https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-ptaci-chripce-bude-nutne-v-chovu-u-chocne-vybit-70.000-slepic-a-kohoutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli ptačí chřipce bude nutné v chovu u Chocně vybít 70 000 slepic a kohoutů

30.1.2024 23:50 | KOSOŘÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V komerčním chovu firmy Mach Drůbež u Chocně se objevila ptačí chřipka. Nutné bude usmrtit téměř 70 000 slepic a kohoutů. ČTK to řekl Radek Axmann z Krajské veterinární správy v Pardubicích. Podle Agrární komory mohou být škody v desítkách milionů korun, ekonomický dopad na trh ale nečeká. Podle komory činí 70 000 masných slepic necelá tři procenta z celkového počtu v ČR.
 
O výskytu ptačí chřipky v komerčním chovu informoval na síti X také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

"Je to rodičovský chov masného typu, to znamená slepice a kohouti produkující násadová vejce, z nichž se líhnou brojleři, kteří se potom vykrmují," uvedl Axmann.

Podle něj bude nutné zlikvidovat i všechna vejce, která z chovu pocházejí. Hospodářství se nachází u obce Kosořín, kde se ptačí chřipka vyskytla už v roce 2007. Tvoří je deset samostatných hal, nákaza byla zatím potvrzena v jedné z nich. "S hodně velkou pravděpodobností není možné zajistit, aby nedošlo k nakažení i v ostatních halách. Opatření bude podléhat celé hospodářství," řekl Axmann. Veterináři vytyčí takzvané ochranné pásmo a pásmo dozoru. Bude v nich nutné provést soupis veškeré drůbeže.

"Z pohledu chovatele jde o velkou ztrátu. Jedná se o plemenné nosnice, které produkují násadová vejce, z nichž se líhnou kuřata na výkrm, a škody mohou vyjít až na desítky milionů korun podle stáří hejna," sdělil ČTK prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Výraznější dopad na celkový trh by ale ztráta tohoto chovu mít neměla. Kolem 70 000 kusů masných slepic činí necelá tři procenta z celkového počtu v ČR. "Soběstačnost Česka je zdaleka vyšší než 100 procent. Může však dojít ke zhoršení podmínek obchodování pro chovatele. Nejdůležitější nyní je, aby nákaza nezasáhla další hospodářství, ať už se jedná o komerční chovy či drobné chovatele," uvedl Doležal.

Podle ministra Výborného bude stát firmě kompenzovat veškeré škody na zvířatech. "Protože je to rodičovský chov, budeme kompenzovat ze 100 procent, stejně tak všechny související náklady, například na ochranné pomůcky, cenu samotné likvidace i ušlý výnos, protože chov bude muset být na určitou dobu přerušen. Haly se budou muset dezinfikovat," uvedl Výborný. Ministerstvo zemědělství bude společnosti vyplácet zálohy, chov se neobnoví dříve než v květnu, neboť bude nutné sehnat značný počet kusů drůbeže.

Vzhledem k nárůstu ohnisek ptačí chřipky v okolních státech bylo podle Doležala jen otázkou času, kdy se virové onemocnění začne šířit i v České republice. Nejčastěji se drůbež nakazí od volně žijících ptáků, a to kontaminací vody či krmiva. Ptačí chřipka se šíří zpravidla v podzimním a zimním období, tedy v době migrace volně žijících ptáků, ale v posledních dvou letech nejsou výjimkou ani ostatní období roku.

"Agrární komora České republiky a Českomoravská drůbežářské unie důrazně doporučují chovatelům drůbeže striktní dodržování zásad biologické bezpečnosti v komerčních i domácích chovech a zamezení kontaktu s volně žijícím ptactvem," dodal Doležal. Šíření nákazy může pomoci zabránit preventivní zasíťování venkovních výběhů v malochovech a venkovních chovech, a především umístění krmiva a zdroje vody do vnitřních prostor.

Dosud největší ohnisko ptačí chřipky ve velkochovu v Česku se objevilo koncem roku 2022 v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde bylo nutné zlikvidovat přes 740.000 kusů drůbeže.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

31.1.2024 14:05
Komu chtějí namluvit, že je to vybití nutné?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.1.2024 19:16 Reaguje na Josef Mozek
Také s tím mívám problém- Je známo, že tepelnou úpravou se mikroby zničí. Aspoň do konzerv pro psy a kočky, když u lidí se bojí rizika přenosu. Postiženou halu budiž, ale všechny...?? Tvrdá karanténa a hlídat.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

1.2.2024 12:37 Reaguje na Karel Zvářal
také mě to hned napadlo, proč to nezpracují na žrádlo pro psy a kočky nebo na nějaké hnojivo. proč nšpočkají s tím vymlácením celé farmy až se nákaza projeví i ve vedlejších halách ? počítám že ti brigoši co budou u toho asistovat, tak že si potají naplní mrazáky !
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.2.2024 08:02
Možná pojišťovně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.2.2024 08:55
V jedné z deseti hal je chřipka a vybíjí se vše? Loni tomu tak nebylo a
chovné České husy dokonce naočkovali. Víte co to bude znamenat pro naše
chovatele masné drůbeže? No přece nedostatek kuřat k výkrmu a krach jejich
podnikání. Potom za ně dovezeme kuřata odjinud, kde tak důslední nejsou
a nic jiného nám ani nezbývá, než potom kývnout na mizernou kvalitu i
těch ukrajinských kuřat v polských a slovenských obalech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist