https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-podepisuji-petici-za-vyhlaseni-chranene-krajinne-oblasti-krusne-hory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé podepisují petici za vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory

24.5.2021 01:52 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Les v Krušných horách
Les v Krušných horách
Lidé nejen z Ústeckého kraje podepisují petici za vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory (CHKO). Na stránkách chkokrusnehory.cz ji dosud podepsalo zhruba 1400 lidí.
 

"Vznik CHKO je především věcí politické vůle a konečné rozhodnutí je na vládě. Chceme dát najevo, že vyšší ochrana Krušnohoří má podporu obyvatel. Každý podpis na petici posílí naší pozici při jednání s ministerstvem životního prostředí a vládou," uvedl za petiční výbor radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a zemědělství Michal Kučera (TOP 09), který vyhlášení chráněné oblast řadí ke svým hlavním politickým cílům.

Krušné hory jsou územím o rozloze 6000 kilometrů čtverečných podél hranice s Německem, na české straně hranice je zhruba čtvrtina. "Jedinečnost přírodní i kulturní krajiny Krušných hor je třeba chránit. Zvýšený zájem turistů o Krušnohoří během pandemie ukázal, že je před námi hodně práce na budování turistické infrastruktury. CHKO pomůže tomu, aby rozvoj hor probíhal udržitelně a v souladu s krajinným rázem," doplnil senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas (SEN 21).

Česko má v současné době 26 chráněných krajinných oblastí, které pokrývají 15 procent rozlohy země. Krušné hory jsou zmiňovány v koncepčních materiálech ochrany přírody a krajiny mezi územími, která jsou pro vyhlášení CHKO vhodná. Podle organizátorů petice by si ministerstvo životního prostředí a vláda měly s přípravou a vyhlášením CHKO Krušné hory pospíšit, Krušné hory jsou podle nich jedním z mála českých pohoří bez plošné ochrany.

"Jak už samo označení napovídá, chráněná krajinná oblast je způsob ochrany krajiny, a to té přírodní i kulturní, včetně historických sídel. Ve srovnání s národními parky zaměřenými na zvláště cenná přírodní území jsou CHKO spjaty spíše s udržitelným rozvojem krajiny. Nebrání výstavbě jako takové, ale chrání území obcí před zásahy, které nerespektují charakter osídlení a narušují krajinný ráz," řekla zastupitelka Ústeckého kraje Karolina Žákovská (Zelení), která se jako právnička specializuje na ochranu životního prostředí. Není tak podle ní třeba se obávat, že CHKO znemožní rozvoj Krušných hor. "Naopak je to velká příležitost," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

24.5.2021 07:54

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.5.2021 08:49 Reaguje na Michal Ukropec
to snad ani nemůžete myslet vážně tohle srovnávat..
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.5.2021 10:24 Reaguje na Michal Ukropec
To srovnání je naprosto pravdivé, prostě demokratická většina. Tehdy podepisovali proti tak zvané "vlastizradě", dnes podepisují za tak zvanou "ochranu" přírody.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.5.2021 10:31 Reaguje na Jiří Daneš
já fakt jen zírám, jak někdo může dojít k podobným názorům, ale brát Vám ho nebudu
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

24.5.2021 09:17
Sotva se Krušné hory vzpamatovaly z kyselých dešťů...
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.5.2021 09:54 Reaguje na Karel Tejkal
tak by mohly dostat aspoň min. ochranu pod hlavičkou CHKO, což já jako pravidelný návštěvník mohu jenom uvítat. Uvědomuji si samozřejmě, že jsou tam gigantická ložiska lithia, která naší republice zajistí nevídanou prosperitu na dalších 50 let.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.5.2021 10:05
to považuju za dobré počínání, jen je ještě škoda, že není NP Křivoklátsko, další z vyjímečných lokalit
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.5.2021 10:26 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nejvíce by nás mělo mrzet, že není CHKO ČESKO.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.5.2021 18:31 Reaguje na Jiří Daneš
ono by stačilo, kdyby jsme to CHKO Česko měli všichni na zřeteli a hlavně politici
Odpovědět

Jirka Černý

24.5.2021 10:27 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Místní obyvatelé si to v naprosté většině nepřejí.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2021 12:10 Reaguje na Jirka Černý
Jistě, protože to řekl Černý :)
Odpovědět

Jirka Černý

25.5.2021 08:36 Reaguje na Slovan
A naprostá většina těch co bydlí kolem mně ;-)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.5.2021 18:35 Reaguje na Jirka Černý
ono je spíš daleko větší problém, že právě ti lidi už nedokážou žít s touto krajinou v souladu. Nechce se jim dělat v lesích, polích a zakládat živnosti....a tak jezdí někdy i desítky km do fabrik ale je otázka, jestli u toho jsou šťastni...dřív lidem stačilo málo a žili jako lidé ne jako fabrická zvěř na nepřetržité provozy a v noci.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.5.2021 10:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
to je velká škoda, ale tam jsou velké tlaky od LČR místních obcí aby žádný park nevznikl. Paní Vomáčková a pan Lojza už by totiž nemohli zajít nikdy na houby a za barákem by byl ostnatý drát. Z toho důvodu se domnívám, že NP by měly vznikat především na místech s naprosto min. koncentrací lidských aktivit, vhodné např. Boletice a jiné vojenské prostory, kde je příroda leckdy zachovalejší než v klasických NP.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist