https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajty-pod-nohavicemi-nosorozci-rohy-v-civkach-vzpominaji-inspektori-na-kuriozni-skryse-paseraku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajty pod nohavicemi, nosorožčí rohy v cívkách, vzpomínají inspektoři na kuriózní skrýše pašeráků

29.1.2016 01:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velmi často se zvířata pašují pod oblečením. Pašeráci k tomu mají přišité různé kapsičky, pásy, vestičky, podprsenky a podobně
Velmi často se zvířata pašují pod oblečením. Pašeráci k tomu mají přišité různé kapsičky, pásy, vestičky, podprsenky a podobně
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Muž v Austrálii měl pod nohavicemi ukryté kobry, ve Francouzské Guyaně se zase jiný muž snažil propašovat kolibříky ukryté ve slipech. Na kuriozní skrýše pašeráků narazili už i čeští inspektoři z oddělení CITES České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Na Ruzyni zabavili například kožešiny sněžných levhartů pašované v bednách s vodkou, odhalili nosorožčí rohy v zásilce z Prahy do Hanoje nebo převoz ohrožených papoušků. Podobné akce vyvolávají mezinárodní zájem i ocenění.
 

„Setkáváme se s různými případy pašování. Kufr plný želv, před dvěma lety našli v Thajsku v kufru uspané tygří kotě s ovázanou tlamou, v Holandsku zase uspaného kočkodana obaleného izolepou. Australané měli hady ukryté v sádrových trpaslících. Většinou je to ale klasika, různě vynalézavé schovávačky v zavazadlech, dětské batůžky, kufry s dvojitým dnem,“ popisuje případy Pavla Říhová, vedoucí oddělení CITES ČIŽP.

Velmi často se zvířata pašují také pod oblečením. Pašeráci k tomu mají přišité různé kapsičky, pásy, vestičky, podprsenky a podobně. Muž zadržený v Austrálii měl například pod kalhotami na lýtkách přivázané plátěné pytlíky s kobrami královskými, muž z Francouzské Guyany pašoval kolibříky v kapsách našitých ve slipech, vzpomíná Říhová.

Samotní čeští inspektoři se setkali například s kožešinami irbisů z Ruska ukrytými v bednách s vodkou. Odhalili také nosorožčí rohy zalité v pryskyřici a ukryté v cívce drátů v zásilce směřující z Prahy do Hanoje.

Pytel plný tygřích kostí představuje pro inspektory smutnou praktickou zkoušku ze zvířecí anatomie. Kůstku po kůstce musí seskládat, kolik tygrů padlo pytlákům za oběť
Pytel plný tygřích kostí představuje pro inspektory smutnou praktickou zkoušku ze zvířecí anatomie. Kůstku po kůstce musí seskládat, kolik tygrů padlo pytlákům za oběť
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

Jako jediný stát v Evropě dostala ČIŽP v roce 2011 prestižní cenu Sekretariátu CITES za odhalení převozu papoušků arů kobaltových. Vzácných ptáků je na světě už pouhých 700 kusů. Po akci, na které spolupracovala ČIŽP společně s celníky, našli papušci domov v pražské zoo.

Práce inspektorů z oddělení CITES vyžaduje znalosti, soustředění i opatrnost při otevírání beden a kufrů s neznámým obsahem. Stalo se už, že inspektorku během kontroly pokousaly mladé krajty.

Podle Erika Geusse, ředitele ČIŽP, je Česko pro pašeráky zemí už nejenom tranzitní, ale i cílovou. „Například pokud jde o ještěry, plazy, papoušky nebo kaktusy, jsme dnes díky našemu chovatelskému zázemí spíše cílovou zemí. Pro slonovinu a nosorožčí rohy jsme zatím na úrovni tranzitu. Ale podle určitých signálů už víme, že se suroviny pro výrobu tradiční asijské medicíny začínají zpracovávat i u nás,“ popisuje Geuss.

Dopadeným pašerákům hrozí ve správním řízení pokuta až 1,5 milionu korun, v případě trestního řízení může být udělen trest odnětí svobody až na osm let. To platí, pokud jste členem organizované skupiny, která působí ve více státech. Sem typicky spadají nosorožčí kauzy. Samozřejmostí je zabavení exemplářů, dodává ČIŽP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist