https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-kacely-v-krusnohori-stare-stromy-ilegalne-uvedla-greenpeace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR kácely v Krušnohoří staré stromy ilegálně, uvedla Greenpeace

27.8.2024 15:39 | PRAHA (ČTK)
Těžba dřeva v krušnohorských bučinách.
Těžba dřeva v krušnohorských bučinách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace
Státní podnik Lesy ČR kácel staré stromy v Krušných horách ilegálně, uvedla dnes organizace Greenpeace. Podnik pokácel zhruba 400 stromů ve starých bučinách blízko Evropsky významné lokality Východní Krušnohoří v lesnické sezoně 2021/2022. Kácení bylo ale v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, za což už podnik dostal pokutu, proti které se odvolal. Vyplývá to z dokumentu, který zaslalo ministerstvo životního prostředí organizaci Greenpeace.

 
Podle informací v dokumentu šlo o lesy staré 250 let, které byly v roce 2017 zařazeny do návrhu přírodní památky Pekelské údolí, vyhlášené několik měsíců po kácení. O povolení kácet si přitom Lesy ČR zažádaly až po vykácení stromů, krajský úřad Ústeckého kraje žádost později zamítl. Podle dokumentu již Lesy ČR dostaly od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 300 000 korun za nešetrné lesnické zásahy v Krušných horách a v Jeseníkách. Lesy ČR se proti tomuto rozhodnutí odvolaly a ministerstvo inspekci rozhodnutí vrátilo, protože má výhrady k části týkající se kácení v Jeseníkách. "Z dokumentu ovšem vyplývá, že nezákonnost kácení bučin v Krušných horách ministerstvo v plném rozsahu potvrzuje," uvedli zástupci Greenpeace.

Lesy ČR dříve uvedly, že v dotčených lokalitách hospodaří v souladu s koncepčním materiálem, který obsahuje doporučená opatření pro lokalitu Východní Krušnohoří. Greenpeace poukazuje na to, že podnik usiluje o kácení dalších starých stromů, a to v místech, kde má vzniknout Chráněná krajinná oblast.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist