https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajske-volby-vyhrala-levice-mistni-sdruzeni-a-jiri-pospisil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajské volby vyhrála levice, místní sdružení a Jiří Pospíšil

13.10.2012 20:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Libereckém kraji nevyhrála žádná parlamentí strana ale krajské sdružení - Starostové pro Liberecký kraj
V Libereckém kraji nevyhrála žádná parlamentí strana ale krajské sdružení - Starostové pro Liberecký kraj
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Volby do zastupitelstev krajů vyhrály podle konečných výsledků kandidáti levicových stran. Česká sociální demokracie vyhrála v devíti krajích, Ústecký a Karlovarský kraj ovládli komunisté. Doma uspěli Starostové pro Liberecký kraj a v Plzeňském kraji zvítězila ODS, v čele s bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. Reálným vítězem krajských voleb jsou komunisté, kteří se stali druhou nejsilnější stranou v krajích.
 

Krajské volby přilákaly spíše nadprůměrné množství lidí, k urnám přišlo 36,89 % voličů. Kromě rekordního roku 2008, kdy ke krajským volbám přišlo 40,3 %, přišlo v minulosti ještě méně voličů - v roce 2000 to bylo 33,64 % oprávněných voličů a v roce 2004 dokonce jen 29,62 %.

V celorepublikovém součtu získala ČSSD 23,58 % odevzdaných hlasů, zatímco KSČM 20,43 %. ODS získala 12,28 %, TOP 09 a STAN 6,63 %. Samostatně počítaná, tedy bez započítání zisků v různých koalicích, získala KDU-ČSL 5,82 % hlasů, Zemanovci 3,08 %, Česká pirátská strana 2,19 % a samostatná Strana zelených 1,75 %. Počty vycházejí z dat ČSÚ ve chvíli, kdy jsou sečteny hlasy z více než 98 % volebních okrsků.

V řadě krajů je navíc odstup první ČSSD od druhé KSČM natolik malý, že při počtu na mandáty dostanou obě strany stejný počet křesel v krajských zastupitelstvech. Například rozdíl menší než jedno procento odevzdaných hlasů dělí tyto strany v Královéhradeckém kraji.

Ani Plzeňském kraji není odstup vítězné strany nijak ohromující. První ODS má 26,49 %, zatímco druhá ČSSD 24,89 % a třetí KSČM 20,93 %.

Málo lidí ve volebních místnostech nahrává podle odborníků dobře organizovaným stranám, což jsou nejvíce komunisté a také lidovci. "Nízká účast voličů pomohla kandidátům KSČM", uvedla ve vysílání ČT24 Jana Hamanová ze SC&C.

"Je to jasné vítězství sociální demokracie, o koalicích začneme vyjednávat zítra," řekl na tiskové konferenci Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje a první místopředseda ČSSD. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky jsou potenciálními koaličními partnery KSČM a KDU-ČSL. Také komunisté potvrdili, že začnou vyjednávání o koalicích podle obsahové shody v krajských programech.

Vedle zavedených stran uspěla i lokální sdružení. V Libereckém kraji nejenže nejvíce hlasů získalo sdružení Starostové pro Liberecký kraj, ale na třetím místě za KSČM skončilo další uskupení - Změna pro Liberecký kraj. ČSSD získala až čtvrté místo.

I v dalších krajích se na třetím místě, po dvojici ČSSD a KSČM, objevují lokální sdružení. V Jihočeském kraji se na třetím místě umístilo sdružení Jihočeši 2012 s 14,57 %, v Ústeckém kraji Severočeši.cz (12,02 %), v Pardubickém kraje Koalice pro Pardubický kraj (17,75 %), v Královéhradeckém kraji Koalice pro Královéhradecký kraj KDU-ČSL - HDK - VPM (12,07 %) a v Olomouckém kraji Koalice pro Olomoucký kraj se starosty (11,01 %). V Karlovarském kraji skončilo Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst sice až na čtvrtém místě, získalo ale jen o 0,7 % méně hlasů než ODS.

Volební výsledky na svém blogu okomentoval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Podle něj ODS prohrála kromě jiného i kvůli roztříštěnosti pravice. Jako příklad uvádí senátorské volby na na Náchodsku, kde proti sobě stálo devět pravicových kandidátů, krom jiného i neúspěšných Bedřich Moldan za TOP 09. "Nedokázali jsme se dohodnout, tak jsme se vzájemně vygumovali," píše Chalupa. Ministr životního prostředí komentoval i výsledky krajských voleb. "U šumavského problému kůrovce se opět projevil zdravý rozum. Přes veškerý humbuk se silnou mediální odezvou v šumavských regionech skončili nakonec zelení aktivisté na hranici statistické chyby," říká na svém blogu Chalupa.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist