https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-vidi-podle-hospodarske-komory-smysl-v-zateplovani-budov-i-fotovoltaice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé vidí podle Hospodářské komory smysl v zateplování budov i fotovoltaice

20.4.2022 15:51 | PRAHA (ČTK)
Izolace
Izolace
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Většina českých domácností označuje instalaci vlastní fotovoltaiky, zateplení domu a výměnu systému topení za způsob, jak zlepšit životní prostředí a přispět k řešení dopadů klimatických změn. Vyplývá to z internetové ankety na stránce Komoraplus.cz, v níž se Hospodářská komora (HK) dotazovala náhodně téměř 4000 lidí, které kroky pro ochranu klimatu mají podle nich smysl a které jsou ochotni realizovat.
 

Kvůli ekologii jsou spotřebitelé nakloněni i nákupům potravin a drogerie bez obalu. Devět z deseti spotřebitelů považuje za rozumné poskytovat staré oblečení, nábytek a domácí spotřebiče k dalšímu využití. Ochotu realizovat tato řešení ale obvykle sdílí už méně lidí. Podle HK by státní instituce, neziskové subjekty, výrobci i obchodníci měli lidem, kteří pohlížejí na svou spotřebu i z hlediska životního prostředí, jít více naproti. Apeluje proto na větší osvětu.

"Všichni potřebujeme kvalitní životní prostředí, ve kterém můžeme spokojeně žít my i naše děti. Klimatickou změnu bychom proto neměli zlehčovat, na druhou stranu bychom ale měli používat vlastní rozum. Možná, že více než nerealistické plány, napsané evropskými byrokraty, přírodě více pomůže individuální odpovědnost lidí za životní prostředí," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Jako řešení dopadů klimatických změn lidé podle HK upřednostňují pragmatičtější kroky, anketa naznačuje jejich ochotu změnit své spotřebitelské chování. Vyplývá z ní, že spotřebitelé vidí smysl v zateplování budov. Pětina z těchto lidí plánuje do takových změn i investovat. Podle HK je to logický krok obzvlášť v době, kdy ceny energií rychle rostou. Zateplením domu se může uspořit i polovina nákladů na vytápění. Šetří se výdaje domácností, není třeba tolik spalovat uhlí, šetří se provoz elektráren i životní prostředí.

"Faktem je, že Česká republika je na přírodní obnovitelné zdroje, jako je voda, vítr nebo slunce, chudá. Nahradit uhlí tak pro nás bude bolestnější než pro jiné země. Zaplatíme za to více, naše ekonomické i širší celospolečenské náklady budou mnohem vyšší proti řadě západních a severských zemí, jež jsou na fosilních palivech již nyní závislé daleko méně. Nutno ale dodat, že počasí neporučíme, a když vítr nefouká a slunce nesvítí, i v Německu s obřím arzenálem větrných elektráren musí zvýšit výrobu elektřiny spalováním uhlí v uhelných elektrárnách, aby uspokojila poptávku domácností a firem," uvedl Dlouhý.

Průzkum také ukázal, že spotřebitelé při rozhodování rozlišují mezi kroky s transparentním, nezpochybnitelným výsledkem, a kroky, jejichž efekt je zprostředkovaný a obtížně doložitelný. Proto pořízení elektromobilu má smysl jen pro pětinu respondentů a o nákupu reálně uvažuje téměř poloviční množství respondentů.

Anketa se uskutečnila od 4. ledna do 3. března. Celkem bylo na anketu zaznamenáno 3897 reakcí, počet se nicméně u každé otázky liší, odpovědi nebyly povinné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

20.4.2022 21:18
Članek píše,že česká republika je chudá na slunce,vodu,vítr bohužel je chudá i pokud jde o intelekt většiny obyvatel.Tečka
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

22.4.2022 07:10
Cituji: Možná, že více než nerealistické plány, napsané evropskými byrokraty, přírodě více pomůže individuální odpovědnost lidí za životní prostředí," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

22.4.2022 07:30 Reaguje na Zdenek Wenzel
Co víc chceme od bolševiků za 32 let, kteří nám tady stále vládnou a hlavně radí, jak máme žít. Ještě dosadit dalšího blba na deset let a ten slavný socialismus s lidskou tváří pojede dál.
Estébák nebo generál a proč zrovna tihle? To si vážně nemůžeme zvolit slušného člověka? To nám musí určit Kreml a slinta Becherovič?
A dnes v tisku je článek o zloději propisek, že by rád zasedl do rady ČNB, aby jsme se konečně měli lépe. To to trvalo soudruzi.
Kupředu levá, kupředu pravá, zpátky ni krok.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist