https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-posumavi-dnes-opet-protestovali-proti-planovanemu-jadernemu-ulozisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé z Pošumaví opět protestovali proti plánovanému jadernému úložišti Aktualizováno

10.4.2022 00:35 | KOVČÍN (ČTK)
Obyvatelé deseti obcí z Pošumaví, v jejichž katastrech stát zvažuje stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu, dnes proti tomuto záměru opět protestovali. Už 19 let požadují po státu, aby posílil práva obcí při rozhodování o výběru lokality, v ČR jsou ve hře čtyři. S návrhem zákona ministerstva průmyslu (MPO) nejsou spokojeni. Štafetu Den proti úložišti, k níž se na trase do Horažďovic přidávali lidé z dotčené lokality Březový potok, běželo 280 místních. V cíli na náměstí v Horažďovicích pak vystoupili starostové.

 

Na protestní petici se sešlo 850 podpisů. V pondělí ji obce zašlou s prohlášením proti úložišti ministrovi průmyslu Jozefu Síkelovi (za STAN), řekl ČTK Petr Klásek (Hasiči), který je starostou Chanovic a mluvčím platformy proti úložišti. Proti úložišti se dnes protestovalo i na Vysočině.

Start štafety i cyklojízdy byl na hrázi rybníka Kovčín, který je s více než 100 hektary největší v Plzeňském kraji. Obce a celostátní platforma proti úložišti tam lidem řekly, že úložiště má mít pod zemí rozlohu pětkrát větší než rybník.

Za 19 let, odkdy se o úložišti začalo mluvit, se podle starostů i obyvatel nic nezměnilo. "Bohužel i tato vláda slibovala ve svém programovém prohlášení, že bude více naslouchat samosprávám dotčených obcí, ale zatím to nevypadá," řekl starosta Pačejova Jan Vavřička (Za rozvoj obce a regionu). Síkela podle něj slíbil, že se s obcemi setká ve třetím až čtvrtém čtvrtletí. Podle Vavřičky je připravený návrh zákona o zapojení obcí, které k němu daly připomínky, jež minulá vláda nepřijala, a obce s ním nejsou spokojené.

"Dokud nás vláda nevyslyší a neposílí pravomoce obcí v rozhodovacím procesu, tak musí počítat s tím, že budou protesty, soudy a blokády," uvedl Vavřička. Připravují velký Den proti úložišti na červenec a zvažují na červen blokádu na silnici Plzeň - České Budějovice ve Velkém Boru.

"Lidé jsou čím dál víc naštvaní, že proti tomu nemůžeme dělat nic. U některých už opadá síla stále bojovat, protože už to trvá strašně dlouho a jsou z toho strašně unavení. Ale ten odpor je pořád veliký a bojovat nepřestaneme," řekl starosta Kvášňovic Miroslav Strolený (BEZPP). Potvrdil, že nemovitosti v lokalitě na odbyt moc nejdou, protože zájemce odrazuje, že se stále neví, jak to s úložištěm bude.

"Za 19 let se podstatně změnila jeho uvažovaná plocha ze 195 hektarů pod zemí až k 500 hektarům, to znamená, že se stále zvyšuje množství uvažovaného odpadu, který by měl být ukládán. Zmenšil se počet lokalit z devíti na čtyři. Stále ale není přijatý žádný zákon, aby obce měly v tom procesu přípravy a povolování rovná práva. Stát to bere direktivně, to se vůbec nezměnilo," uvedl Klásek. Podle něj stát dává za vzor Finsko, které jako jediná na světě podzemní úložiště staví. "Ale tam to je s jasným kladným stanoviskem obcí, bez toho by to zákony neumožnily," řekl. Také v 70. letech tam podle Kláska byly problémy. Stát pak kolem roku 2000 přípravy stopnul, přijal nové zákony a vytvořil podmínky, které obce přesvědčily.

V prohlášení, které zašlou obce na MPO, si kromě nesouhlasu s direktivním přístupem stěžují také na to, že Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) loni direktivně zájmovou oblast zvětšila, ale řada občanů vesnic a vlastníků pozemků o tom nevěděla nebo dosud neví. Podle Kláska dnes území pro budoucí úložiště zahrnuje plochu 500 hektarů, 30 hektarů nad zemí, komunikace, vlečku a výdechové věže. Senátor Václav Chaloupek (OPAT) dnes starostům řekl, že mu ministr Síkela slíbil, že s ním přijede do dotčeného místa v nejbližších týdnech.

Konečné umístění úložiště má být stanoveno do roku 2025, výběr má být potvrzen do roku 2030. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady mají podle starších odhadů přesáhnout 110 miliard Kč. Podle starostů to bude teď po výrazném zdražení stavebních materiálů a prací podstatně víc.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

10.4.2022 12:20
Nejlepším řešením by bylo případnou výstavby hlubinného úložiště odsunout alespoň o 50 let, až bude mnohem jasnější, jak lze s vyhořelým palivem nejlépe naložit. Takové hlasy stále více sílí, ale ČTK asi o nich nesmí informovat. Divný přístup ČTK.
Odpovědět
MS

Milan Smrž

10.4.2022 14:13 Reaguje na Jiří Svoboda
Asi nemáte pane tušení o kontaminaci okolí v případě přepracování vyhořeného paliva, jako vidíme v Sellafieldu či La Hague, tam se odpad pouští do moře. Což není žádná výhra a navíc ho tady nemáme.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.4.2022 15:27 Reaguje na Jiří Svoboda
Podmínka EU k jaderným zdrojům , které mají být zařazeny v zelené taxonomii. S ohledem na ruský problém si myslím, že se to změkčí.
Odpovědět
MS

Milan Smrž

10.4.2022 14:15
Je s podivem, jaká je u nás podpora jaderné energie, ale když jde o to, odpad uložit, tak většina protestuje. Netuším, jak to jde dohromady.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.4.2022 15:25 Reaguje na Milan Smrž
NIMBY efekt/ Not In My Back Yard, tj. česky „ne na mém dvorku“/ Charakterizuje postoje lidí, kteří odmítají, aby nějaká obecně spíše prospěšná nebo dokonce nezbytná stavba byla nablízku jejich domova. Předmětem takových protestů bývá typicky dálnice, letiště, skládka, ale také věznice nebo útulek pro uprchlíky. Pojem se poprvé vyskytl v USA, počátkem 80. let 20. století.
Odpovědět
ig

10.4.2022 16:07 Reaguje na Milan Smrž
Co se mě týká, já bych byl s dovolením také proti úložišti, přestože jsem pro JE. Důvod je jednoduchý, nejbezpečnější a nejlépe kontrolovatelné úložiště je hala u dálnice. Nacpat to pod zem, aby to nebylo na očích, jsou jen nepodložené primitivní pudy aktivistů.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

11.4.2022 00:01 Reaguje na
Jo dobrý, až na to že poločas rozpadu jaderného odpadu je 10000 let, to znamená že každých 10000 let klesne jeho radioaktivita na polovinu původní hodnoty a to záření se nedá ničím zastavit časem dojde k prozáření každého materiálu, některého rychleji jiného pomaleji (jak dlouho asi vydrží taková hala?), časem dojde i k prozáření pláště JE který potom nezbývá než jej zahrabat hodně hluboko nebo do nekonečna zalívat betonem a likvidace JE je mnohem dražší než její samotná stavba alespoň tak nás to učili kdysi ve škole, takže nás čekají opravdu "zářivé" zítřky.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.4.2022 08:19 Reaguje na Miloš Lesák
ehm, a v tom bazénku v areálu JE, kde se něco takového zatím skladuje, se z Vámi uváděných apokalyps děje konkrétně prosím co?
Odpovědět
ig

13.4.2022 09:36 Reaguje na Miloš Lesák
Hala vydrží dlouho, protože ji chrání čtverec vzdálenosti :-)

(blíže viz
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ctverec
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vzd%C3%A1lenost )
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

11.4.2022 11:26
Já bych to začal vozit Danušce Drábové na zahradu.
Odpovědět
ig

13.4.2022 09:34 Reaguje na Zdenek Wenzel
To ne, dejte to na zahradu mně. Chci vyhřívaný skleník a energie jsou drahé.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist