https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kopriva-neni-pouhy-plevel.brzy-se-muze-stat-soucasti-sirupu-smoothie-i-satniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kopřiva není pouhý plevel. Brzy se může stát součástí sirupů, smoothie i šatníku

15.4.2022 01:55 | BRNO (ČTK)
Foto | Niepokój Zbigniew / Wikimedia Commons
Kopřiva je pro mnoho lidí v podstatě synonymem pro plevel. Podle odborníků se ale možná brzy stane běžnou součástí jídelníčku. Díky termoizolačním vlastnostem připadá v úvahu i její využití v textilním průmyslu. Zpracovat se zřejmě dá na mnoho způsobů. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity zatím kopřivy pěstují tak, aby byly využitelné nejen jako krmivo pro zvířata, ale i v potravinářství.
 
U kopřiv vědci postupně posilovali žádoucí vlastnosti - velké šťavnaté listy vhodné pro konzumaci, případně dlouhý stonek využitelný na vlákno. Nyní zkouší takzvanou biofortifikaci, tedy obohacení kopřivy o mikroprvky, například selen nebo zinek. Obohacená rostlina by se uplatnila jak ve výživě lidí, tak i zvířat.

"Chceme donutit kopřivu, aby tyto prvky ve vyšším množství přijala. Byly by tak přijímány v přirozené a pro tělo lépe vstřebatelné formě. Z literatury víme, že podobné snahy už byly popsány například u řepky, salátu, rajčat a dalších," uvedla Kamila Širůčková Lónová z ústavu biologie rostlin.

"Kopřivu lze pro potravinářské využití zpracovat na tisíce způsobů, a tím, že ji obohatíme o tyto prvky, spojíme příjemné s užitečným. Kopřivy mají totiž samy o sobě řadu prospěšných látek," poukázala Širůčková Lónová.

"Pokud se nám nakonec podaří vypracovat postup fortifikace aplikovatelný i na polní podmínky pěstování, můžeme se velmi brzy potkat s výsledkem naší práce na talíři v restauraci či ve formě sirupu či smoothie,“ nastínila Širůčková Lónová.

Už nyní existuje třeba zelené pivo s výtažky z kopřivy nebo sýr zrající na kopřivovém listí. K dostání jsou také doplňky stavy s kopřivovým extraktem v podobě kapek, bonbónů či limonád. Existují také kopřivové šampony a přípravky na podporu růstu vlasů.

Textil z kopřivového vlákna by asi nyní nikdo moc rád nenosil, protože "kouše". "Ale technologie jdou dopředu a určitě není daleko doba, kdy bude kopřivové vlákno oblíbenou surovinou. Má totiž výborné termoizolační vlastnosti, a kopřiva jako plevel roste skoro všude," uvedla Širůčková Lónová.

Množení rostlin se odehrává v laboratorních podmínkách sterilní kultivace na živném médiu. Z pěti mateřských rostlin vzešlo během pár měsíců asi 1600 jedinců. "Bez šlechtění, na základě zkušeností a díky vegetativnímu množení jsme získali unifikovanou linii, která dává základ dalším budoucím vyrovnaným porostům a také materiálu pro další výzkum," uvedla výzkumnice. V dalších krocích chtějí vědci spolupracovat na rozšíření "kopřivového portfolia" o další genotypy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZW

Zdenek Wenzel

15.4.2022 06:19
Kopřiva je můj vyhledávaný kamarád a velký pomocník.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.4.2022 07:01
Kopřiva je stará léčivá bylina, problém může nastat pouze u lidí s alergickou reakcí.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

15.4.2022 07:04 Reaguje na pavel peregrin
Přesně tak. Já jsem alergický na komunisty a hlupáky, kteří se derou dopředu a tím zakrývají svoji malost.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.4.2022 07:04
Dělám z ní úžasný špenát a manželka používá vývar na oplachování vlasů. A čajíček je taky fajn.
Odpovědět
va

vaber

15.4.2022 09:04
ví autor, co to byly kopřiváky
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.4.2022 18:14 Reaguje na vaber
Těžko.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.4.2022 14:50 Reaguje na vaber
Já vím, ale nejsem pisálek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.4.2022 09:28
Kopřiva s česnekem medvědím půl na půl je príma špenát a výluh z kopřiv
príma hnojivo. I slepice nepohrdnou v zimě sušenou drtí z kopřiv a výkrm
spařenými kopřivami s kukuřičným šrotem drůbeže a prasat býval běžnou
praxí drobnochovatelů. Problém má jediný a to ten, že roste i tam, kde
není žádoucí a její likvidace bez chemie je otročina. Nechat ji navíc
vysemenit, tak nečekaně vzejde i za pár let po odplevelení. Proto nikomu
neradím ji hýčkat, ale nechat ji růst pouze mimo zahradu a okolí domu.
Odpovědět

Jirka Černý

16.4.2022 18:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Na likvidaci čehokoliv co roste ze země mám dvě ekometody.
1. Vařící voda, ideální ekologická likvidace. Pokud máte možnost ohřát za levno velké množství vody do bodu varu dá se tím řešit takřka cokoliv.
2. Na pár let přikrýt, osobně používám pásovou gumu na kterou pro estetiku dám kameny.
3. Záměrně není v kolonce eko protože je použita chemie, prostě to místo totálně přehnojím močovinou v množství které vše "spálí".
Odpovědět
va

vaber

17.4.2022 08:48 Reaguje na Jirka Černý
močovina,při dlouhodobém hnojení, spolehlivě ničí všechny kvetoucí rostliny a zůstává jen tráva, trávník udělá pěkný ,ale jiné druhy rostlin hynou,
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.4.2022 09:12 Reaguje na Jirka Černý
Již před čtyřiceti léty jsem koupil zaneřáděnou sousední
zahradu ze čtvrtiny zarostlou křídlatkou. Tu jsem likvidoval
podobně jako vy zakrytím vyřazeným gumolitem z výměn v bytech místního podniku. Po dvou letech bylo po křídlatce, ale ta kvanta plzáků španělských pod nim byla šílená.
Horkou vodu používám taky, ale pokud prorůstají kopřivy
kořeny keřů a stromů, tak je to na pováženou, abych si
je nezničil. Zatím se mi daří pouze ruční poctivá likvidace a chemii jsem uváděl pouze jako jednu z alternativ, kterou
nepoužívám cca 30 let. Prostě každý máme své postupy a je
dobře, že je netajíme a nabízíme řešení i jiným. Děkuji.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.4.2022 18:09
Kopřivu považuji za vynikající přírodní lék - obzvláště na jaře , kdeže jsou ty časy , kdy se kopřiva sbírala a vykupovala.
Je to škoda, že mladší generace raději kupuje zdraví v lékárně než by si sama něco sehnala v přírodě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.4.2022 18:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mladá generace podléhá televizním reklamám a ty jsou podřízeny byznysu. Už jste někdy viděl reklamu na to, jak si někdo jde natrhat kopřivy, aby se vyléčil?
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.4.2022 09:36
Kopřiva má ráda dusík, takže blízko kompostu, skládek a hnojišť se jí daří. Jinak pletí funguje dobře, mnohem lépe než na bršlici husí nohu. Ale I její mladé lístky se dají použít do velikonoční hlavičky ve směsi s kopřivou. Více kopřivy, protože husí noha má výraznou chuť. Včera jsem trhala já, všechno se snědlo. Dnes budou trhat mladí. A vodu po spaření kopřiv smíchat s troskou octa jako oplach na vlasy.
Veselé velikonoce:-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist