentově vetu, napsala ČTK.


reklama

 
Další informace |
Plný text návrhu zákona o ochraně ovzduší najdete zde.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist