https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kravy-v-bavorske-vsi-smeji-dale-mit-zvonce-soud-zamitl-zalobu-kvuli-hluku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krávy v bavorské vsi smějí dále mít zvonce, soud zamítl žalobu kvůli hluku

19.11.2022 00:20 | MNICHOV (ČTK)
Krávy na jedné z pastvin ve vsi Greiling na jihu Bavorska smějí dále mít zvonce. Soud zamítl žalobu, ve které si sousedé jejich majitele stěžovali, že cinkání je příliš hlasité. Informoval list Münchner Merkur na svých internetových stránkách. Obě strany se proti rozsudku mohou ještě odvolat.
 

Soud si kvůli sporu mezi manželským párem a sedlákem ze sousedství nechal vypracovat znalecký posudek. Měl stanovit, zda zvuk kravských zvonců nepřekračuje povolené limity hluku a zda by zvonce neměly mít jen některé krávy, jak požaduje manželský pár.

Soudce v odůvodnění rozsudku uvedl, že když se do Greilingu sám vydal, všiml si, že jde o zemědělskou obec, kde jsou nedaleko zástavby louky, na kterých se pasou ještě větší krávy s většími zvonci než na pastvině, o kterou ve sporu jde. Povolený hlukový limit překročen nebyl.

Agentura DPA připomíná, že podobný případ v bavorském Holzkirchenu zaměstnával soudy celá léta. Skončil u vrchního zemského soudu v Mnichově, kde se předloni znesvářené strany dohodly, že zvonce budou mít nejvýše tři krávy ve stádu, budou mít průměr do 12 centimetrů a že se krávy budou pást jen v určité části louky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.11.2022 21:36
To je naprosto špatný verdikt! Ty kravské zvonce vadí především samotným nositelkám, které by tudíž měly mít sluchátka, nebo ještě lépe špunty Akuver. Pokud je nemají, jedná se o týrání zvířat nadměrným hlukem (se divím, že to grunen tolerují)! Lidé si tyto pomůcky mohou snadno opatřit, ale na chudáky stračeny nikdo nemyslí. Už z toho pohledu kusu na fotce je zřejmé: ty v**e, pověs si to na krk taky, ať se neztratíš!
Odpovědět
LB

Lukas B.

20.11.2022 08:27
jako že chápu proč má kráva zvonec někde v nepřehledném bočním údolí na pastvině několik desítek hektarů. na opoceném hektaru na ropvině bez remízků a roklí nevím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist