https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-archa-zachranila-i-labuti-mlade-se-zlomenym-zobakem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká Archa zachránila i labutí mládě se zlomeným zobákem

20.1.2020 00:11 | LIBEREC (ČTK)
Záchrana labutího mláděte se zlomeným zobákem byla loni nejnáročnější akcí liberecké záchranné stanice pro volně žijící živočichy Archa. / Ilustrační foto
Záchrana labutího mláděte se zlomeným zobákem byla loni nejnáročnější akcí liberecké záchranné stanice pro volně žijící živočichy Archa. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Martin Vavřík / Wikimedia Commons
Záchrana labutího mláděte se zlomeným zobákem byla loni nejnáročnější akcí liberecké záchranné stanice pro volně žijící živočichy Archa. K ošetření přijala 1575 zvířat, což je nejvíc v její třináctileté historii. V tiskové zprávě o tom informovala vedoucí záchranné stanice Ivana Hancvenclová. "Zpět do volné přírody se nám podařilo navrátit 69 procent našich, v uvozovkách, pacientů, což je opět náš historický rekord," dodala.
 

Labutí mládě přijala stanice loni v říjnu. "Kořen dolního zobáku mělo zaškrcené vlascem, takže postupně došlo k odumření tkáně a poté zlomení zobáku. Při příjmu byla labuť zcela vyhublá a její dolní zobák bezvládně visel," uvedla Hancvenclová. Rentgen podle ní ukázal, že šlo o staré zranění. "Tkáň byla rozdrcená a prognóza velmi nepříznivá, vážně jsme zvažovali euthanasii," řekla. Přesto se podle ní veterinární lékař Martin Kareš rozhodl provést unikátní operaci, kdy zobák zafixoval dráty a hřeby do čelisti.

"Hned první den po operaci začala labuť sama přijímat potravu. Přestože hojení probíhalo dlouho a poslední fixace byla odstraněna až začátkem roku 2020, zlomenina je nyní téměř zhojená a labuť připravujeme na vypuštění zpět do volné přírody," dodala. Mezi kuriozní zásahy patřil odchyt berana, který v centru pobyl dva dny. Beran se vyšplhal z Křižan až k hotelu na Ještědu. "Místní zaměstnanec ho odchytil a ubytoval ve skladu pivních sudů, odkud jsme ho následující den vyzvedli. Brzy se nám naštěstí podařilo najít původní majitele," uvedla Hancvenclová.

Archa poskytuje pomoc handicapovaným volně žijícím zvířatům, která jsou v důsledku zranění, nemoci či jiných okolností dočasně či trvale neschopná přežít ve volné přírodě. Za účelem záchrany a odchytu zvířat měli loni její pracovníci 417 výjezdů. Mezi nejvzácnější druhy, které se dostaly do péče centra, patřil kriticky ohrožený luňák červený či v České republice zvláště chráněný luňák lesní. Stejně jako v předchozích letech i loni tvořili nejvyšší podíl přijatých živočichů netopýři, loni jich pracovníci Archy zachránili 793.

Například 161 netopýrů hvízdavých vyprostili z rekonstruované půdy Dětské polikliniky v Liberci. "Zásah byl obzvláště náročný a zdlouhavý, neboť úkryt byl úzký a velice špatně dostupný. Dělníci postupně opatrně odbourávali kusy cihel a zasahující pracovnice složitě vytahovala jednotlivé netopýry holou rukou, protože jinak se k nim nebylo možné dostat," dodala Hancvenclová. Dalších 230 netopýrů hvízdavých pracovnice Archy odchytla v jednom libereckém Domě s pečovatelskou službou a 172 bylo ukrytých za nástěnkami, ve stropních svítidlech i v obrazech ve všech třídách po celé budově i sklepě liberecké střední textilní školy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist