https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-jsou-existujici-problem-stvrdil-podpisem-donald-trump
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické změny jsou existující problém, stvrdil podpisem Donald Trump

19.12.2017 01:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prezident Spojených států amerických Donald Trump na globální oteplování a klimatické změny věří.  Tedy jen za předpokladu, že jejich dopady ohrožují funkčnost a operativní schopnost amerických vojenských základen v zámoří.
Prezident Spojených států amerických Donald Trump na globální oteplování a klimatické změny věří. Tedy jen za předpokladu, že jejich dopady ohrožují funkčnost a operativní schopnost amerických vojenských základen v zámoří.
Prezident Spojených států amerických Donald Trump na globální oteplování a klimatické změny věří. Tedy jen za předpokladu, že jejich dopady ohrožují funkčnost a operativní schopnost amerických vojenských základen v zámoří. Píše o tom například server EcoWatch.
 

Situace, která nyní v USA nastává, je svým způsobem paradoxní. Donald Trump z pozice prvního muže ve Státech totiž vytrvale projevuje značnou skepsi, když přijde na vědecká zhodnocení stavu klimatu a nutnost přijmout patřičná opatření. Dobře to demonstruje například nedávné odstoupení Spojených států amerických od závazků tzv. Pařížské dohody. Minulé úterý ale podepsal speciální dodatek k zákonu Autorizace národní obrany (NDAA), která nyní operativcům Ministerstva obrany v Pentagonu ukládá povinnost po následujících dvacet let informovat vládu o zranitelnosti amerických vojenských základen v zámoří důsledky klimatických změn.

Je to problém. Někde

Prezidentem podepsaný NDAA přitom mimo jiné obsahuje i vyjádření: „Klimatické změny jsou přímou hrozbou národní bezpečnosti Spojených států, a mohou zásadním způsobem ovlivnit stabilitu světa, v regionech, kde dnes působí americké ozbrojené síly, a v oblastech, které jsou z hlediska budoucích konfliktů strategické.“ Zdá se tedy, že minimálně z hlediska dlouhodobé strategie americké armády něco jako klimatické změny skutečně existuje, a sám prezident to připouští. Ze zmíněného textu přitom ale můžeme pochopit, že působení klimatických změn je vlastně selektivní, a dopadají jen na místa, na kterých má americká armáda svůj zájem.

Ken Kimmell, předseda americké Unie zainteresovaných vědců (UCSUSA), přesto spatřuje v podepsaném dodatku významný krok správným směrem. „Je to pořád na míle vzdálené přijetí celé skutečnosti, že hlavní příčinou klimatických změn jsou skleníkové plyny a je zapotřebí s tím něco udělat. Ale pro podepsání dodatku se nakonec kladně vyjádřili členové Kongresu napříč celým politickým spektrem, tedy demokraté i republikáni. Je to signál, že snaha vědců uplatnit své poznatky v praxi má šanci.“

Aby se z vojáků nestali potápěči

Na přijetí dodatku mají členové Unie zainteresovaných vědců skutečně lví podíl. V roce 2016 totiž publikovali studii, která předpovídala krajně neradostnou budoucnost 18 námořním základnám na americkém pobřeží. Námořní doky, ponorkové základny, výcviková centra mariňáků i pobřežní základny letectva by podle této zprávy například mohly do roku 2070 přijít o 25-50 % své rozlohy v důsledku stoupající hladiny moří, zažívat až 10x častěji ničivé záplavy. Čtyři zmíněné základny by také prakticky zmizely pod vodou. A situace v zámoří je ještě kritičtější.

Prezident Donald Trump sice klimatické změny může popírat, ale nemůže ignorovat, co by se jejich působením stalo s akceschopností americké armády. Proto klíčovým dodatkem k NDAA existenci klimatických změn částečně připustil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

19.12.2017 22:41
Neslyšel jsem že by D.T. popíral klimatické změny, přece od pařížské dohody ustoupil pro její nevýhodnost pro hospodářství a ekonomiku US.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist