https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-masivnimu-uhynu-ryb-v-dyji-celi-povodi-moravy-trestnimu-oznameni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli masivnímu úhynu ryb v Dyji čelí Povodí Moravy trestnímu oznámení

27.7.2022 09:24 (ČTK)
Foto | Huhulenik / Wikimeda Commons
Kvůli masivnímu úhynu ryb v Dyji pod Novomlýnskými nádržemi kvůli nedostatku kyslíku čelí Povodí Moravy trestnímu oznámení, které podle serveru iDnes.cz podal člen Moravského rybářské svazu Marian Bešter. Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař ČTK řekl, že veškeré manipulace na dolní nádrži a na elektrárně byly v souladu s vedením Moravského rybářského svazu. Předseda svazu Jiří Ryšánek telefonicky nechtěl informaci potvrdit, ani vyvrátit a vyžádal si otázku e-mailem. ČTK pouze řekl, že s Povodím vedení svazu spolupracuje.
 

Velké množství ryb uhynulo nejprve v polovině minulého týdne, rybáři s hasiči vylovili z vody zhruba 20 tun mrtvých ryb. Další masivní úhyn následoval v neděli ráno. V pondělí vytáhli rybáři s hasiči dalších deset tun ryb a dnes v práci pokračovali. Podle předsedy Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Rakvice Zdeňka Blably se dá očekávat ještě dalších 20 tun ryb, které skončí v kafilerním kontejneru. Vedle silně rozmnožených sinic, které měly v minulých dnech ideální podmínky k množení, tedy horko a nízký průtok, viní Blabla z nedostatku kyslíku ve vodě také elektrárnu. Voda, která jde přes ni, se totiž neokysličí, protože se nesetká se vzduchem. Proto rybáři žádali zastavení elektrárny a pouštění vody přes tzv. segmenty, což je zařízení pro zadržení vody v přehradě. Povodí provoz elektrárny zastavilo až v neděli ráno.

Rybáři také společně se zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny změřili obsah kyslíku ve vodě a podle nich ukazují výsledky právě na to, že za úhyn může elektrárna.

Podle Chmelaře je však situace složitější. Souhlasí s tím, že hned po první katastrofické vlně se s rybáři dohodli na možnosti pustit vodu pod segmenty. "U nich se však nachází masivní vrstva sinic. Po úvodním úhynu existovalo riziko, že se do nadjezí v Bulharech dostanou další sinice, které stav zhorší, a v noci spotřebují další kyslík. Proto se podle domluvy s Moravským rybářským svazem pouštěla část průtoku přes elektrárnu z nejspodnějších částí nádrže, kde sinice nejsou, a část pod segmenty," uvedl Chmelař. Ten také uvedl, že problém je v tom, že svaz má několik pobočných spolků a každý požaduje něco jiného, pro Povodí je však relevantní jednání s vedením svazu.

S elektrárnou jsou podle Beštera problémy už od roku 2013, kdy došlo k masivnímu úhynu, který tehdy nikdo nečekal, a na vině byla podle něj také elektrárna. Povodí však podle něj reaguje laxně a dosud podle něj rybářům nepovolilo ani umístit pod dolní nádrž oxymetr, který by měřil obsah kyslíku a na dálku dokázal upozornit na blížící se nebezpečí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

27.7.2022 12:42
Ono i spodní studenou vodu lze podle fyzikálních zákonů vypouštět v
úrovni hladiny přehrady! Stačí stavební prvek tvaru Z a spodní voda
bude odtékat z co největší výšky a bez sinic nahromaděných na hladině
přehrady u hráze. Pak existuje možnost tkzv. rázových průplachů koryta
řeky náhlým zvýšením odtoku z přehrady spodní výpustí. Chce to pouze
umět správně hospodařit s vodou a ne pouze za každou cenu vyrábět
elektřinu. Bez žalob a soudů to asi nepůjde, protože nepoučitelnost
a beztrestnost některých mudrlantů je doslova hrozivá!
Odpovědět
Pe

Pepa

27.7.2022 12:44
Novomlýnské nádrže jsou každoročně od července smrduté stoky nevhodné ke koupání, plné sinic a mrtvých ryb a škeblí, jen tento rok to někdo podělal a rozšířil tu mrtvou vodu i do Dyje.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.7.2022 16:16
No nechme soudu, zda se podaří prokázat manipulaci s vodou, která byla v rozporu s vodním zákonem a provozním řádem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2022 16:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
To máte pravdu, ale je otázkou, jak jsou ty parametry nastaveny.
Mám obavu, že mizerně a snad to bude poučením do budoucna.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist