https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsky-urad-v-olomouci-udelil-vyjimku-elektrarne-chvaletice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský úřad v Olomouci udělil výjimku elektrárně Chvaletice

8.9.2020 16:02 | CHVALETICE (ČTK)
>Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů.
>Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů.
Krajský úřad Olomouckého kraje udělil výjimku z nových evropských emisních limitů Elektrárně Chvaletice. Podle provozovatele elektrárny společnosti Sev.en EC výrazně zpřísnil dříve uložené podmínky. Ekologické organizace, které udělení výjimky napadaly, však oponují, že rozhodnutí se příliš neliší od toho, které dříve vydal krajský úřad v Pardubicích a posléze je zrušilo ministerstvo životního prostředí.
 

Elektrárna žádala o výjimku, aby mohla vypouštět více rtuti a oxidů dusíku, než činí limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Na krajský úřad v Olomouci věc převedlo ministerstvo životního prostředí kvůli námitce systémové podjatosti pardubického krajského úřadu, kterou podaly ekologické organizace včetně Greenpeace, místní spolky a některé okolní obce.

"Provozovatel Sev.en EC musí každý rok podrobně reportovat o procesu postupného snižování emisí a po uplynutí poloviny lhůty požadované výjimkou mu úřad stanoví nový emisní limit na příslušnou znečišťující látku. Stanovený limit bude revidován již po třech letech," uvedl mediální zástupce elektrárny Petr Dušek.

Podle Jana Rovenského z ekologické organizace Greenpeace je rozhodnutí úřadu v Olomouci věcně téměř stejné jako to, které vydal Krajský úřad v Pardubicích a ministerstvo je následně zrušilo. "Určitě se odvoláme, předpokládám, že věc skončí nakonec u správního soudu," řekl ČTK Rovenský. Vadí mu, že olomoucký úřad povolil elektrárně Chvaletice výjimku na šest let. Poukazuje na přístup společnosti ČEZ, která rovněž žádala pro své elektrárny o výjimky, ale nikoliv u oxidů dusíku a u sloučenin rtuti, jen na dva až čtyři roky. "Očividně to lze dosáhnout," dodal Rovenský.

Právnický spolek Frank Bold Society oceňuje korektní přístup krajského úřadu Olomouckého kraje. "Právě proto mě ale překvapilo, že výjimka nebyla zamítnuta či radikálně zpřísněna. Je bohužel stále nepřiměřeně dlouhá a emisní limit je nastaven příliš vysoko. To platí obzvláště u rtuti, kde již ministerstvo jednou konstatovalo, že výjimka ve výši 357 procent emisního limitu nebyla dostatečně odůvodněná," uvedla na dotaz ČTK za spolek Laura Otýpková.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Pavel Karel

8.9.2020 16:45
Výjimka ve výši 357% pro zloděje a hromadného traviče, který za "uspořené" miliardy skupuje pražské byty...super...tak já chci platit jen 29% daní a jezdit v obci na výjimku beztrestně 170km/h...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2020 19:16 Reaguje na Pavel Karel
To musíte být kamárád se soudruhem.
Odpovědět
MG

Milan G

8.9.2020 16:55
Co se týká Rovenského a jeho lidských kvalit něco zde ...http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=92415
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.9.2020 17:42
Tak já nejsem žádný zelený mužík a o Greenech nemám iluze, ale pravdou jsou dvě věci. Výjimky jsou obecně vždy špatně, a pokud má ČEZ přísnější podmínky, tak je to z pohledu hospodářské soutěže dost podivné.

Bylo by zajímavé vědět, čím KÚ ten rozdílný přístup odůvodňuje. Možná tam jsou nějaké objektivní důvody, ale z článku se toho moc nedozvíme, máme rozhodnutí, ale ne odůvodnění. A to je vždy na pikaču.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2020 18:37
Vůbec nechápu, že vůbec existují nějaké "vyjímky" na exhalace!! PROČ???
To jako někdo musí investovat stamilióny do technologií a někdo ne? PROČ??
Já když půjdu na technickou se starou škodárnou tak mě vyrazí a nedají mně žádnou "emisní vyjímku"!!!
Prostě vyčistíš nebo končíš. Nazdar. Jenže korupuce je už naše státní politika.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.9.2020 19:03
Limity jsou stanoveny záměrně tak, aby jim žádná elektrárna nemohla vyhovět. Nemají s ochranou zdraví nebo životního prostředí nic společného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2020 19:15 Reaguje na Jan Šimůnek
Tradičně blábol jako dycky. Většina evropských (nebo všechny?) elektrárny vyhovují.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.9.2020 20:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Emise Hg, které budou platit od roku 2021 jsou problém pro celou EU. Nic vyřešeno není. Univerzální metoda neexistuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2020 06:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
No dobře,tak pojedou na pár procent překročení limitů a děje se něco? Stejně uhlí končí a v roce 30 má jet v Evropě jen pár nejlépe odfiltrovaných uhláků.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.9.2020 07:44 Reaguje na Pavel Hanzl
V roce 2030, nebo i dřív se ukáže, že OZE nás nespasí (neukecatelně - blackouty). A budeme uhláky znovuzprovozňovat, případně i stavět (jako nedávno Němci "jedoucí na OZE").
Zejména, pokud se ekoteroristům podaří zdržet výstavbu JE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2020 10:34 Reaguje na Jan Šimůnek
To je zajímavá úvaha. To jako čekáte, že vyhasne Slunce, nebo proč by to mělo nastat? Zatím OZE fungují dle předpokladů a jejich podíl na energetickém mixu normálních zemí stále stoupá. Proč by měl nastat nějaký zlom?
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.9.2020 18:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Dojdou prachy, kterými některé země maskují jejich ztrátovost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2020 20:50 Reaguje na Jan Šimůnek
A to znamená co? OZE je postavená a jede naplno, všechno je v soukromých rukách a energie je na trhu. Kupuje to spotřebitel. Tak jaký problém zase vymejšlíte?
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.9.2020 08:13 Reaguje na Pavel Hanzl
1. Jede to jen pár hodin denně za dobrého počasí. Jindy ta energie není, ať spotřebitel platí cokoli chce.

2. Je to šíleně drahé. I při našem podílu FV a obecně OZE v mixu platí průměrná rodina 2000 Kč ročně na účtu za elektřinu a obtížně spočítatelné peníze v cenách zboží, vyráběného pomocí elektřiny.

3. Dřív nebo později nebude možné ani v zemích, kde podporu OZE zatím úspěšně kamuflují tuto kamufláž udržet (těch prachů spláchnutých do OZE bude tolik, že se to přestane dařit maskovat) a lidé se začnou bouřit.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.9.2020 08:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Ptejte se sebe. O pár příspěvků výše jste vyskočil jak čertík z krabičky nad článkem o výjimkách.
Odpovědět
ig

8.9.2020 20:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Zhusta nevyhovují. Ty limity si vymysleli ekoteroristi aby měli na každého bič a lidi jim skočili na špek. Ale naštěstí moc tlačili na pilu, prostý lid začíná být otráven (aspoň já určitě) a věci se začínají pomalu vracet do normálu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2020 21:34 Reaguje na
No to se fakt těším. Jestli považujete za normál čadící komíny úplně všude a do rána černý čerstvý sníh, tak to bude supr.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.9.2020 14:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Já nejsem odborník na elektrárny, ani trochu, ale když vidím co se děje u aut, tak ... je to v podstatě snaha lidem jízdu autem prakticky znemožnit, bo na auta, která splňují, budou mít jen do určité míry firmy, pak úřady, kterým to zacálujeme z daní a pak fakt high-class, kterým na to z daní přispějeme. Zbytek nás, co jsme prostě cca ta střední třída na to nebudeme mít ani smykem.

U těch elektráren je rozdíl ten, že tam se sice s limitama blbnout dá ... a klidně i v dobré víře ... ale napálit ceny tak, že si to lidi nebudou moci dovolit, a firmy také ne (buď zavřou, nebo zdrhnou), přece jen tak snadno nejde.

Jinak jo, já bych bral mít elektřinu z bezemisních zdrojů ... ale nerad bych počítal jak dlouho si mohu dovolit svítit (ačkoli už dnes furt všude zhasínám jak magor:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2020 15:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Myslím, že buzerace kvůli emisí u aut je fakt nesmyslná. Ale elektrárny jsou hlavní producent CO2, takže tam to význam má. Ale stejně se musí odstavit prakticky všechny, takže tam o nic moc nejde.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.9.2020 07:44 Reaguje na
Souhlas.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.9.2020 07:33
Korupce v ČR táhne..... jinak by nikdo nemohl povolit něco, co ničí životy nás všech i budoucnost dalších generací co se CO2 týká....

Špinavá země, špinavé chování.....
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.9.2020 07:56 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kousek výš vám napsali, že ty limity jsou nedodržitelné (a tudíž se nedodržují a jede se na výjimkách) i v řadě dalších zemí EU, včetně těch za bývalou železnou oponou.

Rtuť ve stopovém množství je přítomna v uhlí, protože rostliny, z nichž to uhlí vzniklo, případně mikroby biofilmu na jejich površích, ji vychytaly ze vzduchu. Tento jev probíhá i dnes (vychytávání rtuti ze vzduchu některými rostlinami) a zase koncentraci Hg ve vzduchu snižuje. Mimochodem, když spalujete v krematoriu nebožtíka se zaplombovanými zuby, tak tu rtuť z něj zachytíte po větru od krematoria v ještě hojnější koncentraci. A nic se neděje. Ty naměřené hodnoty jsou jen dány fantastickou citlivostí metod, které máme k dispozici, ne nebezpečností takových koncentrací.

V "boji proti rtuti" je obrovský podíl účelovosti. Např. stomatologové (alespoň část z nich) se těší na obrovský vejvar, pokud EU nařídí všechny amalgámové plomby předělat na dražší. U nás to není tak akutní, protože máme stomatologů nedostatek, ale jsou státy, kde jich mají nadbytek a mají obavy o práci, a tam je tento "ekologický" (jinak naprosto nesmyslný) požadavek silně podporován.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.9.2020 08:17 Reaguje na Jan Šimůnek
Např. v USA odmítli problematiku Hg ve spalinách řešit, protože by to vyvolalo neúměrné investice vůči požadovaným cílům.
Jenom pro ilustraci klasické emise (NOx, CO) se měří v miligramech, emise Hg jsou v mikrogramech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2020 15:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je asi fakt buzerace zbytečná.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.9.2020 08:18 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Výjimky se netýkají CO2.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist