https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-se-kvuli-cenam-energii-vraci-ke-drevu-na-zivitelce-meli-zajem-o-stepkovace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé se kvůli cenám energií vrací ke dřevu, na Živitelce měli zájem o štěpkovače

4.9.2022 00:37 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Hořící dřevní štěpka v obecní výtopně Hostětín.
Hořící dřevní štěpka v obecní výtopně Hostětín.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Lidé na budějovickém agrosalonu Země živitelka často řešili, že se kvůli energetické krizi vrátí k topení dřevem nebo začnou nově štěpkovat i větve. Firma Bystroň - Integrace z Valašského Meziříčí, jež vyrábí lesní a zemědělskou techniku, zaznamenala mírně vyšší zájem o štěpkovače než loni. Na agrosalonu prodala deset strojů, což zástupce firmy překvapilo. Letos vnímá větší poptávku od ovocnářů, kteří kupují drtiče a lisy. Naopak přestala vyrábět štípače dřeva, protože konkurence z Číny je násobně levnější, ač méně kvalitní, řekl ČTK jednatel firmy Vilém Bystroň mladší.
 

"Objevili se nám tady na Živitelce zákazníci, že jim zdražila energie na vytápění, a uvažují, že se vrátí ke dřevu. Anebo naopak lidé, kteří už zpracovávají dřevo, zvažují, že strom, z nějž dosud spotřebovávali jenom kmen, začnou spotřebovávat celý, to znamená i větve, aby ho vytěžili na maximum. Obrací se na nás a poptávají u nás štěpkovač. Naše štěpkovače slouží převážně na větve," řekl jednatel.

Firma s 25 zaměstnanci a padesátimilionovým obratem ročně vyrobí 500 až 1000 štěpkovačů. Tvoří polovinu výroby. Poptávka rostla již předchozí roky, kvůli kůrovcové kalamitě, kdy se v lesích masivně těžilo. "Když byl kůrovec, pocítili jsme navýšení poptávky. Ta křivka jde pořád trochu nahoru a dolů. Tou energetickou krizí šla mírně nahoru. Zpětná odezva je teď na Živitelce, kde je to aktuální téma," řekl jednatel.

Rodinná firma zažívá náročný rok především kvůli velkým výkyvům cen materiálu. Zatímco dřív se podle Bystroně zdražovalo jednou na konci roku, poslední tři roky se zdražuje několikrát ročně. "Zdražili nám všichni dodavatelé. U nás se to odrazilo zejména na cenách hutního materiálu. Náš stroj je z 95 procent z oceli a cena oceli šla za poslední tři roky z 15 korun na letošní maximum 45 korun za kilogram. Na základě toho jsme zdražovali," řekl jednatel.

Některé výrobky museli z nabídky vyřadit. Patří k nim štípače dřeva, protože se začaly ve velkém vyrábět v Číně. "Řetězce jako Mountfield je nabízí za zlomkovou cenu našich, ale kvalitativně mnohem horší," řekl Bystroň. Naopak přibývá zakázek pro ovocnářský průmysl, drcení a lisování. Podle jednatele pomalu patří minulosti stav, kdy lidé měli takzvanou panenku a lisovali jablka ručně. "Lidé z domácností začínají investovat do strojů, které jim práci usnadní a několikanásobně urychlí," řekl Bystroň.

Na letošní výstavě Země živitelka prodala firma deset strojů. Příjemně ji to překvapilo. Další zákazníci si stroje objednali. "Dozvuky výstavy trvají až dva měsíce, lidé nám volají," řekl jednatel.

Firma vyrábí asi 100 typů různých strojů. Štěpkovače, špalíkovače, drtiče, štípače, lanové navijáky, mulčovače, zatloukače kůlů, drtiče a lisy na ovoce, radlice, frézy na pařezy nebo vrtací soupravy. V roce 2020 měla obrat 41,6 milionu a provozní zisk 876.000 korun. Vyplývá to z účetní závěrky.

Společnost založil v roce 1990 Vilém Bystroň. Na začátku měl pár zaměstnanců a vyráběli v malých garážích a jiných provizorních prostorech, uvádí na webu. Dnes prodává po celém Česku, stroje také vyváží do Německa, Rakouska, Polska či do Slovinska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist