https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-zada-ministra-sikelu-o-provereni-situace-okolo-haldy-hermanice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj žádá ministra Síkelu o prověření situace okolo haldy Heřmanice

8.2.2024 19:19 | OSTRAVA (ČTK)
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) požaduje po ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (STAN), aby prověřil postup státního podniku Diamo v případě sanace haldy Heřmanice. Minulý týden ho k tomu vyzval v dopise, sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová. Podobně už reagoval ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu), který chce, aby se situací kromě Síkely zabýval také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace trvá zhruba 20 let.

V posledních týdnech tam situace eskalovala a podnik Diamo, který má sanaci haldy na starosti, ji pozastavil. Rozhořel se mimo jiné spor o to, zda materiály použité v oddělovací vzdušné stěně, která má bránit prohoření haldy směrem ke skládce chemických odpadů, byly v pořádku, nebo ne. Jednotlivé strany podávají trestní oznámení.

Podle hejtmana má ale kraj omezené možnosti do situace zasahovat. "Požadujeme, aby státní podnik Diamo zajistil bezpečnost této lokality. Není přípustné, aby byla ohrožena nedaleká skládka nebezpečného odpadu, její zahoření by mohlo způsobit poškození životního prostředí a zdraví lidí. Chceme, aby byly dodržovány právní předpisy a bylo učiněno maximum pro ochranu zdraví lidí a životního prostředí," řekl Krkoška.

Domnívá se, že není možné bagatelizovat negativní vlivy odvalu na životní prostředí a zdraví lidí. Kraj je podle hejtmana ve shodě s městem Ostrava v tom, že nelze zastavit sanační práce na odvalu. Krkoška uvedl, že zástupci Diama avizovali, že se aktualizuje projekt sanace odvalu, který bude předložen báňskému úřadu a bude řešit současný stav včetně variantního řešení. "Není ale možné odkládat sanační práce do doby přijetí aktualizovaných podkladů, ale je potřeba již nyní činit takové kroky, které povedou k obnovení prací na odvalu," míní hejtman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist