https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-zada-peclive-sledovani-kvality-a-ochranu-podzemnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise žádá pečlivé sledování kvality a ochranu podzemních vod

31.10.2003 15:49 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise přijala návrh nové směrnice na ochranu podzemních vod. Navrhovaná směrnice zavazuje členské země, aby sledovaly a posuzovaly kvalitu spodních vod, a rozpoznaly včas opačné trendy v jejich znečištění. Návrhem Komise plní závazek daný tzv. Rámcovou směrnicí o vodě, která má za cíl zajistit dobrý stav veškerého vodstva v EU a požaduje po Komisi návrh konkrétních opatření k prevenci a kontrole znečištění vody.
 

Podzemní vody je mnohem víc než povrchové: čítá více než 97 % sladkovodních zdrojů dostupných na zemi (bez ledovců a ledových čepiček hor, se zbývajícími třemi procenty sestávajícími z jezer, řek a mokřin). Často je však těžké se k ní dostat, což ztěžuje možnost obnovit její kvalitu. I když je hned odstraněn zdroj znečištění, může být velice složité spodní vodu vyčistit. A tím, že se podzemní voda pomalu pohybuje půdou, dopad lidských aktivit může trvat relativně dlouhou dobu. Proto je nutné se v prvé řadě soustředit na prevenci znečištění.

Margot Wallströmová, komisařka pro životní prostředí, k návrhu Komise doplňuje: "Voda je boží dar, ale je velmi zneužívána. Jsme závislí na podzemní vodě a proto ji musíme chránit. V této chvíli ani nemáme dostatečné množství dat o kvalitě tohoto životně důležitého zdroje. Navrhovaná směrnice nám pomůže zjistit více a ujistit se, že naše podzemní vody nejsou znečišťovány."

Navrhovaná opatření k ochraně vody ve směrnici musí obsahovat kritéria pro posuzování chemického stavu vody a identifikování trendů ve znečištění vodních zdrojů. Navíc jsou zde opatření pro chránění vody před nepřímým znečištěním (průsaky škodlivin půdou a půdním podložím).

Chemický stav vody je založen na srovnání dat se standardy kvality v již existující legislativě EU o dusičnanech, ochraně rostlin a biocidních produktech. Tato legislativa stanovuje limitní hodnoty, např. maximálně povolené koncentrace polutantů v podzemní vodě.

Co se týče látek, které nejsou pokryty legislativou Unie, navrhovaná směrnice požaduje po členských státech, aby stanovily jejich limity do června 2006. Tyto limitní hodnoty musí být definovány na národní úrovni, na hodnotách pro říční povodí nebo podzemní zdroje, a tedy vzít v úvahu velkou rozdílnost typických vlastností podzemních vod v celé Evropské unii.

V souvislosti s identifikací negativních trendů v koncentracích škodlivin, směrnice definuje bod, kdy je nutné podniknout kroky k obrácení těchto tendencí. Hovoří se zde o tzv. "časových řadách" a "ekologicky významné hodnotě". Časové řady jsou časové periody, během nichž je zjišťován trend díky pravidelnému monitorování, a ekologicky významná hodnota popisuje bod, ve kterém už koncentrace škodlivin začínají ohrožovat kvalitu podzemní vody. Je stanoven na 75 procentech limitu definovaného členskými státy.

Navrhovaný přístup ke stanovení kritérií kvality je pružný a opakovaný, bere v potaz lokální charakteristiky a umožňuje další zdokonalování. V roce 2012 se stane srovnatelný program opatření k prevenci znečištění vod (včetně podzemních) akceschopnou součástí Rámcové směrnice o vodě. A budou v něm využity výsledky z aplikace nyní navržené směrnice o ochraně podzemních vod.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist