https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krkavci-na-aljasce-se-naucili-lidem-krast-nakupy-pred-obchodem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krkavci na Aljašce se naučili lidem krást nákupy před obchodem

5.4.2021 14:29 | ANCHORAGE (ČTK)
Podle Ricka Sinnotta, bývalého biologa státního ministerstva pro ryby a lovnou zvěř, se v zimě do Anchorage slétají za potravou stovky krkavců velkých. S jarem jich většina odletí. Během zimy se krmí jakýmkoli druhem masa, ovoce a zeleniny. Ilustrační foto
Podle Ricka Sinnotta, bývalého biologa státního ministerstva pro ryby a lovnou zvěř, se v zimě do Anchorage slétají za potravou stovky krkavců velkých. S jarem jich většina odletí. Během zimy se krmí jakýmkoli druhem masa, ovoce a zeleniny. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový způsob obstarávání potravy si našli krkavci v aljašském městě Anchorage. Slétají se na parkoviště před místní prodejnou obchodního řetězce Costco a kradou lidem nákupy z vozíků, napsala agentura AP.
 

Jedním z okradených je i Matt Lewallen, který mířil s nákupem do auta, když se k němu slétli krkavci a uzmuli mu z vozíku balení žebírek. "Venku jsem udělal sotva deset kroků, když ke mně přilétli dva krkavci, popadli jeden z balíčků, roztrhli ho a uletěli s ním," řekl Lewallen. Ukradený kus masa podle něj měřil zhruba deset krát 18 centimetrů, což je slušná porce i na krkavce.

"Rozhodně věděli, co dělají. Nebylo to poprvé. Byli pěkně vykrmení, takže si myslím, že si vytvořili vlastní systém," uvedl Lewallen. Až když dojel domů, zjistil, že jeden z krkavců klovl i do dalšího kusu žebírek, ale neodnesl je. "Začal jsem je krájet a dávat do marinády, ale manželka říkala, že to je hnusné, že to maso musíme vrátit," dodal s tím že od obchodu dostali plnou náhradu.

Na sociálních sítích se mezitím objevily další podobné případy krádeže za bílého dne. "Moji rodiče uklízeli nákup a domů přijeli o jeden steak lehčí!" napsala na facebook Kimberly Wallerová. "Ten pták jim ho ukradl rovnou z balíčku přímo na parkovišti," dodala.

Tamara Joyeyová popsala, jak krkavci při krádežích spolupracují. "Přiletěli ke mně dva. Jeden se držel poblíž mého vozíku, skákal po autech a pořád hlasitě krákal. A druhý byl na zemi a pořád se snažil vytáhnout síťku s mexickými okurkami, co vypadají jako maličké melouny," uvedla. Oba kolem ní nepřestávali kroužit, i když se je snažila zahnat. "Čekali na příležitost, jak mi něco ukrást, byli velmi odhodlaní," dodala.

Podle Ricka Sinnotta, bývalého biologa státního ministerstva pro ryby a lovnou zvěř, se v zimě do Anchorage slétají za potravou stovky krkavců velkých. S jarem jich většina odletí. Během zimy se krmí jakýmkoli druhem masa, ovoce a zeleniny.

"Po celá desetiletí sledovali lidi na parkovištích obchodů se vším tím jídlem," řekl Sinnott. "Vědí, jak vypadá kus ovoce v nákupním košíku, protože už ho viděli ležet na zemi nebo v odpadkovém koši," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

5.4.2021 14:46
Krkavci jsou inteligentní ptáci. Proč by se měli namáhat paběrkovat v okolních lesích, když v těch vozících to mají jako na krmítku? A tak bohatý výběr by v lese nikdy neměli.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.4.2021 14:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
"Krkavci jsou inteligentní ptáci",s tím lze naprosto souhlasit, horší je to asi, jak patrno z článku, s tím Američanem a zvláště s jeho ženou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2021 15:03 Reaguje na Jiří Daneš
Pane Daneši, já jsem hodnotil inteligenci krkavců. Co se týče inteligence těch Američanů, tak to radši ponechám bez komentáře, abych se nedopustil mezinárodního incidentu. -)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.4.2021 18:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ony to časem budou dělat všechna zvířata, protože zjistí, že
jim nehrozí od lidí nebezpečí a je u lidí na rozdíl od přírody
daleko více prostřenější stůl. Ztráta plachosti je i o poznání,
že od člověka nebezpečí nehrozí. Letos "plaché" sojky stavějí
hnízdo na jalovci mezi sousedovým domem a místní komunikací ve
výšce pouhých 4 metrů a 3 metry od krmítka na parapetu okna,
které pravidelně navštěvují. Kde je ta doba, kdy je bývalo
pouze v lese slyšet a vidět ji byla vzácnost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2021 15:19
V Británii rackové (asi šedí) kradou jídlo lidem přímo z ruky, tj. zmrzlinu, bagetu apod... Tito oportunisti jsou zvyklí někoho okrádat neustále, jestli jiné ptáky či medvědy a vlky. Od lidí jim ve městech žádné nebezpečí nehrozí, takže proč ne...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2021 15:36 Reaguje na Karel Zvářal
Kdysi jsem četl, že v Londýně se sýkorky naučily prorazit hliníkové uzávěry na lahvích s mlékem, které mlékaři nechávají za dveřmi domů. Asi zjistily, že to mléko je poživatelnější než londýnský hmyz.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2021 16:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V lahvích se to už dávno nevozí, ale pravda je, že to máslo pod víčkem jim šmakovalo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2021 16:54 Reaguje na Karel Zvářal
Já jsem psal, že to bylo kdysi. Na druhé straně byste měl ocenit, že si to pořád pamatuji a zřejmě nemám rozvinutou tu nemoc, jak z ní bolí nohy. -)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2021 17:59
V Katmandu na Swayanbull kamarádovi skočila na schodech opice na ramena sebrala mu tatranku, kterou držel v ruce.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2021 19:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Moc by mě zajímalo, kde Vás kamarád koupil v Katmandu tatranku.
Odpovědět
JV

Josef Volfík

6.4.2021 00:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Třeba si vezl do Katmandu metrák Tatranek na celou cestu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2021 09:03 Reaguje na Josef Volfík
Že by to byl takzvaný řízkový čech, který si na cesty veze řízky a vajíčka natvrdo? A kromě toho ještě tatranky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.4.2021 08:20 Reaguje na Josef Volfík
Píšu, že mu opice sebrala tatranku, nikioliv metrák tatranek. A bylo to asi druhý den pobytu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.4.2021 08:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V Lídlu v Brně člověče, pak si ji nechal dopravit letadlem (a sebe k tomu přibalil taky).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2021 18:00
Mě uhradli v životě asi 5 jízdních kol a na rozdíl od těchto černých potvoráků byli zcela bílí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2021 19:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Určitě měli aspoň černou duši. -)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.4.2021 08:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Udělali test, že nechali deset normálních, levných kol nezamčených na náměstí českých měst a dvě hodiny je sledovali skrytou kamerou.
Bylo ukradeno 8 kol, nejrychleji za si 8 minut, ze záznamů bylo vidět, že jen dva pachatelé byli tmavší pleti. Většinou mladší chlapi.
Z více podobných testů je vidět, že Češi jsou kleptomani excelentní, přitom je to jen ta špička ledovce.
Odpovědět
JV

Josef Volfík

6.4.2021 00:17
Co je obchodu do toho, že mu nějaký pták klovnul do balíčku masa? Mám dojem, že jeho manželku klovnul nějaký krkavec do palice. (A jeho asi taky).
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

6.4.2021 11:48
Příhoda z článku je úsměvná, ale krkavci jsou opravdu velmi inteligentní a bohužel také velmi krvežízniví. Zkušenosti s jejich horší stránkou mají chovatelé ovcí. Krkavci v době bahnění, pokud se ovce bahní na pastvině, číhají na novorozená jehňata a vyklovávají jim oči a jazyk. Jehňata samozřejmě hynou a to krutou smrtí. Krkavec je chráněný živočich, ale škody krkavcem způsobené stát na rozdíl od škody způsobené třeba vlky nehradí. Problém je to v podstatě neřešitelný, střílet krkavce nesmíte, uhlídat každé jedno jehně, pokud máte velké stádo, nestihnete. Krkavci si počkají, až bude klid a jehně napadnou. Jak se to jednou naučí, už se jich nezbavíte.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2021 12:19 Reaguje na Marcela Jezberová
Zřejmě platí, že čím inteligentnější pták, tím větší krvežíznivec. Na Novém Zélandě nestoři kea dokáží sednout živé ovci na záda, zobákem ji zraňovat a požírat její maso.
Odpovědět
KR

Kate Rodgers

6.4.2021 13:44
No vida, vsadím se, že po tofu nebo tempehu by mi krkavec asi nešel, další výhoda bezmasé stravy. bude to skvělý argument, až se do mě zase někdo pustí :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist