https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lhuta-pro-revize-domacich-kotlu-se-mozna-prodlouzi-na-tri-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lhůta pro revize domácích kotlů se možná prodlouží na tři roky

15.3.2018 03:30 | PRAHA (ČTK)
Lhůtu pro revize kotlů na domácí vytápění možná poslanci prodlouží ze dvou let na tři roky. Obce budou moci obyvatelům zakázat spalovaní vybraných druhů paliv v kotlích. / Ilustrační foto
Lhůtu pro revize kotlů na domácí vytápění možná poslanci prodlouží ze dvou let na tři roky. Obce budou moci obyvatelům zakázat spalovaní vybraných druhů paliv v kotlích. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lhůtu pro revize kotlů na domácí vytápění možná poslanci prodlouží ze dvou let na tři roky. Obce budou moci obyvatelům zakázat spalovaní vybraných druhů paliv v kotlích. Emisní výjimky pro hnědouhelné elektrárny se rušit nebudou. Vyplývá to z úprav novely o ochraně ovzduší, které včera schválil sněmovní výbor pro životní prostředí.
 

Ministerstvo životního prostředí ústy náměstkyně Bereniky Peštové schválené změny podpořilo, většinu z nich připravilo. Například prodloužení lhůty na revize kotlů o rok souvisí podle Peštové se snahou stanovit horní limit ceny těchto kontrol, které se nyní liší podle regionů a pohybují se až do několika tisíc korun. Lidé si budou moci vyhledat školeného odborníka v databázi ministerstva, uvedl ve zprávě šéf úřadu Richard Brabec (ANO).

"Cíl našeho návrhu je jasný. Ulevit od finanční zátěže za revize všem poctivým občanům, zajistit maximální předvídatelnost výdajů za revize a zajistit, aby revize neposloužily ke snadnému zisku a nekalé praxi některých subjektů," sdělil Brabec.

Předsedkyně výboru Dana Balcarová (Piráti) neprosadila návrh zakázat výjimky z emisních limitů pro hnědouhelné elektrárny. Výhrady mělo ministerstvo, proti se postavil sněmovní hospodářský výbor. Podle něj by to mohlo vést ke zvýšení cen elektrické energie a ohrozit energetickou soběstačnost ČR, uvedl poslanec ODS Jan Bauer. "Evidentně jsme měli možnost sledovat vliv průmyslové lobby," zhodnotila to předsedkyně výboru.

Balcarová neprosadila ani návrh, aby obce mohly vyhláškou zakázat lidem topení hnědým uhlím v domácích kotlích. Podle ministerstva by to znemožnilo provozovat kotle nižších tříd, které podle platného zákona lze používat ještě tři roky. "Kotlíkové dotace podporují pořízení těch nejekologičtějších kombinovaných kotlů - na uhlí a dřevo," uvedl k tomu ministr.

Výbor místo toho podpořil návrh poslankyně ANO Evy Fialové, podle níž by obce mohly zakázat na svém území spalování vybraných druhů paliv s dosavadními výjimkami. Podle Balcarové je tento návrh "velmi slabý". Piráti chtějí své požadavky uplatnit při další projednávání novely.

Vládní novela v návaznosti na nové předpisy EU počítá s tím, že dodavatelé benzinu a nafty možná budou moci započítávat do povinného minimálního podílu biopaliv dvojnásobně biopaliva, která byla vyrobena z použitých kuchyňských olejů a kafilerních tuků. Platit to bude i pro takzvaná pokročilá biopaliva. Pokud však minimální podíl biopaliv ve své produkci nesplní, bude jim hrozit přísnější pokuta.

Sněmovna už totožnou novelu projednávala loni, ale do voleb o ní nestihla rozhodnout. Evropská unie změnou legislativy zvýhodňuje použití odpadních tuků pro výrobu biopaliv. Měla by snížit náklady dodavatelů benzinu a na splnění povinného minimálního podílu biopaliv. Dodavatelé si navíc budou moci do snížení emisí skleníkových plynů zohlednit zemní plyn či zkapalněný ropný plyn, vysokoprocentní biopaliva, elektřinu a případně vodík, které pro dopravní účely dodali.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist