https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-skolky-mohou-vzdelavat-ale-deti-se-nemaji-jak-najist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní školky mohou vzdělávat, ale děti se nemají jak legálně najíst

17.5.2019 07:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Čechách je nutné mít pro školní stravování k dispozici stavbu. Tu však lesní školky ze své podstaty nemají. /Ilustrační snímek
V Čechách je nutné mít pro školní stravování k dispozici stavbu. Tu však lesní školky ze své podstaty nemají. /Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesní školky mohou vzdělávat, ale děti se nemají jak najíst. Na pomoc k vyřešení táhnoucího se problému byly přizvány odbornice ze Skotska. Ukázalo se, že lesní školky mohou v praxi naplnit všechna kritéria bezpečného stravování, která ukládají evropská nařízení. Nemohou k tomu však mít potravinářský podnik nebo školní výdejnu, protože v české legislativě to znamená mít stavbu. Podaří se konečně najít legislativní řešení?
 

V úterý 14. května místopředsedkyně Senátu Miluše Horská uspořádala kulatý stůl za účasti senátora Miroslava Adámka a zástupců ministerstva zdravotnictví a školství. Pozváni byli i hosté ze čtyř evropských zemí.

"Slyším, že vše děláme stejně, všichni jsme v Evropě, ale přesto je to jiné,” komentovala živou diskuzi senátorka Horská.

Jinakost spočívá v tom, že v Čechách je nutné mít pro školní stravování k dispozici stavbu. Tu však lesní školky ze své podstaty nemají - u lesa to totiž není dovoleno a ani je ke vzdělávání venku nepotřebují.

Ve Skotsku lze registrovat i jiné zázemí, které není přímo v lese, např. domácnost, kde jsou v odděleném režimu připravovány suroviny nebo umýváno nádobí.

Řešením situace by tak mohlo být doplnit vyhlášku o školní výdejnu lesní mateřské školy bez budovy. K tomu je třeba vyjasnit, co se rozumí pojmem potravinářský podnik. Sněmovna se tím bude brzy zabývat, protože ministerstvo zdravotnictví připravilo novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, kde je tento termín řešen.

"Z navrženého znění nám, ani řadě dalších neziskových organizací pracujících s dětmi venku, nevyplývá, že se nás potravinářský podnik netýká. Potřebujeme, aby to zde explicitně zaznělo,” říká předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová.

"Problematika stravování je složitá, nečekali jsme, kolik neznámých se v tom skrývá," shodli se zástupci z lesních školek v Maďarsku, Polsku a Slovensku. Ti se jednání zúčastnili v rámci spolupráce zemí V4 podpořené Visegrádským fondem. Ve všech těchto zemích usilují o jediné - aby lesní školky byly součástí vzdělávacího systému. Česká republika je v tomto legislativně nejdál.

"Je v pořádku, že zde vzniká dobrá praxe zdola a legislativa na to reaguje. Proto jsme tady," ujistil přítomné senátor Miroslav Adámek. "Uděláme maximum pro to, aby dohoda mezi rezorty školství a zdravotnictví vznikla," shodli se přítomní senátoři. Dalším krokem budou tak jednání o potřebných legislativních úpravách.

Lesní školky mají na základě příkladů dobré praxe ze Skotska jasno. “Mám radost, že na základě školení i odborné diskuze vyplynulo, že je v našich silách dodržet všechna kritéria správné hygienické praxe, a to i venku. Budeme teď tyto zkušenosti předávat našim členským organizacím, aby všichni věděli, na co dávat pozor. My za Asociaci pak budeme dělat vše proto, aby požadavek na provozovnu - budovu nebyl při vzdělávání venku uplatněn," uzavírá Valkounová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

23.5.2019 20:53
Legislativním řešením je, aby tzv. lesní školy plnily stejné normy jako každá skutečné škola poskytující předškolní vzdělávání, tedy hygyenické předpisy, školský zákon, vyhlášku o školním stravování, atd. atp. a nevynucovaly si výjimky, které následně ohrožují zdraví dětí. Když nejsou schopny plnit zákony, nemají co dělat ve školském rejstříku a pobírat dotace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist