https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-vybudovaly-u-noveho-mesta-pod-smrkem-novy-rybnik-perlik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR vybudovaly u Nového Města pod Smrkem nový rybník Perlík

20.4.2024 01:20 (ČTK)
Perlík - nově postavená nádrž v jizerských horách.
Perlík - nově postavená nádrž v jizerských horách.
Zdroj | Lesy ČR
Novou retenční nádrž dokončily nedaleko Nového Města pod Smrkem na Liberecku Lesy ČR. Rybník Perlík na úpatí nejvyšší hory Jizerských hor - Smrku - za bezmála osm milionů korun, je jedním z projektů zaměřených na zadržení vody v krajině. Projekt spolufinancovalo ministerstvo zemědělství, uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

Perlík vznikl v údolí Ztraceného potoka asi 300 metrů jihozápadně od vyhledávaného střediska Singltrek pod Smrkem. Práce na nádrži o rozloze 4320 metrů čtverečních začaly v roce 2020. Rybník má hlavní a boční hráz dlouhou 164 metrů. Kvůli kamenitému a propustnému podloží těsní podle Jouklové celou nádrž i s hrází bentonitové matrace a tato technologie odlišuje Perlík od jiných obdobných lesních nádrží.

"Vytěžený kámen se pečlivě třídil, takže ho bylo možné znovu použít na opevnění hrází, koryta Ztraceného potoka a bezpečnostního přelivu. To stavbě výrazně prospělo a v krajině tak působí přirozeně," doplnil k projektu vedoucí správy toků Lesů ČR pro oblast povodí Labe Zbyněk Morkus. Hned po napuštění se podle něj stala nádrž cílem turistů, v místě proto přibude ještě dřevěné posezení s trámem na zavěšení kol a přivázání koní.

Nová nádrž pod Smrkem je jednou z vodohospodářských staveb, které Lesy ČR vybudovaly v projektu "Vracíme vodu do lesů". V minulosti tak už ve Frýdlantském výběžku vznikly například nové tůně v lesních komplexech Kukačka a Kamenný vrch u Jindřichovic pod Smrkem, revitalizaci má za seboui potok. Nová retenční nádrž Na Pískách vznikla například i na Arnoltickém potoce, nová tůň je u Frýdlantu, pracuje se na revitalizaci Ludvíkovského potoka.

Lesy ČR jsou správcem přibližně třetiny drobných vodních toků v Česku, jde o více než 38.000 kilometrů říček, bystřin a potoků. Jen loni realizoval státní podnik v rámci projektu Vracíme vodu do lesů 185 staveb včetně drobných opatření typu tůní a meliorací za zhruba 300 milionů korun a další stovku akcí projekčně připravil. Letos je v plánu dalších 180 staveb za zhruba 350 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.4.2024 07:06
Docela ikonické místo, tady zajisté vznikne spousta rodinných fotek. Tato nádrž zřejmě rybám neodolá, ale tůně schované v lese by snad mohly. Obojživelníci je zajisté nenechají bez povšimnutí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2024 07:48
Rybník je špatně. Je třeba udělat polder = během léta postupně vypouštět a přes zimu prázdný.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.4.2024 08:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
poldr není řešení pro všechno a na všechny oblasti. Je třeba i obyčejných umělých jezer, za čož bych se přimlouval, aby tak bylo nazýváno " umělým jezerem", které primárně nebude sloužit k hospodářským účelům ale jako krajinný prvek s místním významem a retencí vody a vodních živočichů, kteří jej určitě zabydlí.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

20.4.2024 11:52
Hezke, ale proc takovych staveb neni vic. To za Stepanka Netolickeho a Jakuba Krcina se v ceskem kralovstvi stavelo podstatne jinym tempem.Ja fakt, ze tehdy byla prace lidi/ nevolniku ale i specialistu levnejsi, nez dnes prace stroju a take byrokracie, ktera tez stoji plno penez, bylo asi naprosto nesrovnatelne mene
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist