https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krakov-se-dusi-ve-smogu-chysta-omezeni-pro-nakladni-auta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krakov se dusí ve smogu, chystá omezení pro nákladní auta

5.11.2015 15:55 | KRAKOV (ČTK)
Primátor Krakova Jacek Majchrowski zavádí pro nákladní auta nad 3,5 tuny zákaz vjezdu na obchvat centra města. Zatím však není jasné, odkdy bude toto omezení platit
Primátor Krakova Jacek Majchrowski zavádí pro nákladní auta nad 3,5 tuny zákaz vjezdu na obchvat centra města. Zatím však není jasné, odkdy bude toto omezení platit
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Jihopolský Krakov se už několikátý den za sebou dusí kvůli smogu. Koncentrace prachových částic jsou i dnes několikanásobně vyšší, než je norma. Za špatnou situaci mohou lidé, kteří topí v kotlích na uhlí, a současně inverze. Vedení města chystá omezení provozu pro nákladní auta, informovala polská média.
 

Koncentrace prachových částic dnes v druhém největším polském městě překračuje 200 mikrogramů na metr krychlový, denní norma je přitom 50 mikrogramů. Pawel Ciećko, místní představitel inspekce životního prostředí, podle televize TVN24 řekl, že v pátek by mohla být překročena hranice 300 mikrogramů na metr krychlový. Pokud je překročena hranice dvou set mikrogramů na kubík, dostávají školy, školky a další veřejné instituce informace o tom, jak se v takové situaci chovat. Děti například mají co nejméně chodit ven nebo nemají sportovat.

Primátor Krakova Jacek Majchrowski zavádí pro nákladní auta nad 3,5 tuny zákaz vjezdu na obchvat centra města. Zatím však není jasné, odkdy bude toto omezení platit. Zároveň vyzývá obyvatele Krakova, aby nejezdili auty a raději využívali městskou hromadnou dopravu.

O smogové situaci ve městě ve středu hovořili zástupci krakovského magistrátu na zvláštní tiskové konferenci. Witold Śmialek, náměstek primátora odpovědný za kvalitu ovzduší, podle místních médií řekl, že za drastické zhoršení může větší provoz kolem Svátku všech svatých a hořící svíčky na hřbitovech. "To jsou slova pana Śmialka, i když nevylučuji, že to vše přispělo k současné situaci. Vše se nakumulovalo. Hořící svíčky představují další zátěž pro ovzduší. Jsou jich tisíce, jestli ne miliony," řekl Ciećko.

Primátor Majchrowski chce, aby zastupitelstvo Malopolského vojvodství, do něhož Krakov patří, zakázalo topit pevnými palivy v domech a bytech v tomto městě, které patří k nejvýznamnějším turistickým cílům v Polsku.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist