https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-zacala-jako-prvni-v-cesku-s-chovem-viskac
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo začala jako první v Česku s chovem viskač

20.11.2021 01:46 | LIBEREC (ČTK)
Viskača je největší zástupce z čeledi činčilovitých.
Viskača je největší zástupce z čeledi činčilovitých.
Novinkou v expozici liberecké zoo je viskača - jihoamerický hlodavec z čeledi činčilovitých. Liberecká zoo je první v Česku a šestá ze zahrad v Evropě, která tento druh chová.
 

Podle mluvčí zahrady Barbary Tesařové pořízení viskač souvisí se snahou každý rok návštěvníkům představit alespoň jeden živočišný druh, který dosud liberecká zoo v chovu neměla. Letos jde již o druhý, od sklonku jara má dvojici kriticky ohrožených gekonů modrých. Trojici viskač získala liberecká zahrada ze švýcarské Zoo Curych. "Všechna zvířata jsou v reprodukčním věku, takže doufáme, že se brzy budeme moct radovat z přírůstků,“ řekla zooložka Dorota Gremlicová.

Viskača je největší zástupce z čeledi činčilovitých, délka těla dospělého jedince dosahuje 45 až 65 centimetrů. Má šedohnědě zbarvené tělo se světlejšími chlupy na břiše a huňatým ocasem a vážit může i přes osm kilogramů. "Charakteristická je pro ně těžká hlava s velkýma tmavýma očima, kterou zdobí nápadný široký černý vodorovný pruh. Zvíře tak vypadá, jako by mělo černou pásku přes tlamu,“ uvedla Gremlicová. Ve volné přírodě obývají pampy a křovinaté oblasti v Argentině, Bolívii a Paraguayi, kde tvoří až třicetičlenné kolonie. V zemi si budují rozsáhlé sítě chodeb a aktivní jsou hlavně za soumraku, kdy vyráží za potravou. Živí se výhradně rostlinnou stravou a spásají traviny a byliny rostoucí v okolí.

V liberecké zoo je návštěvníci mohou spatřit v expozici ve spodní části zahrady, která původně sloužila mangustám tmavým. S jejich chovem liberecká zahrada naopak skončila. "Mangustám tmavým se v evropských zoologických zahradách dlouhodobě nedaří, odchovy jsou velmi vzácné," uvedla zooložka. Pár mangust chovaný v liberecké zoo od roku 2015 podle ní nikdy neměl mláďata. "Po vyčerpání všech dostupných možností, jak zvířata povzbudit k reprodukci, jsme se dohodli s kolegy ze Zoo Plzeň, která se chovem tohoto druhu také zabývá, na přesunu našich zvířat tam. Plzeňští chovatelé tak budou moci více pracovat se složením skupiny a zvýší se tak naděje, že mangusty někdy budou mít potomky,“ dodala Gremlicová.

Liberecká zoo, která je nejstarší v zemi, patří ke středně velkým zahradám v Česku. Na zhruba dvoukilometrové prohlídkové trase mohou návštěvníci pozorovat přes 160 druhů zvířat. Zoo chová kolem 840 jedinců z říše savců, ptáků, plazů i obojživelníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist