https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-vystava-bonsaji-v-botanicke-zahrade-bude-prodejni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní výstava bonsají v botanické zahradě bude prodejní

3.10.2020 00:17 | PRAHA (ČTK)
Expozice s názvem Bonsaje v srdci Evropy je v Japonské zahradě Botanické zahrady hlavního města otevřena denně do 11. října od 09:00 do 19:00. Na výstavu platí běžné vstupné do venkovních expozic botanické zahrady. Ilustrační obrázek
Expozice s názvem Bonsaje v srdci Evropy je v Japonské zahradě Botanické zahrady hlavního města otevřena denně do 11. října od 09:00 do 19:00. Na výstavu platí běžné vstupné do venkovních expozic botanické zahrady. Ilustrační obrázek
V pražské botanické zahradě v Troji otevřeli výstavu bonsají. Do 11. října budou k vidění rostliny převážně od českých pěstitelů. Novinkou letošního ročníku je možnost zakoupení vybraných exponátů po skončení akce, uvedl ředitel trojské botanické zahrady Bohumil Černý.
 

"Vystaveny budou i cenné exempláře ze sbírek naší botanické zahrady. Letos poprvé nás okolnosti přiměly k tomu, uspořádat tuto výstavu v podzimním období," uvedl Černý. Předchozích 14 ročníků zahrada pořádala v jarních měsících. Letos však byla akce s ohledem na jarní uzavření Botanické zahrady hlavního města vládními bezpečnostními nařízeními, které měly zamezit šíření nemoci covid-19, přeložena na pozdější termín.

Podle kurátora sbírky bonsají v trojské botanické zahradě Miroslava Horského se lidé budou moci podívat i na bonsaje za sbírek zahrady oceněné na přehlídce Bonsai Triennale, která se loni konala ve Wojslawicích v Polsku. Návštěvníci si budou moci prohlédnout bonsaj z hlošiny pichlavé a bonsaj z buku lesního, která v Polsku získala cenu diváků.

Letos poprvé je výstava částečně také prodejní. Vybrané exempláře budou podle mluvčí zahrady Kláry Hrdé označené a zájemci si je mohou na výstavě závazně rezervovat. Odběr zakoupených bonsají bude možný po skončení výstavy, dodala mluvčí.

Plánovaný je i doprovodný program pro malé a velké. Na návštěvníky čekají ukázky asijských cvičení, tušové malby a přípravy tradičních japonských jídel. V sobotu 3. října mohou zájemci sledovat ukázku tradičního čajového obřadu, představení brněnského divadla Kjógen nebo si poslechnout přednášku o pěstování bonsají kurátora Horského. O den později zazní bubny skupiny Wadaiko yosa-yosa či japonská bambusová flétna a profesionální pěstitel bonsají Václav Novák předvede úpravu a tvarovaní těchto rostlin. Zájemci si budou moci vyslechnout i rady o pěstování bonsají od sběratele.

Expozice s názvem Bonsaje v srdci Evropy je v Japonské zahradě Botanické zahrady hlavního města otevřena denně do 11. října od 09:00 do 19:00. Na výstavu platí běžné vstupné do venkovních expozic botanické zahrady. Výstava má záštitu japonského velvyslanectví a spolupracuje na ní Česko-japonská společnost.

Botanická zahrada byla založena v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici sv. Kláry a před 15 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15 000 druhů stromů a květin. Ročně zahradu navštíví kolem 370 000 lidí.

Japonská zahrada podle Hrdé propaguje japonskou kulturu a symbolizuje vztahy mezi Japonskem a Českem. Mnohé tamní stromy byly vysazeny na znamení přátelství mezi oběma zeměmi. Japonská zahrada je otevřená od roku 1997.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist