https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-letosni-uroda-semen-a-plodu-lesnich-drevin-je-mimoradna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR: Letošní úroda semen a plodů lesních dřevin je mimořádná

22.10.2022 02:02 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Nadprůměrně se urodily například žaludy, bukvice či jeřabiny.
Nadprůměrně se urodily například žaludy, bukvice či jeřabiny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní úroda semen a plodů lesních dřevin pro semenářské potřeby je podle státního podniku Lesy České republiky (LČR) mimořádná. Měla by pomoci zajistit dostatek semen pro výrobu sazenic na obnovu českých lesů po kůrovcové kalamitě. Semenářský závod LČR v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku zatím sebral téměř 200 tun semen a plodů, což bylo meziročně o 80 procent více, uvedl ředitel semenářského závodu Miloš Pařízek.
 

Nadprůměrně se urodily například žaludy, bukvice či jeřabiny. "Obvykle platí, že pokud je úroda velká, bývají i kvalitní plody a semena. Letos to tak zatím vypadá. Výjimkou je snad jen douglaska, která má mnoho prázdných šišek. Jako velmi kvalitní se naopak jeví semena jedle," uvedl Pařízek. Úrodu a kvalitu semen a plodů podle něj ovlivňuje počasí. Svědčí jim dostatek vláhy při zrání, nesvědčí naopak extrémní teploty a sucho.

Sbírat semena lesních dřevin je možné pouze v lese, který je uznán pro sběr osiva pro pěstování sadby. Přenos takzvaného reprodukčního materiálu zohledňuje přírodní oblasti a lesní vegetační stupně. "Plody a semena buď přímo distribuujeme do lesních školek k podzimním výsevům nebo putují do našeho závodu, kde je čistíme, třídíme a odstraňujeme prázdná nebo poškozená semena. Poté osivo ukládáme do skladů k pozdějšímu využití," uvedl Pařízek.

Týnišťský závod, který byl založen v roce 1971, saturuje potřebu semenného materiálu pro české lesnictví asi ze 75 procent. Kvůli rychlému zalesnění ploch po kůrovci státní podnik jeho orientaci v minulých letech investicemi desítek milionů korun změnil na produkci semen listnatých stromů z dříve převažujících jehličnanů. Po listnáčích je nyní vysoká poptávka.

Produkce závodu se za poslední tři roky zdvojnásobila při obrácení skladby dřevin na poměr 67 procent listnáčů a 33 procent jehličnanů. Závod například investoval do dvou termoboxů na termoterapii žaludů a sušení bukvic. K třídění semen závod pořídil optický třídič. Koupil také mláticí stroj na zpracování semen z lípy, habru, akátu nebo javoru. Loni upravil pět pater části skladu, aby mohl kvalitně sušit listnaté osivo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist