https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konec-uhli-v-cr-uz-v-roce-2033-navrhuje-take-ministerstvo-financi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konec uhlí v ČR už v roce 2033 navrhuje také ministerstvo financí

18.2.2021 11:36 | PRAHA (ČTK)
MF uvedlo, že vzhledem k očekávanému růstu cen emisních povolenek, a naopak klesající ochotě bankovního sektoru financovat uhelnou energetiku považuje za vhodné vložit úsilí do zajištění udržitelných nízkoemisních zdrojů elektrické energie.
MF uvedlo, že vzhledem k očekávanému růstu cen emisních povolenek, a naopak klesající ochotě bankovního sektoru financovat uhelnou energetiku považuje za vhodné vložit úsilí do zajištění udržitelných nízkoemisních zdrojů elektrické energie.
Foto | Michal Louč / Wikimedia Commons
Konec využívání uhlí pro účely výroby elektřiny a tepla už v roce 2033 navrhuje také ministerstvo financí (MF) vedené Alenou Schillerovou (za ANO). Vyplývá to z materiálu z meziresortního připomínkového řízení, který má ČTK k dispozici. Uhelná komise loni v prosinci doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038, vládu termín odklonu od uhlí rozděluje.
 

"Ministerstvo financí navrhuje, aby byl jako rok útlumu využití uhlí pro účely výroby elektřiny a tepla v ČR stanoven rok 2033. Předkladatelem navrhovaný rok 2038 považujeme za málo ambiciózní především s ohledem na aktuální a očekávatelné evropské trendy v oblasti energetiky, dekarbonizace a úsilí o dosažení udržitelné uhlíkové neutrality," píše se v dokumentu.

MF v něm dále uvedlo, že vzhledem k očekávanému růstu cen emisních povolenek, a naopak klesající ochotě bankovního sektoru financovat uhelnou energetiku považuje za vhodné akcelerovat úsilí veřejného i soukromého sektoru za účelem zajištění udržitelných nízkoemisních zdrojů elektrické energie. "V každém případě však bez nároků soukromého sektoru na kompenzace od státu," dodal úřad.

Ministerstvo financí ČTK pravost podkladů potvrdilo. "Dokument je pravdivý. Vzhledem k tomu, že MF připomínkové řízení nevede prostřednictvím médií a se svým stanoviskem a připomínkami považuje za vhodné nejprve seznámit předkladatele materiálu, nebudeme proto poskytovat další dodatečné informace," sdělilo.

Materiál s doporučením Uhelné komise byl na začátku února stažený z jednání vlády, nyní ho připomínkují ministerstva a vybrané instituce. Pro dřívější odklon od uhlí v roce 2033 jsou ministři za sociální demokracii, podobně se vyjádřil také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pro bližší datum se na prosincovém zasedání Uhelné komise vyslovil i jeden z jejích předsedů komise a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Naopak podle druhého z předsedů - ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by kabinet neschválením harmonogramu popřel jedenapůlroční činnost komise. Ministr v prosinci rozhodnutí Uhelné komise označil za kompromis, z 19 členů komise hlasovalo 15 pro, dva byli proti a dva se zdrželi.

S usnesením nesouhlasili oba zástupci ekologů v komisi - Jan Rovenský a Jiří Koželouh, oba komisi následně opustili. Havlíček opakovaně připomíná, že například zástupci průmyslu požadovali původně termín konce uhlí ještě vzdálenější, například v roce 2045. Zástupci energetického průmyslu, těžařů, tepláren a oborových svazů v prosinci vesměs označují doporučení konce využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v ČR v roce 2038 za přijatelný kompromis.

Hnědé uhlí má v současnosti největší podíl na výrobě elektřiny v ČR. Podle dat Energetického regulačního úřadu na ně předloni připadalo asi 40 procent výroby, následovaly jaderné elektrárny s podílem zhruba 35 procent. Černé uhlí mělo loni podíl na celkové výrobě elektřiny 2,5 procenta, poprvé méně než fotovoltaické elektrárny. Provozovatelem uhelných elektráren je v ČR polostátní společnost ČEZ nebo soukromé společnosti Sev.en Energy a Sokolovská uhelná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (53)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

18.2.2021 12:35
"V každém případě však bez nároků soukromého sektoru na kompenzace od státu," - tj. úplně mimo realitu, jak ukazují např. nedávné úspěšné soudní spory v Německu ohledně kompenzací za předčasné ukončení provozu jaderných elektráren.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2021 14:59 Reaguje na Emil Novák
Skutečně zcela mimo, takový Tykač se určitě zasmál silným hlasem. Ten očekává kompenzace v miliardách a taky je dostane.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.2.2021 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Dostanou je všichni včetně ČEZu. I když přiznávám že tím vaším souhlasem jsem dost znejistěl, jestli jsem nenapsal nějaký nesmysl. :-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.2.2021 16:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, v ČR nevyrábí z uhlí pouze SEV.EN, tak klídek...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2021 19:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je zcela fuk. Fašismus je korporátní systém, kde stát je jen servisní organizací pro velké firmy, (u nás především Agrofertu) a jeho kamarádů, což samozřejmě Tykač a ostaní uhlobaroni jsou. Proto se dotuje nešpinavější uhlí, proto se dotují příšerná biopaliva, proto jsme nejhorší i v koronáči a propáme se prakticky ve všem.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.2.2021 21:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Bla bla bla...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2021 09:41 Reaguje na Pavel Hanzl
to je přece jeho věc na co ta jeho elektrárna pojede, na uhlí ale ne...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2021 09:40 Reaguje na Emil Novák
na co chtějí kompenzace? to je podnikatelským rizikem 20 let se vědělo o útlumu a pořád jsou překvapený
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.2.2021 13:55
To bude dána do provozu JE ?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.2.2021 14:06 Reaguje na smějící se bestie
Kdybychom přestali vyvážet celý výkon Temelína do zahraničí, tak se provoz poloviny uhelných elektráren a tepláren může hned ukončit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2021 14:58 Reaguje na Majka Kletečková
To bychom museli uhláky zavřít všechny. Žijí z toho, že prodávají špičkovou, tj. drahou elektřinu do Německa Rakouska, když nefučí a nesvítí. Pokud by to nedělala, zbankrotují ihned, protože za nízké ceny, kdy fučí a svítí nemají šanci konkurovat. A ono fučí na mořích možná 360 dní do roka, na pevnině méně, ale s narůstajícími kapacitami OZE se to zhoršuje.

Výstřel do tmy s rokem 38 jako konec uhlí to působí velmi srandovně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2021 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
500 km od moře a v takových horách je jen hříčka nic vážného, proto nedávají smysl použití větrníků v ČR jen prznění přírody
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.2.2021 15:46 Reaguje na Majka Kletečková
Výroba Temelína loni 15,7 TWh, čistý vývoz loni 10 TWh, výroba elektřiny z uhlí loni 34 TWh, takže to nevychází, a to ještě nepočítáme předpokládané oživení spotřeby a výrobu tepla, která s vývozem nemá vůbec nic společného.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.2.2021 16:06 Reaguje na Emil Novák
Pokud by platila Vaše čísla, tak ne polovinu, ale čtvrtinu uhelných elektráren a tepláren bychom mohli zavřít hned.

Za předpokladu, že by ty zbývající uhláky ustály výpadek příjmů za drahou vyváženou elektřinu viz Pavel Hanzl 18.2.2021 14:58.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.2.2021 16:17 Reaguje na Majka Kletečková
Teplárny bychom nemohli zavřít hned žádné, protože by plno lidí přišlo o teplo a teplou vodu.
Čtvrtinu uhelných elektráren jistě zavřít můžeme, ale je potřeba si uvědomit, že by to znamenalo jim zaplatit značné kompenzace, dále by to znamenalo značný výpadek příjmu z prodeje emisních povolenek, dále by to znamenalo, že bychom v určitých obdobích byli závislí na dovozu elektřiny ze zahraničí a mohlo by to znamenat i určité zvýšení cen elektřiny pro spotřebitele. Zbývající uhelné elektrárny by žádný výpadek příjmů neměly, to je logicky úplný nesmysl, naopak by to jejich příjmy potenciálně mohlo jedině zvýšit. Ale pokud je uhlí takový veřejný nepřítel a za tuto cenu nám to zavírání stojí, tak to samozřejmě udělat můžeme.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.2.2021 17:24 Reaguje na Emil Novák
Když uhelné teplárny by zavřít nešlo, tak by teoreticky mohl být hned ukončen provoz VÍCE NEŽ čtvrtiny uhelných elektráren. Kompenzace budou vyplaceny tak jako tak, protože k uzavření stejně zřejmě dojde během pár let, ne?

Veškerý příjem z emisních povolenek našich uhelných elektráren plyne jen našemu státu? (Pokud by tomu tak bylo, tak pak by opravdu mohlo být ekonomickým zájmem ČR vybírat pokuty a prodlužovat škodlivý provoz co nejdéle.)

Nerozumím tomu, že by zbývající elektrárny žádný výpadek příjmů neměly, naopak by to jejich příjmy mohlo potencionálně zvýšit. Copak za vyvezenou elektřinu např. do Německa nedostávají lépe zaplaceno než za tu spotřebovanou v ČR?

V jakých situacích jsme závislí na dovozu elektřiny ze zahraničí? Naše uhelné a JE přece vyrábějí stabilně stále stejné množství energie, ať fouká nebo ne, ať svítí nebo ne, ať teče dost vody nebo ne, a OZE se u nás na výrobě elektřiny podílejí relativně málo.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.2.2021 18:03 Reaguje na Majka Kletečková
Uhelné elektrárny se budou postupně zavírat tak jako tak, pokud to ale bude státem direktivně stanoveno, musí stát zároveň dotčené elektrárny odškodnit, podobně jako se to děje v Německu. Čím dřívější ten konec bude, tím budou logicky vyšší kompenzace. Pokud stát nebude uzavření elektráren nařizovat, nemusí samozřejmě platit ani žádné kompenzace, jestliže provozovatel elektrárnu zavře sám z důvodu, že se mu ji nevyplatí provozovat.
Z příjmu z prodeje emisních povolenek se financují různé ekologické programy jako např. Nová zelená úsporám, nebo nově vznikající modernizační fond, ve kterém budou k dispozici příjmy z prodeje 227 milionů emisních povolenek, jestliže dnes stojí povolenka 40 €, tak si jistě dokážete spočítat, jak obrovské prostředky z něj poplynou.
Cenu elektřiny, za kterou prodávají nejen uhelné elektrárny, do značné míry určuje cena na burze v Lipsku. Díky tomu je silová elektřina přibližně stejně drahá v ČR jako v Německu, dokonce v ČR je průměrně o něco dražší než v Německu, rozdíl dělají omezení v přenosu elektřiny, není totiž možné přes hranice přenést libovolné množství elektřiny v libovolném čase. Logicky jestliže při stejné poptávce klesne zavřením některých elektráren nabídka, projeví se to zvýšením ceny, nikoliv snížením.
Zatím díky dostatku hlavně uhelných kapacit na dovozu elektřiny závislí nejsme, pokud budeme odstavovat uhlí aniž bychom měli za něj náhradu, tak již budeme, bude to především v době vysoké spotřeby elektřiny v zimních měsících.
Odpovědět
MG

Milan G

18.2.2021 18:37 Reaguje na Emil Novák
Popsal jste to přesně, akorát k tomu poslednímu odstavci dodám, aby bylo kde nakupovat...

Přichází čas přestat si něco nalhávat. Kdo volí Piráty, volí konec demokracie a budoucí diktaturu. Kdo volí Piráty, volí náš návrat do časů podobných komunismu. A pravděpodobně volí i příchod něčeho ještě děsivějšího.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 18:09 Reaguje na Milan G
Myslíte, že piroši si založí nějaký tunelpodnik a nacpou do něho 20 miliard dotací z veřejných peněz?? Že ukradnou 50 mega a postaví si za to luxusní sídlo?? Že zdecimují a rozkradou ekonomiku víc, než soudruh??
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.2.2021 16:40 Reaguje na Majka Kletečková
Evidentně nechápete, že vůbec nejde o nějaké průměrné hodnoty nebo kumulovanou hodnotu exportu.

Důležité jsou mezní stavy - musíme mít něčím pokrytou výrobu v okamžiku, kdy slavné OZE nevyrábějí ani watt.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.2.2021 17:27 Reaguje na Viktor Šedivý
Když u nás naše slavné OZE zrovna nevyrábějí ani watt, stalo se, že u západních sousedů jejich slavné OZE také neprodukovaly ani watt a my jim proto žádnou elektřinu nemohli poslat? Jak to zvládáme nyní v takových případech, když jim posíláme naši elektřinu? To zatím vždycky probíhalo tak, že když jejich slavné OZE klekly, tak naše OZE šlapaly na plné pecky a my tu energii pro sebe nepotřebovali?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.2.2021 18:38 Reaguje na Majka Kletečková
Realitu můžete sledovat na electricitymap.org nebo např. na agorameter.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2021 20:11 Reaguje na Majka Kletečková
Ropáci lžou, jak naše uhláky zachraňují Němčoury, když jim nefučí a nesvítí. My jim můžem poslat možná 1% energie, kterou potřebují a i tak nám královsky zaplatí.
Proto staví Nordstream II (aby mohli zrušit uhlí) proto jedou do vodíků a všemožných akumulací.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.2.2021 15:44
Jé, to bychom trumfli Němčoury. Neklepne s toho pana Hanzla?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.2.2021 18:02 Reaguje na Jiří Svoboda
Slíbit a nechat splnit jiné za 15. let, je pro politiky bojující
o poslanecké mandáty na 4. roky velice snadné. I kdyby to bylo na
dvě volební období, tak jim teoreticky nic nehrozí. Kdysi nám taky
jeden politik sliboval utáhnutí opasků na pět let a že doženeme
Rakousko a Německo. Opasky si uvolnila hrstka a zbytek si je dál
utahuje a kouká, kam ty naše vzory zase utekly. Sliby se slibují
a blázni(voliči) se radují. Jó a taky sliby, chyby. Hlavně, když
je nelze reálně splnit. Nakonec se vymluvíme na agenty, staré struktury a zpátečnické myšlení, jak se mnozí stále vymlouvají
i po 31. letech a taky už na koronavírus. Ono to je spíše ale neochota utahovat opasky správným lidem a ne těm nesprávným.
Ti správní už ty Němce předehnali takovým úprkem, za jaký se
všude ve světě zavírá, ale tu jsou takoví lidé vzorem cností.
Jinak pro mě, za mě to uhlí opusťme už zítra, protože čím
dříve lidé procitnou ze snů, tím lépe. V Texasu už sčítají
oběti blackoutu a úspor na OZE a budovách, protože prostě
nepočítají s mrazy a sněhem. Záloh je poskrovnu a propojení
s jinými státy mizerné. Výsledkem je kolaps nevídaných rozměrů.
Dostatek záloh je jistota přežití, když vítr a slunce selže.
Tam, kde nefouká a svítí mizerně, tak je třeba hledat jistotu
a neriskovat něco podobného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2021 20:04 Reaguje na Břetislav Machaček
V Texasu mají z OZE jen 18% energie,(Vinkler) v Holandsku 61% a nic se tam neděje. Tím to není.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.2.2021 21:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak jste přišel na 61 % OZE v Holandsku? Je to ve skutečnosti jen 25 %.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.2.2021 21:17 Reaguje na Emil Novák
Pan Hanzl si asi nepustil to video, co tu tehdy vkládal p. Wagner...:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2021 07:18 Reaguje na Emil Novák
Sorry jako, v Dánsku:
"V Dánsku loni (2020) vítr a solární energie pokrývaly potřebu elektřiny ze 61 procent, což by nejvyšší podíl v EU. V České republice a na Slovensku však podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů činil méně než pět procent".
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-obnovitelna-energie-uz-je-hlavnim-zdrojem-elektriny-v-eu
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2021 09:47 Reaguje na Pavel Hanzl
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kodani-se-topi-drevem-z-amazonie-je-to-uhlikove-neutralni.chybu-ale-dela-cela-eu
Odpovědět
ms

19.2.2021 01:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Díky osvětě novinářů jako Lubach nyní nizozemská vláda analyzuje stavbu 10 (!!!) jaderných bloků, protože právě ve svých podmínkách zjistili, že OZE jim stabilitu nedají a Německo všechny zdroje vysaje pro sebe.
https://realisticka.cz/2021/01/27/zeleny-proud/
Je tam možné zapnout české titulky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 11:29 Reaguje na
Kecy nějakého satirika mě skutečně nezajímají....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 17:53 Reaguje na
Samozřejmě, těch 10 bloků jsou ale nové SMR, mastodonta stavět nebudou, nebojte.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

18.2.2021 16:38
Když je řeč o stavbě nové JE tak mají všichni strach ze závislosti na Rusku.
Ale co to je v našich podmínkách nízkoemisní zdroje, které nahradí uhelné elektrárny. Jsou to plynové elektrárny a kde budeme kupovat zase jenom v Rusku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2021 20:01 Reaguje na Petr Blažek
Plyn můžeme kupovat na burze v Rotterdamu, nebo v Norsku, Libyi, v USA atd. a můžeme to měnit třeba každé dva měsíce.
Pokud bude Rosatom stavět JE, nebude dodržovat smlouvy a bude nás vydírat. Tím, že Rusko neuznává mezinárodní právo, tak není možno ho donutit aby smlouva plnil, o nějakým penále se můžeme nechat jen zdát. Proto je jen v tendru ryzí sebevražda.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.2.2021 21:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Fyzicky pochází 88 % zemního plynu v ČR z Ruska, jehož přísun může kdykoliv ze dne na den skončit (Rusko přece neuznává mezinárodní právo), ale to není vůbec žádný problém, naopak je hrozný problém stavět reaktor, který by za 15-20 let zajišťoval 10 % české spotřeby elektřiny...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 11:36 Reaguje na Emil Novák
Zavřít kohouty se pokusilo Rusko v zimě 2009 a tvrdě na tom prodělalo gatě. A Evropě se nestalo ale vůbec nic.
Evropští energetici nejsou hlupáci a Rusy znají, takže je vždy připraveno náhradní řešení. My máme jen v zásobních snad 10? TWh energie trvale, Američani dokážou tankery zásobovat Evropu v pohodě, náhradních zdrojů je dost, jen jsou dražší.
Rusko je na našich platbách závislejší daleko více, než my na něm.
Něco úplně jiného by byla stavba mastodonta JED, tam by měli Rusi jasně navch.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 11:41 Reaguje na Emil Novák
Zkusím hypotetickou situaci:
Rosatom má namontovat něco do JED a prohlásí: "Tahle část je embargovaná z EU, tak se tam zasaďte o zrušení sankcí, nebo máte smůlu".
Situace 2: "nemůžeme namontovat tohle zařízení, protože je to tajné a nesmíme to dát do země nepřítele, natož do NATO. Tak vystupte, jinak máte smůlu".
Kolik tisíc takových možností vydírání by dostali???

Prostě dát klíče k naší energetice nepříteli je ryzí sebevražda.
Odpovědět
ms

19.2.2021 02:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ruský plyn nám bude dodávat Německo, protože bude mít díky Nord Stream II extra vztahy - jako za paktu Ribbetrop-Molotov - a také bude určovat jeho cenu. Pokud něco zbyde, když jeho energetika sežere přes paroplynky s pěknou dávkou CO2 většinu dodávek. I podle IPCC má dálkově dopravovaný plyn stejné emise jako hnědé uhlí spálené v moderních elektrárnách na místě těžby. Ale zelená ideologie potřebuje fackovací panáky 1) hnědé uhlí, 2) automobily, jež všechny v EU tvoří 0,68 % světových emisí CO2, Byla-li by třetina aut v EU na elektřinu, tak emise poklesnou na 0,62 % - pozor, jen za podmínky, že budou BEV krmeny jen z FVE a větru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 17:57 Reaguje na
Dvacet miliónů ropáků vytvoří všechnu produkci CO2 a každý se může na svoji jednu dvacetimiontinu vymastit. A jak se jim začne připalovat krupon, začnou se navzájem obviňovat, kdo za to může.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.2.2021 21:05 Reaguje na Petr Blažek
Jiný zdroj plynu nepřichází v úvahu díky stávající síti plynovodů.
To, jestli ho nakoupím někde jinde, je mi prd platné, když ho není
jak dopravit sem. Přepravní kapacita plynovodů není nafukovací
a vlastník plynovodu si stanoví přepravní náklady a podmínky.
Cena na burze je věc jedna, ale cena u plynoměru odběratele je
věc druhá. Ta cena za distribuci bude neustále s požadovaným
odběrem narůstat a to je ten monopol a ne těžař. Těžař bez té
dopravy se může s plynem vyfotit, tak jako nyní v USA. Zamrzly
jim kompresory a plyn trčí někde v zemi a neproudí do obydlí
a elektráren. OZE mají na prd komplet a jádro to nestíhá. My
se upínáme k plynu, ale plynovody sotva stačí přepravovat to
dosavadní množství. To ještě přibude plno plynových tepláren
a elektráren přestavěných z uhlí. Odkud plyn kupovat by asi
možná bylo, ale jak ho sem dopravit nikdo neřeší. Teplárnám
na Ostravsku (černouhelné) to akutně hrozí do dvou let.
Plynovod na Ostravsko stíhá tak tak dosavadní spotřebu a to
hrozí enormní nárůst po uzavření dolů. Pokud to má spasit
dovoz uhlí ze zahraničí, tak to budou vlaky jedoucí ne 3O km,
ale stovky km a nové sklady paliva pro případ výpadků. Dosud
se zásobovaly teplárny průběžně a sklady byly pouze na pár
dnů(týdnů) Navíc se cena řídila dlouhodobými smlouvami a ne
jako ceny uhlí na světových burzách. Stále tvrdím a to,
že lidem závislých na centrálních zdrojích energie nastane
nejistá doba, podobná situaci v Texasu a nezbude než myslet
na záložní zdroje i lidem v rodinných domcích. Zálohy tak
v globále prodraží i tu údajně levnou energii z OZE a ceny
vyskočí jako nyní v Texasu o stovky procent. Vše spočítají
i ty budoucí "chytré" elektroměry a člověk bude přemýšlet,
zda svítit, topit a nabíjet elektromobil, když bude ta cena
tak vysoko. Ano to bude ten regulační činitel, bez kterého
se nestabilní OZE neobejdou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.2.2021 16:18 Reaguje na Břetislav Machaček
To máte marný, dodnes se mi nepodařilo Hanzlovi vysvětlit, že v tom Rotterdamu fakt není nějaký megauzel trubek vedoucích do všech stran ... a že jsem to zkoušel už několikrát.

Von prostě vůbec neví, co taková burza vlastně je. Asi je to na něj moc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 11:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy taky nikdy nepochopíte, co píšu a pak plácáte tavé nesmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 11:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud si myslíte, že plodinová burza je taky giga hromada pšenice, sojových bobů a rýže, tak to máte fakt blbý.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2021 09:49 Reaguje na Petr Blažek
no ono je daleko produktivnější se zaobírat právě vodíkem je to palivo budoucnosti
Odpovědět
ms

19.2.2021 01:51
Jestliže v roce 2038 skoncujeme s využíváním hnědého uhlí v energetice, a to podle původních závěrů Uhelné komise, které se nyní někteří politici a odborníci chtějí dokonce nesmyslně o pět let uspíšit, vypadne ve zbývajícím uhelném výkonu v tomto roce další kapacita výroby elektřiny ve výši cca 5000 MW. Takže kumulativně by skončilo kolem roku 2038-2040 zhruba 45 % současné instalované kapacity elektrických zdrojů ČR včetně OZE. Čím si myslíte se bude zásobovat elektřinou . nota bene velmi zdraženou kvůli Energiewende - český průmysl, jehož má ČR největší podíl na tvorbě HDP ze zemí EU? Němci v roce 2022 zavřou JE (v roce 2019 se podílely na 12,3 % výroby elektřiny) budou elektřinu jen importovat. Kdo asi zaplatí lepší cenu za dovoz, my nebo Němci? Bez nových JE zdrojů jsme nejen v ČR ve tmě, na OZE dojel i normálně teplý Texas. Copak všichni už přišli kvůli ekoalarmismu o zbytek zdravého rozumu? Nebo jde o pomstu zelených ideologů neomarxistů na kapitalismu a svobodném trhu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 18:01 Reaguje na
Tak postavte dalších deset mastodontů v Dukovanech a v Temelíně, proč se teda nestaví??
Proč se 10 (slovy DESET!!!) let vytváří tendr na mastodonta JED a výsledkem je, že se už ani neví, koho tam vzít.
Touhle rychlostí nebude fungovat jediná JE ani v době, kdy u nás dojde poslední uhlí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.2.2021 16:14
Já jsem pro. 2033 a ani den navíc!

Když s tím pohneme a po přelomu desetiletí zafinišujeme, dáme nějaké závazky, vyhlásíme nějaké brigády soc práce, tak to musí vyjít!

No, a kdyby náhodou ne, tak se zkrátka provede objektivní analýza vnějších faktorů, které splnění cíle zabránily, na kterou bude navazovat nekompromisní nedostatků, viníkům bude umožněno provést upřímnou sebekritiku a pokud ne, tak budou samozřejmě řádně potrestáni. Na závěr bude konstatováno, že přes všechno výše uvedené bylo dosaženo význačných úspěchů v mnoha oblastech a holt se to přesune do plánu na další pětiletku:-))).

To už tu všechno bylo;-).

Cywe ... 12 nebo 17 let ... who cares;-))).
Odpovědět
MG

Milan G

20.2.2021 14:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Sakra, vám se ten komunismus, řááádně zaryl pod nehty, na chvíli jsem si myslel, že jsem se vrátil o padesát let zpět :-)))))

Ještě bych dodal.... dojičky z JZD Mír, už ve čtvrtém roce pětiletky splnily kompletní plán na pět let ve všech ukazatelích, hlavně však v množství mléka..... :-))))))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.2.2021 20:43 Reaguje na Milan G
Když mně tohle vyhlašování vznešených cílů tak nějak víc a víc připomíná Gustu na sjezdech, no.
Sem si prostě nemohl pomoci.
Holt se nám to zase vrací ... kua fix.
Ale aspoň ty devadesátky byly hezký ... sice dost bordel, dost rozkrádačky, ale aspoň to bylo takové free a punk.
Škoda že to s Jardou tenkrát na tom tenise fláklo, takový Okres na severu II. by byl trhák:-)))
Odpovědět
MG

Milan G

21.2.2021 10:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Koukám, že jsme na tom stejně a vidíme to stejně. Heslovitost a rétorika se vlastně nezměnila, je jedno jestli oslavuje komunismus nebo kapitalismus, vždy stejně hloupá.

Jj vrací ......:-))))))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 18:05 Reaguje na Svatá Prostoto
My jsme prostě doblblí z komunismu ještě po 30. letech a jen žvaníme a nic.
Celá Evropa má z OZE už polovinu spotřebované elkřiny, my kulový a nejrychleji se u nás zdražuje. Gustáv a Miloušem by měli radost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2021 09:38
je málo věcí s kterými bych s ministerstvem financí souhlasil, až na tuto...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist