https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zrekonstruovaly-historickou-vodni-nadrz-oborak-na-plzensku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR zrekonstruovaly historickou vodní nádrž Oborák na Plzeňsku

28.12.2022 16:31 | Mladotice (Plzeňsko) (ČTK)
Rekonstrukce historické vodní nádrže Oborák.
Rekonstrukce historické vodní nádrže Oborák.
Zdroj | Lesy ČR
Lesy ČR zrekonstruovaly za 11 milionů korun historickou vodní nádrž Oborák na Plzeňsku. Jde o více než tříhektarový rybolovný průtočný rybník na Bučeském potoce v Trojanech u Mladotic na Plzeňsku. Díky obnově hráze, břehů a odstranění sedimentu pomáhá plocha zadržovat vodu v krajině v době klimatických změn, uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Od roku 2019 daly Lesy ze svého největšího vodohospodářského programu Vracíme vodu lesu do 500 staveb 850 milionů Kč a stovky projektů připravují.
 

"Oborák zadrží v krajině až 88 tisíc metrů krychlových vody a zatopí 39 tisíc metrů čtverečních," sdělila Jouklová. Rybník z druhé poloviny 18. století má plochu zhruba 350 krát 130 metrů a hnízdí na něm kachny. Hráz je zpevněna javory, okolo rybníka vede cyklistická trasa Baroko.

"Nejprve jsme odstranili ze zátopy sediment a ze břehů náletové dřeviny. Poté jsme opravili 105 metrů dlouhou a pět metrů vysokou hráz, po níž vede asfaltová komunikace, a instalovali novou spodní výpust i bezpečnostní přeliv, který převede stoletou vodu," řekl náměstek oblastního ředitele Lesů ČR Luděk Písařík. Přeliv tvoří železobetonová konstrukce obložená kamenem. Čtrnáctimetrová přelivná hrana se zužuje k propustku pod silnicí a vodu do toku odvádí balvanitý skluz. Projekt spolufinancovalo ministerstvo zemědělství.

Název Oborák souvisí s historickou Sechutickou oborou, v níž se od 16. století chovali daňci, později divoká prasata, srnčí i jelení zvěř. Obora zanikla v 90. letech 19. století kvůli stavbě trati mezi Mladoticemi a Kralovicemi, po níž už vlaky nejezdí. Vodní plocha vznikla na jejím okraji ve druhé polovině 18. století, což plyne z dendrochronologického průzkumu Muzea a galerie severního Plzeňska. Archeologové datovali umístění původních jedlových dílů vypouštěcího potrubí, které jsou dnes k vidění v muzeu v Mariánské Týnici u Kralovic.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist