https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-zmena-ohrozuje-potravinovou-bezpecnost-shoduji-se-experti
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická změna ohrožuje potravinovou bezpečnost, shodují se experti

12.5.2025 01:20 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatická změna zásadně proměňuje podmínky pro zemědělskou produkci v Česku a globálně bude mít vliv na potravinovou bezpečnost. Podle odborníků, které oslovila ČTK, se zemědělství musí připravit na největší transformaci v novodobé historii. Experti se shodují v tom, že bez adaptačních opatření mohou výrazně klesnout výnosy.
 
Zásadní roli v adaptaci bude hrát obnova krajiny, efektivní hospodaření s vodou, šlechtění odolnějších odrůd i využití moderních technologií. Odborníci však varují před tím, že některým změnám, jako jsou častější sucha, extrémní výkyvy počasí nebo posuny vegetačních období, se už nelze vyhnout a jistá nestabilita v produkci je reálná.

"Zemědělské systémy byly po generace přizpůsobeny specifickému klimatu - a teď se to klima mění," řekl Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Upozornil na to, že v nížinách, které dosud patřily k nejproduktivnějším oblastem, se podmínky zhoršují například kvůli suchu nebo jinému rozložení množství srážek.

Naopak v horských a podhorských regionech se mohou částečně zlepšovat, avšak půdní podmínky nemusí být vždy natolik ideální. Děkan Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze Hynek Roubík dodal, že právě přechodový klimatický pás, kde se Česko nachází, činí zdejší zemědělství mimořádně citlivým na extrémy. Problematický je podle něj také dřívější začátek jara, který může vést k vyšší produkci některých plodin, ale také k jejich poškození pozdními mrazy.

Dopady se podle expertů liší podle plodin. "V minulých letech jsme snížení výnosů zaznamenali u brambor, řepky, zeleniny, ale i u obilnin. Odolnější vůči suchu jsou rostliny jako například kukuřice nebo čirok, které na jednotku produkce spotřebují méně vody. A právě čirok je považován za perspektivní plodinu s nárůstem ploch v posledních letech," řekl Pavel Růžek z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Naopak mezi jednu z nejvíce ohrožených plodin klimatickou změnou pro český region patří podle Trnky chmel.

Posuny jsou i geografické, neboť některé teplomilné plodiny se nyní daří pěstovat severněji nebo ve vyšších polohách, kde by to před dvěma dekádami nebylo možné. Přesun pěstování do výše položených oblastí se týká například kukuřice, sladovnického ječmene nebo vinné révy. Podle Trnky se české zemědělství zatím drží, ale bez mezinárodního obchodu by byla jeho potravinová bezpečnost ohrožena a hraje zásadní roli v budoucím zajištění a pokrytí výpadků produkce některých plodin.

"Zemědělství má obrovskou schopnost adaptace, pokud mu k tomu vytvoříme podmínky," míní Roubík. Adaptace podle něj už probíhá, ale její tempo musí zrychlit, aby české zemědělství zůstalo konkurenceschopné i v klimaticky náročnější budoucnosti.

Trnka dodal, že adaptace je dlouhodobý proces. "Není jedno magické řešení, ale podle statistik už dnes vidíme jasné signály, že se zemědělský sektor mění. V extrémních letech, jako bylo sucho v roce 2015 nebo 2018, se ale ukazuje, že opatření nejsou vždy dostatečná, a musíme počítat s tím, že stejně jako budou špatné roky, budou i ty dobré," uvedl.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

12.5.2025 06:03
Podstatné je, že produkce potravin roste dokonce rychleji než počet lidí. Je to zvyšujícími se výnosy, takže nároky na plochu orné půdy dokonce klesají. Vidíme to i v EU, kde je kvůli nadprodukci tlak na návrat orné půdy "divočině".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2025 06:58 Reaguje na Richard Vacek
Pokud se díváte jen na Evropu, tak určitě ANO. Tam počet lidí klesá a Evropa vyvážela potraviny vždycky. Ovšem o Africe bych to radši tak určitě netvrdil.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.5.2025 07:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže dotovat Afriku na vlastní úkor nejde...sami si to odřekneme aby se v Africe mohli množit jako krysy.

Ovšem problém demografie Evropy je mentální obžerství více než ekonomika.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.5.2025 09:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To máte pravdu, ale my si nic neodtrháváme, naše společnost je přežraná, obézní a pálí ji dobré bydlo. Ale obávám se, že nám příští vláda silně zvedne žlab.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.5.2025 06:25
Tak to je zamozřejmé,
když ČR není soběstačná ve výrobě základních potravin a to už hodně dlouho, no !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2025 06:54
Experti objevili Ameriku. Tohle říkají klimatologové už od 60. let minulého století, můžou se to dočíst ve zprávách IPCC i v Green dealu. Stále se zvětšují oblasti světa, kde se zemědělství nedá provozovat vůbec.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

12.5.2025 07:17
Hladomory sprevádzajú ľudstvo po celú dobu jeho existencie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_hladomor%C5%AF
Je zjavné, že žijeme v dobe blahobytu a náhodný výpadok v niektorej krajine sa dá nahradiť dovozom.
Že sa podmienky u nás oproti Malej doby ľadovej zlepšujú je taktiež zjavné, tento prípevok som už dával minule ale k tomuto článku sa viac hodí: https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_hladomor_1315%E2%80%931317
Během středověkého klimatického optima (období před rokem 1300) populace Evropy oproti dřívějším dobám explozivně vzrostla a dosáhla úrovní, které nebyly v některých oblastech znovu dosaženy až do devatenáctého století – některé oblasti francouzského venkova jsou dodnes méně zalidněné než na začátku čtrnáctého století.[3] Výnosy pšenice, vyjádřené poměrem počtu semen ke konzumaci a počtu nutného osiva, však po roce 1280 klesaly a ceny potravin stoupaly. V případě dobré sklizně mohl být uvedený poměr až 7:1, ale v nepříznivých letech mohl klesnout až na 2:1 – to znamená, že z každého zasetého semena se sklidily dvě, jedno muselo zůstat jako osivo na další rok a jedno se mohlo konzumovat. Pro srovnání, moderní zemědělství dosahuje výnosů 30:1 nebo více.[3]

Počátek Velkého hladomoru se shodoval s koncem středověkého klimatického optima. V letech 1310 až 1330 zaznamenala severní Evropa nejhorší a nejtrvalejší období nepříznivého počasí v celém středověku, vyznačující se tuhými zimami a chladnými, deštivými léty. Příčinou Velkého hladomoru mohla být sopečná událost,[4] snad vulkánu Tarawera na Novém Zélandu, trvající asi pět let.[5][6]
Odpovědět
va

vaber

12.5.2025 07:56 Reaguje na Vladimir Mertan
Historie říká ,hladomor přijde. Ale nevadí, protože všichni všechno dovezou,odkud, asi z paroubkova marsu.
Ty hladomory udržovaly populaci ve správných mezích.My žijeme v představě, že meze neexistují, ale vše své meze má.
Všichni chtějí růst a rozpínat se. To dělá i supernova, před kolapsem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.5.2025 09:13 Reaguje na Vladimir Mertan
Lidstvo se hladomorům naučilo postupně bránit vytvářením zásob a taky nadprodukcí pro případ neúrody. Pro tržní hospodářství je ale obojí nástrojem snižujícím zisk a podíl zásob a nadprodukce klesá. Vše co nelze ihned výhodně zpeněžit se snaží producenti i pod cenou prodat, neskladovat a to ani obchodníci a spotřebitelé. Bývala taky zvykem konzervace zkazitelných potravin, ovoce, zeleniny a masa.
Dnes při možnostech operativních dodávek čerstvé produkce odjinud
podíl konzervovaných výrobků klesá a minulostí jsou spíže plné
zavařenin, masových konzerv ze zabíjaček, uzeného masa v komíně,
sudu s kysaným zelím a sklepy plné brambor, mrkve a jiné zeleniny.
Až na výjimky se nesuší ovoce, bylinky na čaje a nehromadí třeba
ořechy, které vydrží i dva roky. Naučili jsme se spoléhat na to,
že když se neurodí tady, tak se urodí jinde a kdo přeplatí jiné,
tak nouzí trpět nebude. Afrika se spoléhá na dodávky obilí odjinud
a co se stane, když tam bude neúroda a obilí jim nedarují a levně
neprodají? Potravinové soběstačnost je sprostým pojmem pro tržní
ekonomiku, která funguje pouze kvůli překupnictví se zisky, které
z toho vyplývají. Obchod dnes živí podstatně více lidí, než jich
živí prvovýroba a zpracovatelský průmysl. Stačí levně nakoupit
a draze prodat a zisk je zaručen na rozdíl od práce a spoléhání
se rozmary přírody. Spíše zkrachuje prvovýrobce, než překupník
a čím je větší, tak je méně ohrožen místními neúrodami. Má totiž
kapitál nakupovat jinde, dovážet a zaplnit mezery v produkci.
Takže bohatým hladomory nikdy nevadily a vadit nebudou. Ty byly
a vždy budou problémem chudých. Takž hlavně nezchudnout!
Odpovědět
PE

Petr Elias

12.5.2025 10:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak už ses pustit i do toho třídního nepřítele ,,tržní ekonomiky,, jo? :) Je opravdu veliká škoda, že žiješ v dnešní době a ne třeba ve čtyřicátých letech minulého století - tam by tě rudí brali všemi deseti jako propagandistu. :)
Odpovědět
PE

Petr Elias

12.5.2025 10:32 Reaguje na Vladimir Mertan
Že tě to pořád baví... :D
Odpovědět
pk

pepa knotek

12.5.2025 08:50
S klimatickými změnami se lidstvo dokázalo vypořádat i v nepříznivých obdobích, kdy např. došlo k ochlazení, takže se současnými technologiemi to zvládnou lidé také. Ti co likvidují už více jak čtvrt století naši potravinovou soběstačnost sedí někde jinde a to je hlavní problém.
Odpovědět
PE

Petr Elias

12.5.2025 10:18
A jéje. Místní soudruzi opět pějí ódy na potravinovou soběstačnost... :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.5.2025 16:01 Reaguje na Petr Elias
Aha, to jen ty bys asi dovážel základní suroviny, viď?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.5.2025 17:53 Reaguje na pavel peregrin
Nechte ho být. Psi štěkají, ale karavana kráčí dál. Kdyby zažil za války to, co mí rodiče, kdy ani potravinové lístky nebyly zárukou, že jsou kryty potravinami, tak by pochopil,
že spoléhat se na dovoz je krátkozraké a při prvé velké
krizi to takoví idioti poznají na vlastní kůži. Budou mít
na účtu miliony a v obchodech budou prázdné regály. Pak
pochopí, že jistotou jsou plné sýpky a plné sklady vlastní
produkce. Za války byli lidé z měst rádi, když měli na
vesnicích příbuzné a známé, kam se zajeli najíst a nebo
doplnit zásoby ve spížích.
Odpovědět
PE

Petr Elias

12.5.2025 20:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Přesně tak macháčku. Štěkáš jak pominutý, se slzou v oku vzpomínáš jak to tu za komoušů bylo super a realita ti jaksi ujela. :D
Odpovědět
PE

Petr Elias

12.5.2025 21:02 Reaguje na pavel peregrin
Chápu že nemáš kapacitu na to, abys pochopil že volný trh a komparativní výhoda je mnohem lepší než ta tvá komoušská plánovaná ekonomika a ,,soběstačnost,,. :D
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist