https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kontrola-odhalila-tajnou-cast-kozesinove-farmy-postih-ale-nehrozi-klece-byly-prazdne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontrola odhalila tajnou část kožešinové farmy. Postih však nehrozí, klece byly prázdné

16.4.2015 12:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přepážka mezi oficilní částí chovu a chovu, který nebyl přístupný kontrolám.
Přepážka mezi oficilní částí chovu a chovu, který nebyl přístupný kontrolám.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Řezníček / Státní veterinární správa ČR
Kontrola na kožešinové farmě odhalila tajný prostor s klecemi, které neodpovídají legislativě. Podle veterinářů to není možné postihnout, protože v klecích v době kontroly nebyla žádná zvířata. Podle ochránců zvířat je toto odhalení dokladem toho, že podmínky v českých chovech nejsou pro zvířata dobré a měly by se zakázat.
 

Kontrola Státní veterinární správy vyjela na farmu v Bruzovicích na základě podnětu spolku OBRAZ – Obránci zvířat. Spolek veterinární správě předal videa a fotodokumentaci, kterou získal od anonyma, na kterých byly klece, které svými rozměry nesplňují předpisy. Jak vyplývá z protokolu, při předchozích kontrolách na farmě nebyly žádné nepředpisové klece.

Nakonec se ukázalo, že na farmě je jedna úzká zamaskovaná část, kde jsou nepředpisové klece. V době kontroly byly klece prázdné, ale jak konstatuje protokol, „klece jsou funkční a mohou být kdykoliv použity k chovu.“

"Bylo zjištěno, že v místě mezi neprůhledným venkovním vlnitým plotem o výšce cca 2,5 m a oficiálním prostorem s řadami klecí s liškami chovatel zbudoval tajný podlouhlý prostor - zcela zamaskován vlnitým neprůhledným plotem výška cca 2,5 m - kontrolám nepřístupným, ve kterém chovatel umístil nestandardní vyřazené klece s výškou pod 70 cm," stojí dále v protokolu.

Hrozí farmě za držení nepředpisových klecí nějaký postih? „V době kontroly se v klecích žádná zvířata nenacházela, takže ani nelze takovýto nález nějakým způsobem postihnout,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Vchod do tajné části kožešinové farmy
Vchod do tajné části kožešinové farmy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Řezníček / Státní veterinární správa ČR

Ochránci zvířat poukazují na tajně pořízené videozáběry z roku 2014, na kterých právě v těchto nepředpisových klecích zvířata jsou. „K tomuto rozporu stavu v době kontroly a na videozáznamu od aktivistů je nutné dodat, že veterinární správa může postupovat pouze v souladu s legislativou a vycházet pouze ze skutečností zjištěných v době kontroly na místě v chovu. A v době kontroly se v nevyhovujících klecích žádná zvířata nenacházela,“ říká Petr Pejchal.

A dodává, že nález se týká pouze jedné farmy a nelze z toho obecně usuzovat, že na českých farmách to není úplně v pořádku. „Státní veterinární správa nemá prostředky ani oprávnění pátrat na všech pozemcích chovatele, ve většině případů značně rozsáhlých, po případných dalších ukrytých chovech zvířat.

Podle ochránců zvířat se ukazuje, že výsledky rutinních kontrol na kožešinových farmách je potřeba brát s velkou rezervou. „Nejenže bývají tyto kontroly dopředu hlášeny, ale navíc se ukazuje, že chovatelé mohou snadno provozovat oddělené úseky, které veterinářům prostě neukážou. Co asi takový chovatel udělá poté, co je mu předem oznámena kontrola, si může každý domyslet sám," řekl Daniel Cao, mluvčí spolku OBRAZ - Obránci zvířat.

Ochránci zvířat tvrdí, že život divokých zvířat v holých drátěných klecích vede nevyhnutelně k poruchám chování, apatii, stereotypům, vzájemným útokům a zraněním, kterým žádný chovatel nemůže reálně zabránit. „Kožešinové farmy jsou proto již svou podstatou týráním zvířat a je chybou zákona, že jejich provoz umožňuje," dodal Cao.

Přečtěte si článek Video z českých kožešinových farem ukazuje týrání zvířat, kontroly ho zjistit neumí.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist