https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-plzni-miri-ve-velkem-do-lesu-pusobi-tam-skody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Plzni míří ve velkém do lesů, působí tam škody

20.4.2020 00:29 | PLZEŇ (ČTK)
Lidé nyní častěji chodí do lesa a jejich psi často plaší nebo dokonce vážně zraňují lesní zvěř. / Ilustrační foto
Lidé nyní častěji chodí do lesa a jejich psi často plaší nebo dokonce vážně zraňují lesní zvěř. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Správce plzeňských městských lesů trápí neukáznění lidé, kteří nyní ve zvýšené míře chodí do přírody, protože nemohou kvůli koronavirovým opatřením navštěvovat kulturní akce, bazény, wellnes, nákupní střediska či fit centra. Ve všech městských rekreačních oblastech je tak teď mnohonásobně vyšší pohyb lidí. Odhazují tu ale odpadky, včetně jednorázových roušek, způsobují lesní požáry, vjíždějí auty až do lesa a jejich psi plaší nebo dokonce vážně zraňují lesní zvěř, řekl Richard Havelka z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně.
 

Vedení města proto vyzývá návštěvníky lesa k ohleduplnosti a opatrnosti. Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) je zvlášť nebezpečné rozdělávání ohně a odhazování nedopalků cigaret. "V lesích je velké sucho, stačí malá jiskřička a může vzniknout velký požár. V posledních dnech jsme museli hasit pět požárů, čtyři z nich v Boleveckých lesích a jeden u Kokotských rybníků," řekl.

Také volné pobíhání psů, kteří plaší zvěř, je škodlivé. V posledních dnech oproti jiným zaznamenali lesníci mnohem více případů, kdy auto srazilo psem vyplašené zvíře. "Zároveň se množí i případy, kdy lesníci nacházejí zvěř usmrcenou volně pobíhajícími psy. Některé druhy volně žijící zvěře teď přivádějí na svět mláďata a štvaní psy je pro ně vysoce rizikové. Prosíme návštěvníky, aby dodržovali zákon a své čtyřnohé miláčky drželi v lese na vodítku," zdůraznil Havelka. Problém je podle něj i nevhodné parkování aut. Řidiči často nerespektují zákaz vjezdu do lesa, jeden dokonce zajel autem až doprostřed lesní paseky.

Plzeň obhospodařuje přes 4000 hektarů lesa ve svém bezprostředním okolí. Stará se o deset rekreačních oblastí, jejichž součástí jsou městské lesy i bolevecká rybniční soustava.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

20.4.2020 11:28
letos už jsem u nás z lesa vytáhnul asi 12 pytlů bordelu , co tam dobytek stačil v době karantény naházet. Volně pobíhající psy vidím všude, ještěže se nejednalo o vlky, ti by to zase slízli a už by se volalo po hromadném odstřelu.
Odpovědět
DV

Dana Vojáčková

20.4.2020 15:11
Ano máte pravdu, je to lidský dobytek, místo aby pochopili, že příroda nám přes virus říká, už vás mám dost a teď je jedním z mála relaxačních míst pro lidi, tak oni jí ničí a neváží si jí. Také uklízím, kde mohu. Vláda nabádá k pohybu a pobytu v přírodě, ale jak se chovat a chránit přírodu, to ani muk. Hlavně zisky a prosperita....
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

23.4.2020 22:24 Reaguje na Dana Vojáčková
Lidi jsou opravdový mor! Nepochopí níkdy...
Odpovědět
MV

Martin Vlk

22.4.2020 15:44
Já to říkám už dlouho. Zlatá televize. Spousta lidí se k ní uklidí a je klid. To podle mého za pár desítek watů spotřeby televize stojí. Zrovna tak ty obchoďáky. Takhle je spousta lidí donucena jít do přírody a takhle to dopadá. Ať si říká kdo chce co chce, všechny ty atrakce jsou pro přírodu výhodné. Představte si, kdyby všichni ti lidi najednou chodili do přírody. Vždyť by ji celou zadupali. Až tohle prdlé období rouškové skončí, bude do přírody zase chodit jenom ten, kdo chce.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

23.4.2020 22:24 Reaguje na Martin Vlk
na jednu stranu je to pravda:-)
Odpovědět
MM

Milan Milan

26.4.2020 08:09
To když tam řádil kůrovec, to se nikdo proti němu pořádně neozval. Zapomenutý lidský tak binec lesy nezničí i když to není správné. Ale zato kůrovec si "pošmákl" dokonale, že někde už nejsou ani ty lesy,už tam nežije ani ta zvěř, ani ty brouci, není kam na houby. Jinak článek tématicky zajímavý.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist