https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lekar-v-duchodu-na-jihu-anglie-identifikoval-novy-druh-dinosaura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lékař v důchodu na jihu Anglie identifikoval nový druh dinosaura

17.11.2021 02:32 | LONDÝN (ČTK)
Foto | D. J. King / Wikimedia Commons
Na jihoanglickém ostrově Wight byl objeven nový druh býložravého dinosaura, kterého od jiných odlišuje výrazně baňatý nos. Identifikoval ho praktický lékař v důchodu, který v době koronavirové uzávěry trávil čas tříděním prehistorických kostí z muzejních krabic, napsal list The Guardian.
 

Objevitel nového druhu Jeremy Lockwood, který je zároveň doktorandem paleontologie na univerzitě v jihoanglickém Portsmouthu, se rozhodl katalogizovat všechny kosti iguanodonů nalezených na ostrově Wight. Ostrov v Lamanšském průlivu vzdálený pár kilometrů od anglické pevniny je bohatým paleontologickým nalezištěm a právě ze sbírek tamního muzea a londýnského Přírodopisného muzea Lockwood fosilie třídil.

"Za více než posledních sto let jsme na ostrově Wight viděli jen dva typy dinosaurů - býložravé (druhy) Iguanodon bernissartensis a Mantellisaurus atherfieldensis. Byl jsem přesvědčený, že drobné rozdíly mezi kostmi by odhalily nový druh, a rozhodl jsem se proto změřit, vyfotit a prostudovat anatomii každé jednotlivé kosti," uvedl Lockwood. Po čtyřech letech mravenčí práce začal s rekonstrukcí lebky druhu, který byl v muzejních skladech od roku 1978, a našel několik zásadních rozdílů.

"Znamením byl počet zubů. Mantellisaurus jich má 23 nebo 24, ale tenhle jich měl 28. Taky měl baňatý nos, zatímco ty ostatní druhy mají velmi rovný nos. Kol a kolem, tyto a další malé odlišnosti byly jasným znakem, že jde o nový druh," popsal Lockwood svůj objev.

"Ten objev z toho učinil jeden z nejšťastnějších dní uzávěry (kvůli covidu-19)," dodal Lockwood.

Nově objevený druh dostal jméno Brighstoneus simmondsi. Tento býložravý dinosaurus měl na délku zhruba osm metrů a vážil okolo 900 kilogramů. Lockwood svá zjištění společně s odborníky z univerzity v Portsmouthu a Přírodopisného muzea popsal v článku v odborném časopise Journal of Systematic Palaeontology.

Objev nového druhu naznačuje, že se v období spodní křídy v oblasti dnešní Británie pohybovalo mnohem více druhů dinosaurů z rodu iguanodonů, než si vědci dosud mysleli. Podle Lockwooda jeho objev dokazuje, že čas velkých dinosauřích objevů v Británii ještě neskončil.

"Myslím si, že nás může čekat menší renesance," uzavírá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 11:34
Nedávno byl ve Vojenské nemocnici objeven ještě napůl živý, doposud nepopsaný praještěr, dostal název Pragoruskoneus zemanodsi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist