https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-zmena-pripravila-o-ledovou-vyzdobu-jednu-z-nejznamejsich-slovenskych-jeskyni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická změna téměř připravila o ledovou výzdobu jednu z nejznámějších slovenských jeskyní

26.12.2023 01:20 | BRATISLAVA (ČTK)
Právě změněné klimatické podmínky v posledních letech přispěly podle odborníka k tomu, že v Demänovské ledové jeskyni zůstal jen zlomek z asi 1000 metrů krychlových ledu, který tam byl ještě před dvěma desítkami let. Očekává se, že jeskyně může o ledovou zásobu zcela přijít.
Právě změněné klimatické podmínky v posledních letech přispěly podle odborníka k tomu, že v Demänovské ledové jeskyni zůstal jen zlomek z asi 1000 metrů krychlových ledu, který tam byl ještě před dvěma desítkami let. Očekává se, že jeskyně může o ledovou zásobu zcela přijít.
Foto | Michael Sartakov / Wikimeda Commons
Klimatická změna způsobila v jedné z nejvíce navštěvovaných jeskyň na Slovensku, Demänovské ledové jeskyni, výrazný úbytek ledu a téměř úplně ji připravila o dřívější ledovou výzdobu. Mnohem lépe je na tom druhá veřejnosti přístupná ledová jeskyně v zemi u Dobšiné ve východní části Slovenska a v národním parku Slovenský ráj, která už dříve měla výrazně větší zásobu ledu a která patří mezi nejvýznamnější jeskyně svého druhu na světě. ČTK to řekl vedoucí úseku ochrany jeskyň Správy slovenských jeskyň (SSJ) Pavel Bella. SSJ spravuje v zemi více než desítku zpřístupněných jeskyň, včetně dvou zmíněných ledových, a zajišťuje ochranu všech jeskyň.
 

Právě změněné klimatické podmínky v posledních letech přispěly podle odborníka k tomu, že v Demänovské ledové jeskyni zůstal jen zlomek z asi 1000 metrů krychlových ledu, který tam byl ještě před dvěma desítkami let. Očekává se, že jeskyně může o ledovou zásobu zcela přijít, pokud bude dosavadní vývoj klimatu pokračovat.

"Zaledněná jeskyně tvarem podzemních prostor vytvoří jakoby past pro studený vzduch, který v podzemí stagnuje. Když je tužší zima, stěny jeskyně více promrznou a padající voda prosakující přes strop jeskyně, zejména na jaře z tajícího sněhu nad jeskyní, zamrzne," řekl Bella. Dodal, že ve slovenských podmínkách by měly být co nejtužší zimy, měl by napadnout sníh, který by pak na jaře tál pomalu a v létě by se neměly vyskytovat intenzivní deště; voda z nich totiž ve velkém množství proniká do jeskyně a rozpouští led.

Klimatická změna ovšem způsobila, že vhodné podmínky Demänovská ledová jeskyně v posledních letech nemá, podobně je tomu v mnoha dalších zaledněných jeskyních ve světě.

Návštěvníci této slovenské jeskyně, která se nachází u Liptovského Mikuláše a u silnice vedoucí do známého lyžařského střediska Jasná, tak podle odborníka SSJ mohou být zklamáni, hlavně při srovnání rozsahu nynější ledové výzdoby se stavem v minulosti. "Nepochybně by bylo atraktivnější pro návštěvníky, pokud by tam led dál byl," uvedl Bella.

Mnohem větší zásobu ledu má na Slovensku Dobšinská ledová jeskyně, kde bylo v první polovině 90. let přes 110 000 metrů krychlových ledu. Tato jeskyně je zapsána na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. "Je tam zaledněný větší prostor a k uchování ledu pomáhá i stabilnější mikroklima v spodní části jeskyně. V horní části jeskyně ovšem rovněž dochází k úbytku ledu," řekl Bella. Dodal, že ztrátě ledové výzdoby nečelí jen jeskyně na Slovensku, ale i jeskyně podobného typu v jiných regionech, zejména v mírném pásmu.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.12.2023 10:08
Takže to množství tůristů, s tím nemá co společného, co ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.12.2023 21:36 Reaguje na smějící se bestie
Nemá. Nepouští se tam falešný tah a teplota těch jedinců je zcela nepatrná.
Odpovědět
MM

Milan Milan

26.12.2023 13:06
Turisté a jejich tělesné teplo, elaktrické osvětlení, častá výměna vzduchu, mísení vrstev....?? To neeee. Klimatická změna. Po milionech let odolávání změnám a anomáliím počasí, najednou v posledních letech, nějaká "klimatická změna" nečekaně pronikla i do této krásné jeskyně. Jak jinak?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.12.2023 21:33 Reaguje na Milan Milan
S nějakými turisty to nemá vůbec nic společného, nebojte. Led zmizel i z nepřístupné Silické ladnice, i z Holštejnské, která se tvořila jen na jaře. V roce 1993 jsem šel po ledovci pod chatou Franz Josef Hute pod Gloknerem, který měl řádově sto metrů tloušťku. Už tam není vůbec. To není žádné počasí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.12.2023 21:35
Z ledovcových vývrtů se zjistilo, že letošní rok je celosvětově nejteplejší za asi 100 tisíc let. Dobrý ne? To zařídila oteplovací lobby, aby mohla těžit dotace, že?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist