Kopřiva není pouhý plevel. Brzy se může stát součástí sirupů, smoothie i šatníku
"Chceme donutit kopřivu, aby tyto prvky ve vyšším množství přijala. Byly by tak přijímány v přirozené a pro tělo lépe vstřebatelné formě. Z literatury víme, že podobné snahy už byly popsány například u řepky, salátu, rajčat a dalších," uvedla Kamila Širůčková Lónová z ústavu biologie rostlin.
"Kopřivu lze pro potravinářské využití zpracovat na tisíce způsobů, a tím, že ji obohatíme o tyto prvky, spojíme příjemné s užitečným. Kopřivy mají totiž samy o sobě řadu prospěšných látek," poukázala Širůčková Lónová.
"Pokud se nám nakonec podaří vypracovat postup fortifikace aplikovatelný i na polní podmínky pěstování, můžeme se velmi brzy potkat s výsledkem naší práce na talíři v restauraci či ve formě sirupu či smoothie,“ nastínila Širůčková Lónová.
Už nyní existuje třeba zelené pivo s výtažky z kopřivy nebo sýr zrající na kopřivovém listí. K dostání jsou také doplňky stavy s kopřivovým extraktem v podobě kapek, bonbónů či limonád. Existují také kopřivové šampony a přípravky na podporu růstu vlasů.
Textil z kopřivového vlákna by asi nyní nikdo moc rád nenosil, protože "kouše". "Ale technologie jdou dopředu a určitě není daleko doba, kdy bude kopřivové vlákno oblíbenou surovinou. Má totiž výborné termoizolační vlastnosti, a kopřiva jako plevel roste skoro všude," uvedla Širůčková Lónová.
Množení rostlin se odehrává v laboratorních podmínkách sterilní kultivace na živném médiu. Z pěti mateřských rostlin vzešlo během pár měsíců asi 1600 jedinců. "Bez šlechtění, na základě zkušeností a díky vegetativnímu množení jsme získali unifikovanou linii, která dává základ dalším budoucím vyrovnaným porostům a také materiálu pro další výzkum," uvedla výzkumnice. V dalších krocích chtějí vědci spolupracovat na rozšíření "kopřivového portfolia" o další genotypy.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (14)
pavel peregrin
15.4.2022 07:01Zdenek Wenzel
15.4.2022 07:04 Reaguje na pavel peregrinZbyněk Šeděnka
15.4.2022 07:04Břetislav Machaček
16.4.2022 09:28príma hnojivo. I slepice nepohrdnou v zimě sušenou drtí z kopřiv a výkrm
spařenými kopřivami s kukuřičným šrotem drůbeže a prasat býval běžnou
praxí drobnochovatelů. Problém má jediný a to ten, že roste i tam, kde
není žádoucí a její likvidace bez chemie je otročina. Nechat ji navíc
vysemenit, tak nečekaně vzejde i za pár let po odplevelení. Proto nikomu
neradím ji hýčkat, ale nechat ji růst pouze mimo zahradu a okolí domu.
Jirka Černý
16.4.2022 18:27 Reaguje na Břetislav Machaček1. Vařící voda, ideální ekologická likvidace. Pokud máte možnost ohřát za levno velké množství vody do bodu varu dá se tím řešit takřka cokoliv.
2. Na pár let přikrýt, osobně používám pásovou gumu na kterou pro estetiku dám kameny.
3. Záměrně není v kolonce eko protože je použita chemie, prostě to místo totálně přehnojím močovinou v množství které vše "spálí".
vaber
17.4.2022 08:48 Reaguje na Jirka ČernýBřetislav Machaček
17.4.2022 09:12 Reaguje na Jirka Černýzahradu ze čtvrtiny zarostlou křídlatkou. Tu jsem likvidoval
podobně jako vy zakrytím vyřazeným gumolitem z výměn v bytech místního podniku. Po dvou letech bylo po křídlatce, ale ta kvanta plzáků španělských pod nim byla šílená.
Horkou vodu používám taky, ale pokud prorůstají kopřivy
kořeny keřů a stromů, tak je to na pováženou, abych si
je nezničil. Zatím se mi daří pouze ruční poctivá likvidace a chemii jsem uváděl pouze jako jednu z alternativ, kterou
nepoužívám cca 30 let. Prostě každý máme své postupy a je
dobře, že je netajíme a nabízíme řešení i jiným. Děkuji.
Miroslav Vinkler
16.4.2022 18:09Je to škoda, že mladší generace raději kupuje zdraví v lékárně než by si sama něco sehnala v přírodě.
Zbyněk Šeděnka
16.4.2022 18:45 Reaguje na Miroslav VinklerJarka O.
17.4.2022 09:36Veselé velikonoce:-)