https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koralove-utesy-potrebuji-k-zachrane-lokalni-akci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Korálové útesy potřebují ke své záchraně čistá moře. Za jejich úhyn nelze vinit výhradně změnu klimatu

30.7.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mořské korály patří mezi jedny z diverzitou nejbohatších a současně nejohroženějších ekosystémů naší planety. / Ilustrační foto
Mořské korály patří mezi jedny z diverzitou nejbohatších a současně nejohroženějších ekosystémů naší planety. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Mořské koráli patří mezi jedny z diverzitou nejbohatších a současně nejohroženějších ekosystémů naší planety. A je tak nějak přijímaným faktem, že za jejich drastickým úbytkem stojí klimatické změny, respektive zvyšování teploty a acidifikace oceánů. Nejsou to ale příčiny jediné a k jejich efektivní záchraně je třeba lokální akce. Píše o tom ScienceAlert.
 
Globální oteplování je pro korálové útesy smrtící, ale není to jediný významný faktor, který ovlivňuje jejich nejistou budoucnost. Po třiceti letech průběžného monitoringu to potvrzují výzkumníci z Looe Key na Floridě, kde v posledních dvaceti letech přišli o polovinu rozlohy korálů.

Problematické je podle nich také přímé znečištění, respektive vypouštění nepřečištěných kanalizačních vod a splašků do moře. To totiž zvyšuje koncentraci dusíku v mořské vodě: eutrofizace prospívá řasám, které potlačují a přerůstají korály, dusík také významně snižuje odolnost korálů vůči výkyvům teplot a uvádí je do metabolického stresu.

Z jedné vody načisto

„Uvádět klimatické změny jako jedinou a výlučnou příčinu ústupu korálů je kritickým nepochopením ekologie oceánů a toho, jak velkou roli hraje čistota vody,“ říká James Porter z univerzity v Georgii, který se na floridském monitoringu podílel.

Přímo v jím sledovaných lokalitách se rozloha korálů snížila z 33 % v roce 1984 na 6 % v roce 2008. Tři jím pozorované masivní epizody bělení korálů přitom měly návaznost na zatopení pobřeží a splavení splašků do Karibiku. „Komunity žijící na pobřeží mají jen velmi málo prostředků, jak při ochraně korálů ovlivnit globální klima,“ vysvětluje Porter. „Rozhodně ale mohou omezit znečišťování oceánu vypouštěním odpadní vody. Podle našich výsledků si ochrana korálových útesů žádá nikoliv globální, ale lokální akci.“

Přijde mu pozoruhodné, že s podobnou úvahou už dřív nikdo nepřišel. Že znečištění vody také hraje roli, se v zásadě dlouho ví. Přesto žádné dosavadní studie z Austrálie nebo Karibiku explicitně neshrnují mezi vyčíslenými faktory ohrožení korálových útesů regionální znečištění. Všichni si vystačili s klimatickými změnami a zvýšením teploty vody.

V případě floridských korálů na Looe Key jde přitom o masivní zdroj dusíku, do moře ústí voda z celých Everglades. „A odpadní voda z kanalizace tu do moře ústí desetiletí,“ dodává Porter. „Klimatické změny pochopitelně zásadně ovlivňují korálové útesy, ale špinavá voda to ještě komplikuje. Pokud s tím něco neuděláme, bude to jen horší.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

30.7.2019 08:28
Většina zemí které mají moře ne-li všechny,na čistotu kašlají.Ukládání odpadu do moře je nejlacinější.Další velikou pohromou je množení lidí.
Odpovědět

Lenka Č.

30.7.2019 12:11 Reaguje na Václav Kain
Nechci se jich zastávat, bohužel tyto země se potýkají s neuvěřitelným náporem "turistů" ze zemí, které moře nemají. Ty si u moře užívají, vyprodukují toho tisíce tun a nezajímá je, kam to potom přijde. To jim to mají ty země zabalit na zpáteční cestu do batůžků (spíš valníků)?
Odpovědět
VK

Václav Kain

30.7.2019 12:52 Reaguje na Lenka Č.
Nejsem si vědom,že bych po sobě u moře zanechal nepořádek a tak se jistě chovají všichni.(vyjímky potvrzují pravidlo)Ale viděl jsem domácí jaká to jsou čuňata.Letos konec června začátek července u Dubrovníka byly do moře vypuštěny fekálie.Koupání nebylo možné.To určitě turisti neudělali.My jsme byli u Zadaru naštěstí.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

30.7.2019 13:56
turisté jsou sekundární problém. Prvotní je chování místních, průmyslu atd. Na druhou stranu i turismus lze regulovat pokud je vůle.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.7.2019 21:07
Jinými slovy, zase je to oteplení a jeho "příšerné působení" jenom žvást. MMCH, v minulých geologických obdobích prosperovali koráli i při podstatně vyšších teplotách světového oceánu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist