https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-dnes-na-rokyte-slavili-ctvrtstoleti-sumavskeho-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé dnes na Rokytě slavili čtvrtstoletí šumavského parku

16.7.2016 16:14 | ANTÝGL (ČTK)
Kdyby před 25 lety nevznikl Národní park Šumava, na území by už zřejmě nežili tetřevi a tetřívci, nebo by přežívalo jen pár jedinců. Byla by ohrožená populace rysa, krajinu parku by poznamenala výrazně větší těžba dřeva, budování sjezdových tratí, silnic či vodních elektráren. Neregulovaný provoz lodí by možná vyhubil perlorodky ve Vltavě. Je o tom alespoň přesvědčený ředitel parku Pavel Hubený. Vyhlášení parku mělo před čtvrtstoletím velký význam, řekl v sobotu v Rokytě u Antýglu, kde si víc než tisíc lidí přišlo připomenout letošní výročí vzniku parku.
 

Kdyby nebyl park, zřejmě by se také nezavodňovala a neobnovovala šumavská rašeliniště, jako se to děje v posledních letech. Spolu s větším kácením stromů by klesala retenční schopnost krajiny a byla by více suchá. Rašeliniště, která patří k jedněm z pokladů Šumavy, by vysychala a zarůstala stromy, poznamenal Hubený. To je podle něj jen několik důvodů, proč mělo smysl unikátní přírodu chránit v národním parku.

Také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který je častým návštěvníkem Šumavy, je přesvědčen o nezbytnosti parku pro ochranu přírody. Právě Národní park Šumava je podle něj možná nejikoničtějším parkem v ČR. "Byť u Šumavy vnímáme od začátku největší emoce, protože do území byly zahrnuty obce a jsou tu jiné vztahy, než jinde, jsem přesvědčený, že to mělo velký smysl," řekl ČTK. Obrovské území Šumavy má podle něj potenciál vyhovět lidem, kteří upřednostňují klidnější a ne tak exponovaná místa, i lidem, kteří míří za turistickými taháky, jakými jsou v poslední době návštěvnická centra zaměřená na jeleny, sovy a vlky. V jižní části Šumavy by mělo zřejmě vzniknout i losí centrum.

Realizace dalších desítek projektů a otevření či naopak omezení přístupu do některých lokalit nyní záleží na výsledcích velkého posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Cenné území tak zkoumá nebývale rozsáhlý posudek EIA. "Posuzuje se tam 34 projektů, některé jsou přímo ikonické, třeba Modrý sloup a další. Je to velmi průlomová věc pojmout projekty dohromady a posuzovat je společně," řekl Brabec. Výsledky EIA by podle něj měly být do konce příštího roku.

Den parku dnes k informačnímu centru Rokyta u Antýglu přilákal víc než tisícovku lidí. Viděli ukázky sokolnické práce, dravce a sovy nejen ze Šumavy, vyzkoušeli si lukostřelbu, rýžování zlata a poznali tradiční šumavská řemesla, jako je například práce s ovčí vlnou, tvorba šumavských skleněných vinutých perel, dřevořezbářství. Na stánku u mykologa si prohlédli několik desítek druhů hub, které momentálně v šumavských lesích rostou. Podle mluvčího parku Jana Dvořáka je zatím letošní prázdninová návštěvnost parku velmi dobrá, podobná jako loni, kdy návštěvnosti Šumavy dosáhla sedmi až desetiletého maxima.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist