https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/les-nesmrtelnych-pribehu-dava-prostor-pro-vypraveni-a-chrani-panenske-buciny-v-rumunsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Les nesmrtelných příběhů dává prostor pro vyprávění a chrání panenské bučiny v Rumunsku

11.2.2024 01:12 | BUKUREŠŤ (ČTK)
Koruna buku.
Koruna buku.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Zalesněné svahy Karpat jsou domovem mlhy, fiktivních upírů a skutečných vlků i několika tisíců medvědů hnědých. A také zhruba dvou třetin posledních zbývajících panenských lesů v Evropě. V okolí obce Nucšoary stále roste na 5000 solitérních buků, což je nejvíce v Evropě. Ohrožuje je však těžba dřeva i zemědělství nebo kůrovec. Naopak ochránit je má projekt Lesa nesmrtelných příběhů, píše list The New York Times.
 

Rostou tu buky, fantasmagoricky zkroucení velikáni, z nichž někteří jsou staří až 500 let. "Ohromilo mě, jak jsou impozantní," řekl Christoph Promberger, šéf neziskové organizace Foundation Conservation Carpathia, která se snaží prosadit, aby se z regionu stal národní park.

Starosta rumunské vesnice Nucšoara se 1222 obyvateli Ion Cojocaru žije v obci celý život, tamních stromů si ale všiml teprve nedávno. V roce 2019 Cojocarua začalo po smrti milované ženy Eleny-Mirely na rakovinu trápit srdce a lékař mu v rámci léčby doporučil procházky v přírodě. Na cestách po kopcích a pastvinách měl ujít nejméně 6000 kroků denně. Krása a síla stromů mu pomohly k zotavení a Cojocaru měl pocit, jako kdyby ho stromoví velikáni přijaly za svého. "Stromy mě zachránily," uvedl.

Cojocaru proto spolu s neziskovou organizací začali přemýšlet nad tím, jak bučiny ochránit a možná do Nucšoary přilákat o ekologii se zajímající návštěvníky. Vytipovali 2544 stromů - stejný počet, kolik metrů má nedaleký nejvyšší vrchol Rumunska Moldoveanu. Každý strom opatřili tabulkou s číslem, vyfotili ho v různých ročních obdobích a GPS souřadnicemi vyznačili na mapě.

Stromy si nyní mohou lidé adoptovat na webu projektu - ačkoliv, jak Cojocaru zdůrazňuje, ve skutečnosti si strom adoptuje člověka, ne naopak.

Za rozumný poplatek si mohou lidé k vybranému stromu připojit vlastní příběh. Při osobní návštěvě ho lze přečíst pomocí QR kódu.

Číslo 44 patří Aně-Marii Branzaové, rumunské šermířské šampionce, která svůj první národní titul získala v 15 letech. Číslo 2224 je výrazem vděčnosti dcery za svou matku, která v roce 1944 ve svých 16 letech "mezi starými stromy našla úkryt před nacisty". Číslo 22 je dar od přítele příteli, úryvek básně od pákistánského básníka Faize Ahmada Faize: "Daruj stromu možnost se opět zazelenat. Nechej jednoho ptáka zazpívat."

Číslo 2544 adoptoval Cojocaru. "Mám pocit vzájemnosti," řekl o bucích. "Učím se od nich jako od moudrých starců, kteří chtějí, abych konal dobro," uvedl starosta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist